Burundi, Davulunu Dünya Kültür Mirasları Listesine Eklemek İstiyor - Son Dakika
Kültür Sanat

Burundi, Davulunu Dünya Kültür Mirasları Listesine Eklemek İstiyor

Burundi, ülke için büyük önem taşıyan davulunun Dünya Kültür Mirasları listesine dahil edilmesini istiyor.

13.10.2014 16:35  Güncelleme: 16:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Burundi, ülke için büyük önem taşıyan davulunun Dünya Kültür Mirasları listesine dahil edilmesini istiyor.

Dünya çapındaki festivallerde de büyük ilgi gören davul, listede yer almak için kasım ayında, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) onayını bekliyor.

Burundi Kültür Bakanlığı'nın üst düzey yetkililerinden Leonard Sinzinkayo, başvurunun kolay yapılmadığını, öğretim görevlileri ve Kültür Bakanlığı yetkililerinin başvuru yapabilmeleri için gerekli belgeleri ancak 3 yılda toplayabildiğini vurguladı.

Burundi davulunun diğer davullardan farklı özelliklerini ortaya çıkarmaya çalıştıklarını belirten Sinzinkayo, "Amacımız Burundi davulunu dünya çapında en iyi şekilde tanıtmak" ifadesini kullandı.

Sinzinkayo, "Burundi davulunun Dünya Kültür Mirasları listesine dahil edilmesi halinde diğer ülkelerin bu enstrümanın korunmasına katkıda bulunabileceğini belirtti. Sinzinkayo ayrıca davulun korunması için bir yasanın planlandığına dikkati çekti.

Tarihçi Emile Mworoa, Burundi'de yetişen Umuvugangoma ağaçlarından oluşan gövdesi ve bu gövdeye gerilen boğa derisinden yapılan davula ilginin monarşi döneminden bu yana sürdüğünü kaydetti. Bu enstrümanın iktidar ve gücü simgelediğini belirten Mworoa, geçmişte davulun saraylarda çalındığını ifade etti.

Davulu sadece erkeklerin çaldığını dile getiren 70'li yaşlardaki davul sanatçısı Antime Baransakaje de kadınların bagetlere dokunmasının bile yasak olduğunu, onların ancak davul eşliğinde dans edebildiğini belirtti. Baransakaje, günümüzde aile arasındaki kutlamalarda davulun çalınmasının "suç ve kültüre aykırı" olduğuna vurgu yaptı.

Baransakaje ayrıca başka ülkelerin bu davulu üretmesine de karşı çıkıyor. Davul sanatçısı, "kutsal bir nesnenin yabancılar tarafında yapılmasını anlamadığını, sanat eserinin basit bir ticari nesne haline getirildiğini" savundu.

Burundi Cumhurbaşkanı Pierre Nkurunziza, haziranda Fransa'ya yaptığı ziyaret kapsamında başkent Paris'te UNESCO yetkilileriyle görüşmüş ve yetkililerden başvurunun 2015'ten önce kabul edilmesi için çalışmaların hızlandırılacağı sözünü almıştı. - Tunus

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Burundi, Davulunu Dünya Kültür Mirasları Listesine Eklemek İstiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı
    23:48 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nde Suk Dörtlüsü Quartet Sahne Aldı

    Hüseyin Başkadem'in yönettiği 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali'nin ikinci gününde, Suk Dörtlüsü Quartet sahne aldı. Prag Sahne Sanatları Akademisi'nden gelen sanatçılar, çello, viyola ve keman enstrümanlarıyla seçkin eserlerini seslendirdi. Başkadem, konserde yaptığı konuşmada, dünyada keman ailesinden 4 enstrümanı bir arada çalabilen çok az grubun olduğunu belirtti ve Suk Dörtlüsü Quartet'in festivale üçüncü kez katıldığını söyledi.

  • Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı
    23:13 Ferhat Göçer, Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda sahne aldı

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Ferhat Göçer, Seyhan Nehri kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Katılımcılar, Göçer'in şarkılarına eşlik ederken, dinleyiciler ise performansı cep telefonlarıyla kaydetti ve konser sonunda sanatçıyı alkışladı.

  • Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi
    23:07 Muğla'da nefesli çalgılar konseri verildi

    Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konserde, Sinan Çelik, Erhan Özden, Erhan Tekin, Haydar Tanrıverdi, Murat Toraman, Mustafa Eke ve Adil Bedel'in çaldığı nefesli çalgılarla birçok eser seslendirildi. Programa katılanlar da eşlik etti. Rektör Prof. Dr. Turhan Kaçar da düzenlemeye katkılarından dolayı teşekkür etti.

  • Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı
    22:49 Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, Melike Abasıyanık Kurtiç'in sergisini açtı

    Erimtan Arkeoloji ve Sanat Müzesi, 2021'de hayatını kaybeden seramik sanatçısı Melike Abasıyanık Kurtiç'in 'Bir Denizkestanesinin Anıları' isimli sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Sergide, Abasıyanık'ın seramikleri, denizkestaneleri, yosun perdeleri, pirinç kağıtları ve gel-git fotoğrafları yer alıyor. Sergi, 19 Nisan-1 Eylül tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

  • Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı
    20:59 Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı

    Diyarbakır Müzesi ve özel bir okulun ortaklığı ile Dünya Sanat Haftası kapsamında müze bahçesinde yaklaşık 50 eserin yer aldığı resim sergisi sanatseverlerle buluştu. Sergide, dünyaca ünlü ressamların yanı sıra öğrencilerin yaptığı resimler de sergilendi. Sergi, 18-21 Nisan tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

  • Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı
    19:18 Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı

    Milli şair Mehmet Akif Ersoy, Cümle Dergisi ve Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Halkın Gür Sesi: Mehmet Akif' adlı panelle anıldı. Panelde konuşan Küçükçekmece Milli Eğitim Müdürü Murat Gözüdok, Ersoy'un eserlerinin milletin karakterini şekillendirdiğini ve gelecek nesillere yol gösterdiğini belirtti. Ersoy'un torunu Selma Argon da dedesinin vatan, bayrak, ezan ve inanç konularında derin bir hassasiyete sahip olduğunu vurguladı. Yazar Osman Koca ise Ersoy'un mütefekkir bir şahsiyet olduğunu ve Türk düşüncesine önemli katkılar sağladığını ifade etti. Panelde ayrıca Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya ve yazar Fahrettin Gün de Ersoy'un entelektüel birikimi ve karakteri hakkında konuşmalar yaptı.

  • Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi
    18:22 Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi

    Mohammed Salem'in çektiği fotoğrafta, Gazze'deki İsrail hava saldırısında ölen beş yaşındaki yeğeninin kefene sarılı cesedine sarılan Inas Abu Maamar yer alıyor. Jüri, fotoğrafın dayanılmaz bir kayba dair tüm hissi yansıttığını belirtti. Ayrıca, diğer dallarda da savaşlar, mülteci krizleri ve iklim değişikliği gibi konulara dair fotoğrafların ödüle layık görüldüğü belirtildi.

  • Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı
    18:04 Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı

    İngiliz yazar William Shakespeare'in Romeo ve Juliet oyunu, Türk ve Yunan sanatçıların ortak çalışmasıyla iki ülkede izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Devlet Tiyatroları ile Yunanistan Pire Şehir Tiyatrosunun ortak yapımı olan oyun, Ankara Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde sahnelenecek. Oyunun provaları tamamlanırken, yönetmen Lefteris Yovanidis, iki ülke sanatçılarının işbirliği yapmasının önemini vurgulayarak, nefret yerine sevgiyle kazanabileceğimizi belirtti. Oyun, Ankara, İstanbul ve Atina'da sahnelenecek.

  • Amasra, Bayram Tatilinde 80 Bin Kişi Tarafından Ziyaret Edildi
    17:38 Amasra, Bayram Tatilinde 80 Bin Kişi Tarafından Ziyaret Edildi

    Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Ramazan Bayramında ilçenin 9 günlük bayram tatilinde günlük ortalama 80 bin kişi ağırlandığını açıkladı. Amasra, turizmde parlayan yıldızı olarak Karadeniz'in incisi olarak biliniyor.


Advertisement