Bursa Ulu Cami'nin Sultan Kapısı Açılıyor - Son Dakika
Güncel

Bursa Ulu Cami'nin Sultan Kapısı Açılıyor

Bursa Ulu Cami\'nin Sultan Kapısı Açılıyor

Bursa'da Yıldırım Beyazıd tarafından yaptırılan tarihi Ulu Cami'de sultanların korunması amacıyla yapılan hünkar mahfiline giriş kapısı yeniden açılmak isteniyor.

19.08.2014 17:56  Güncelleme: 11:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa'da Yıldırım Beyazıd tarafından yaptırılan tarihi Ulu Cami'de sultanların korunması amacıyla yapılan hünkar mahfiline giriş kapısı yeniden açılmak isteniyor.

Depo olarak kullanılan hünkar mahfili temizlenirken, bulunan giriş kapılarının tarihini araştırdıklarını belirten Ulu Cami Dernek Başkanı İbrahim Şahin, namaz kılmaya gelenlerin ve imamın rahat çıkabilmesi için kapının yeniden açılmasını istediklerini söyledi.

Yıldırım Beyazıd tarafından 1396- 1399 tarihleri arasında yaptırılan 20 kubbeli 615 yıllık tarihi Ulu Cami'nin bilinmeyen 4'ncü bir kapısı ortaya çıktı. Yapılış tarihi bilinmeyen ve padişahların korunması için caminin güneydoğusuna yaptırılan hünkar mahfili, Sultan Mehmet Reşat'ın 1903 yılında yaptığı ziyarette çekilen fotoğraflarda yer alıyor. Bu kapı zaman içinde yapılan düzenlenmelerle ihtiyaç olmadığı için kapatılarak mahfil de depo olarak kullanılmaya başlandı.

Osmanlı döneminden günümüze ulaşan 59 hünkar mahfilinden birisi Ulu Cami hünkar mahfili kullanıma açılmak için temizlendiği sırada tarihi iki kapı bulundu.

Bunun üzerine Ulu Cami'nin tarihi hakkında araştırma yapan Ulu Cami Koruma ve Yaşatma Derneği, Ulu Cami'de hünkar mahfili giriş kapısının resimlerde bulunduğunu gördü.

Dernek Başkanı İbrahim Şahin, kapının yeniden açılması için Bursa Valilisi Münir Karaloğlu ile görüştüklerini belirterek, "Daha önceden mevcut olduğunu araştırmaların ardından fotoğraflarla bulduk. Hünkar mahfilini temizlerken duvara dayalı olan tahta kapıyı bulduk. Bu kapılar hünkar mahfiline giriş olarak kullanılan ama günümüzde pencere olarak kullanılan kapıya ait" dedi.

CAMİDEN ÇIKIŞLAR ZORLAŞIYOR

Caminin Cuma günleri çok kalabalık olduğunu kaydeden Şahin şunları söyledi:

"Ulu Cami'nin üç kapısı bulunuyor ama namaz için gelenlerin sayısı özellikle cuma günleri artınca, namaz sonrası çıkaşlarda zorluk yaşanıyor. Cenaze namazlarında, cemaat imamın çıkışı geciktiği için yarım saat bekliyor. Biz her Cuma günü hünkar mahfili kısmını açıyoruz ve 60- 70 kişi burada namaz kılıyor."

Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun caminin rölövesi bulunmadığı için projeyi kabul etmediğini söyleyen Şahin, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından rölöve çalışmalarının yürütüldüğünü kaydetti.

ONAY ALINARAK YENİLENMELİ

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli de, Ulu Cami gibi Cuma camileri ve Sultanların yaptırdığı selatin camilerinde sultanların, devlet erkanının kolayca intikal etmesi için hünkar mahfili bulunduğunu kaydetti.

Ulu Cami'deki hünkar mahfilinin ne zamana yapıldığı konusunda bilgi bulunmadığını ifade eden Kemikli, kapının yeniden açılması ile ilgili çalışmaların Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nun onayı alınarak yapılması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bursa Ulu Cami'nin Sultan Kapısı Açılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Isparta'da Narkotik Operasyonunda 56 Şüpheliye Adli İşlem
    17:56 Isparta'da Narkotik Operasyonunda 56 Şüpheliye Adli İşlem

    Isparta'da Narkotik Suçlarla Mücadele ekipleri tarafından gerçekleştirilen 'Narkoçelik' operasyonunda 56 şüpheliye adli işlem yapıldı. Operasyon sonucunda 8 şüpheli tutuklanarak cezaevine gönderildi. Operasyon kapsamında bin 652 kullanımlık muhtelif uyuşturucu veya uyarıcı madde ele geçirildi.

  • Ahmet Davutoğlu Samsun'da seçim çalışmalarını sürdürdü
    17:53 Ahmet Davutoğlu Samsun'da seçim çalışmalarını sürdürdü

    Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Samsun'da seçim çalışmalarını sürdürdü. Davutoğlu, çeşitli temaslarda bulunduğu kentte, seçim otobüsünden vatandaşları selamladı. 1 Nisan'dan itibaren Türkiye'nin siyasi haritasının yeniden şekilleneceğini savunan Davutoğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi eleştirerek, milli iradeyi milli beka sorunu olarak görmek demokrasiyi anlamamaktır dedi.

  • Çin Yapımı Elektrikli Otobüsler Ruanda'da Popülerlik Kazandı
    17:53 Çin Yapımı Elektrikli Otobüsler Ruanda'da Popülerlik Kazandı

    Ruanda'nın başkenti Kigali'de toplu taşımacılığın yenilenmesini sağlayan Çin yapımı elektrikli otobüsler, çevre dostu ve konforlu sürüş deneyimi sağlayarak bölge halkının kalbini kazandı. Kenya merkezli BasiGo şirketi, Ruanda'da bu elektrikli otobüslerin popülerliğinin artmasıyla siparişlerde büyük artış yaşadı. Şirket, önümüzdeki 12 ay içinde 100 otobüs, iki yıl içinde ise 200 otobüs çıkarmayı hedefliyor.

  • Kung Fu Şampiyonunun Ölümünde Tutuklu Sürücü Tahliye Edildi
    17:53 Kung Fu Şampiyonunun Ölümünde Tutuklu Sürücü Tahliye Edildi

    Kayseri'de otomobilin tıra çarptığı ve Wushu Kung Fu Avrupa şampiyonu Buket Kaya'nın hayatını kaybettiği kazada tutuklanan sürücü tahliye oldu. Kazada hayatını kaybeden Kaya'nın önce otomobili sürdüğü ancak daha sonra kendini kötü hissettiği için şoför koltuğuna başkasının oturduğu ortaya çıktı.

  • Bursaspor, Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarına devam ediyor
    17:53 Bursaspor, Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarına devam ediyor

    Bursaspor, TFF 2. Lig'in 33. haftasında deplasmanda konuk olacağı Zonguldak Kömürspor maçı hazırlıklarını sürdürdü. Yeşil-beyazlı futbolcuların hırslı görüntüsü dikkat çekti.

  • AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu ve Özkan Alp, Odunpazarı Cumhur Yürüyüşü'ne katıldı
    17:52 AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nebi Hatipoğlu ve Özkan Alp, Odunpazarı Cumhur Yürüyüşü'ne katıldı

    AK Parti Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nebi Hatipoğlu, Odunpazarı Belediye Başkan adayı Özkan Alp ve partililerle birlikte Odunpazarı Cumhur Yürüyüşü gerçekleştirdi. Hatipoğlu, Han ilçesinde vatandaşlarla buluştu ve daha sonra 71 Evler Mahallesi'nde yürüyüşe katıldı. Yürüyüş sırasında Hatipoğlu, kentimizin tamamında yapacakları zafer turunun bir provası olduğunu belirterek, Eskişehir'i kalkındırmak için çıktıkları yolda desteklerini esirgemeyen tüm hemşehrilerine teşekkür etti.

  • İskenderun'da evde 4 ruhsatsız tabanca ele geçirildi, şüpheli gözaltına alındı
    17:51 İskenderun'da evde 4 ruhsatsız tabanca ele geçirildi, şüpheli gözaltına alındı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, evinde 4 ruhsatsız tabanca ele geçirilen şüpheli gözaltına alındı. İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, şüpheli O.B'nin ikametinde arama yaptı. Adresteki incelemede 4 ruhsatsız tabanca ve 23 fişek bulundu. Gözaltına alınan zanlı, emniyete götürüldü.

  • Trabzon'da göçükte hayatını kaybeden işçi toprağa verildi
    17:51 Trabzon'da göçükte hayatını kaybeden işçi toprağa verildi

    Trabzon'un Hayrat ilçesinde meydana gelen göçükte hayatını kaybeden işçilerden biri olan Mehmet Sultan Allahverdi, memleketi Rize'nin İyidere ilçesinde defnedildi.


Advertisement