Bursaantik Roma Döneminin Arıcılık İzleri Bursa'da Bulundu - Son Dakika
Güncel

Bursaantik Roma Döneminin Arıcılık İzleri Bursa'da Bulundu

Bursaantik Roma Döneminin Arıcılık İzleri Bursa\'da Bulundu

Antik Roma döneminin arıcılık izleri Bursa'da bulunduBURSA'da kerpiçten yapılmış eski bir evin duvarlarında Antik Roma döneminde yapılan arıcılık geleneğini yansıtan sabit arı kovanları ve taşlaşmış petekler bulundu.

23.06.2016 17:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antik Roma döneminin arıcılık izleri Bursa'da bulundu

BURSA'da kerpiçten yapılmış eski bir evin duvarlarında Antik Roma döneminde yapılan arıcılık geleneğini yansıtan sabit arı kovanları ve taşlaşmış petekler bulundu.

Merkez Nilüfer ilçesi Ürünlü Mahallesi'ndeki terk edilmiş bir evde araştırma yapan Uludağ Üniversitesi (UÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Güven Gümgüm, kerpiçten yapılan evin duvarlarında Antik Roma Dönemi'ne yapılan arıcılık geleneğinin kalıntılarına rastladı.

1,5 yıl önce arılarla ilgili araştırmalara başlayan Gümgüm, evin arka bahçesindeki duvarlarda yaklaşık 20 adet küçük gözler olduğu ve bu gözlerde arıcılık yapıldığını söyledi. Arıcılığın ve balın antik Roma döneminde önemli olduğunu ifade eden Gümgüm, araştırma yapılan evde yaşayanların 30 yıl önce de antik Roma dönemindeki yöntemle arıcılık faaliyetini devam ettirdiklerini söyledi.

Ürünlü'de çiçeklerin azalmasıyla birlikte arıcılık faaliyetinin yapılmadığına dikkat çeken Gümgam, "Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında bir proje yaptım ve bu çerçevede antik dönemde bal ve arıyla ilgili bütün literatürü araştırdım. Bu araştırmalar sonucunda arı ve balın antik dönemde insan için ne kadar önemli olduğu, arının hiyerarşik sisteminin antik dönemde nasıl çözümlendiği noktasında bilgilere ulaştım. Antik Roma döneminin bazı yazarları da çiftçinin arıyla olan ilişkisini özetleyen birtakım bilgiler veriyorlardı. Bu bağlamda bu bölgede yaptığım araştırmalar sonucunda Bursa'nın Ürünlü Mahallesi'nde evlerin üzerinde sabit kovanlara ulaştık. Buradaki kovanlar sabit. Evler yapılmadan önce kovanların nereye ve nasıl yapılacağını hesap etmişler" dedi.

Bu sistemin dünyada başka örneklerinin olmadığını vurgulayan Gümgüm, "Bu gelenek milattan sonra 1. yüzyıla kadar devam eden bir gelenek. Ürünlü'nün eski adı 'Kite'ydi ve burası Roma döneminde ve Osmanlı döneminde de önemli merkezlerden bir tanesi. Bu anlamda bu kovanlar, geleneğin ne kadar eskilere gidebileceği konusunda bize bilgiler veriyor. Şunu özellikle belirtmeliyim ki bu kovanlar dünyada korunmuş olarak karşımıza çıkan tek kovanlardır ve dünyada başka örneği yok. Ürünlü, Osmanlı'da da bir tekfurluk merkezi. Bu açıdan büyük bir geleneğe sahip bir yerleşim yeri" şeklinde konuştu.

Gümgüm, antik dönemde insanoğlunun arıya bakışını anlatan materyaller ile Ürünlü'de yapılan arıcılık bilgileri kullanılarak, 2 evden büyük olanın müzeye dönüştürülmesini önerdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bursaantik Roma Döneminin Arıcılık İzleri Bursa'da Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement