Bursa Trafiği Mercek Altında - Son Dakika
Yerel

Bursa Trafiği Mercek Altında

Bursa Trafiği Mercek Altında

Kamu kurumları Bursa trafiğine neşter vurmak için harekete geçti.

04.05.2016 12:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kamu kurumları Bursa trafiğine neşter vurmak için harekete geçti.

Büyükşehir Belediyesi, Bursa Valiliği ve İl Emniyet Müdürlüğü ortaklığıyla gerçekleştirilen 'Bursa'da Trafik ve Çözümleri' konulu çalıştay Merinos AKKM'de başladı. Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Abdülkadir Karlık, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, bütün büyük şehirlerde olduğu gibi ulaşım ve trafik sıkışıklığının Bursa'da da önemli bir mesele olduğunu ifade etti. Nüfus artışının yanında nüfus başına düşen otomobil sayısının da artması, imar planları ve arazi kullanım kararları ile belirlenmiş yol sistemlerinin taşımakta zorlandığı bir araç trafiğine sebebiyet verdiğini kaydeden Karlık, "Tarihi ve doğal dokuyu koruma zaruretinden dolayı hızlı büyüyen şehrimizde trafik probleminin yaşandığı bölgelerde kara yolu ağını geliştirmem mümkün olamıyor. Bu durumda, mevcut fiziki ulaşım kapasitesinden azami seviyede faydalanmak ve verimini artırmak gerekiyor. Bugün mevcut durumda ise ulaşım talebinin bir anda ve aynı saatlerde oluştuğu biliniyor" dedi.

"ŞEHİR GELİŞİYOR ANCAK TRAFİK YÜKÜ DE ARTIYOR"

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin sorumluluk alanının 6360 sayılı yasa ile birlikte 7 ilçeden 17 ilçeyi kapsayacak hale geldiğini belirten Karlık, "Yasa öncesi sadece ana arterden oluşan 494 km karayolu ağı yeni durum ile birlikte 945 km ana arter 4086 km köy yolu olmak üzere toplam 5031 km'ye ulaşmıştır. 2007 yılından bugüne Bursa'da toplam araç sayısında yüzde 54'lük bir artış olmuş ve otomobil artışı da yüzde 68 olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla şehrin en kritik noktalarından ve düğüm noktası olan Acemler Kavşağı'nın 2006 yılında yapıldığını hatırlandığında, böylesi bir değişime sadece yeni yollar ve kavşakların yapımı ile karşı konulamayacağı bir gerçektir" diye konuştu.

Karlık, ulaşım ana planı çalışmalarından da örnekler verdiği açıklamasında, "Bursa'da ulaşım ana planı çalışmalarında da tespit edildiği gibi gelecek yıllarda kentlerimizde çok daha büyük boyutlu trafik ve ulaşım meseleleri yaşanacağı düşünülüyor. Bütün kesitlerde hesaplama yapıldığında, ana kara yolu ağında zirve saatlerinde trafik yükü 2010 yılındaki rakamlara göre 2030 yılına kadar yaklaşık yüzde 70 oranında bir artış göstereceği tahmin ediliyor. İzmir Yolu'nda Sanayi Caddesi ile Çevre Yolu'nun Nilüfer'deki bağlantıları arasındaki kesitteki trafik yükü, 2010'da yaklaşık saatte 9800 araçken 2020'de yaklaşık saatte 12.800 araca çıkacağı belirtiliyor. Bağlantı yollarının etkisi dikkate alınmadan bu rakam en az 6 şeritli bir yolun gerekli olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu.

Genel olarak ana kara yolu ağındaki trafik durumunun şehrin imar açısından gelişmesine dayanarak bilhassa batı bölgesinde ve doğu-batı bağlantılarında kısmen önemli derecede artacağının tespit edildiğini ve en yoğun saatlerde trafik yükünün 2010 yılına göre 2-3 katına çıkacağını söyleyen Karlık, bugünden herhangi bir düzenleme yapılmaz ise 2030 yılında nüfusun yüzde 116 artışla 3 milyon 16 bin 955 kişiye çıkacağını ve bin kişiye düşen otomobil sahipliliği oranının da bugüne göre çok daha fazla olacağını anlattı.

Çözüm teklifleri de sunan Karlık, "Bursa'da sürdürülebilir ulaşım ve trafik sorunlarının çözümü için kentsel planlama ile Nilüfer, Mudanya, Gemlik ve Yıldırım ilçelerinde yeni kanat çekim merkezleri oluşturulmalı ve bu merkezlerde de sağlık, eğitim, dinlenme, eğlenme ve benzeri kentsel donanımlarla bisiklet ve yaya ulaşımına öncelik verecek akıllı kent merkezleri oluşturulmalıdır. Vatandaşların toplu taşımadan hızlı, konforlu, ucuz ve kaliteli bir şekilde yararlanması sağlanmalıdır. Bursa'da da insan ve çevre sağlığını ön plana çıkaran sağlıklı şehirler konseptine uygun toplu taşıma sistemlerin geliştirilmesi maksadıyla raylı sistem ağı artırılması ve yayalaştırma yapılarak şehir merkezine özel araç girişi kısıtlanmalıdır. Tarihi ve ticari anlamda Bursa'nın kalbi konumundaki tarihi şehir merkezinde ulaşım probleminin Avrupa'nın çağdaş kentlerindeki gibi yayalar, bisikletliler ve raylı sistemler dahil toplu taşım imkanları kullanılarak çözülmesi hedeflenmeli. Toplu taşımayı teşvik etmek ve kent merkezine özel araç yolculuklarının sayısını azaltmak için yol boyu ve yol dışı park yerlerinin denetlenmesi, kısaca park etmenin yönetilmesi için 'Bursa otopark yönetim ve yönlendirme sistemi' kurulmalı, bisiklet ulaşımının genel trafik içerisindeki payının artmasıyla maksadıyla Doğu Batı aksında lineer bir bisiklet yolu ve BursaRay istasyonlarına bağlantılı bölgesel dikey bisiklet hatları ile bisiklet kullanımı yüzde 6-7 seviyelerine yükseltilmeli" diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesi'nin çalışmalarını bu doğrultuda planladığına işaret eden Karlık, ile genelinde akıllı ulaştırma sistemleri kurularak araç ve yaya trafiğinin yönetilmesi ve denetlenmesi konusunda etkin bir elektronik denetim sistemi kurulması gerektiğini söyleyerek, "Kanuni düzenlemelerle ulaşım ve trafiğin tek elden yürütülüp denetlenmesi konusunda kurumsal yapılanma güçlendirilmelidir. Ulaştırmada talep yönetimi olarak adlandırılan sistemle sabah ve akşam zirve saatlerde yaşanan aşırı yüksek ulaşım talebine başka bir çözüm olarak mesai başlangıç ve bitiş saatlerinin kaydırılarak, zirve saat trafiğinin sabah 07.00-10.00, akşam 16.00-20.00 saatlerine yayılması sayesinde hem mevcut toplu taşıma sistemindeki raylı sistem, otobüs, minibüs ve servis araçları gibi araçların hem de özel araçların karayolundan faydalanma kapasitesini daha verimli kullanılması sağlanabilecektir" açıklamasını yaptı.

VALİ KARALOĞLU'NDAN EĞİTİM UYARISI

Bursa Valisi Münir Karaloğlu da konuşmasında metropollerde toplu taşıma sistemlerindeki meselelerin tamamen çözülmesi gerektiğine işaret etti. Vali Karaloğlu, Bursa gibi tarihi kentlerde şehrin yapısının kolaylıkla değişemeyeceğini kaydederek, "İstatistikler, trafikte yaşanan kazalarda hatanın yüzde 90 civarında insan unsurundan kaynaklandığını gösteriyor. Bu noktada da eğitim çok büyük önem kazanıyor. Anaokulundan itibaren çocuklarımızın trafik eğitimi almalarına dikkat etmeliyiz. Ancak trafikle ilgili her kurum üzerine düşen sorumluluğu üstlenmeli ve gereğini yerine getirmelidir" dedi.

Vali Karaloğlu, 3 milyon nüfusu bulunan Bursa'nın her yıl nüfusta yüzde 2'nin altında artış sağlamasına rağmen, milli ekonomik gelişimin de etkisiyle, araç sayısının çok daha yüksek oranda artış gösterdiğini sözlerine ekledi.

Bursa Emniyet Müdürü Selami Yıldız ise Emniyet Müdürlüğü olarak 800'ün üzerinde personelle hizmetlerini sürdürürken kendilerine çalışmalarında destek olan kurumlara teşekkür etti. Bursa'da kayıtlı 1 milyon sürücü olduğunu söyleyen Yıldız, aynı zamanda 750 bin civarında da kayıtlı aracın trafiğe çıktığını anlattı. Trafiğin sağlıklı şekilde sağlanması için herkesin kendi üzerine düşen sorumluluğu üstlenmesini gerektiğini de vurgulayan Yıldız, çalıştaya destek veren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye de teşekkür etti.

Bursa'da MOBESE kameraları tarafından kaydedilen kazaların gösteriminin de yapıldığı çalıştay devam ediyor. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Bursa Trafiği Mercek Altında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement