Burundi'deki Olaylar - Son Dakika
Güncel

Burundi'deki Olaylar

Burundi'de, Devlet Başkanı Pierre Nkrunziza'ya karşı olduğu iddia edilen 10'a yakın derneğin ve 3 sivil toplum kuruluşu liderinin banka hesabının dondurulduğu belirtildi.

23.11.2015 16:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Burundi'de, Devlet Başkanı Pierre Nkrunziza'ya karşı olduğu iddia edilen 10'a yakın derneğin ve 3 sivil toplum kuruluşu liderinin banka hesabının dondurulduğu belirtildi.

Burundi Cumhuriyet Savcısı Valentin Bagorikunda, söz konusu bankalara gönderdiği açıklamada, 10'a yakın dernek ve 3 sivil toplum kuruluşu liderinin hesabının dondurulmasını talep etti. Dernekler arasında, Sivil Toplum Kuruluşlarının Kalkınması Forumu (FOCODE), Sivil Toplum Kuruluşları Güçlendirme Forumu (FORSC), İnsan ve Tutuklu Hakkını Savunma ve Koruma Derneği (APRODH) de yer alıyor.

Burundi Cumhuriyet Savcılığı Yargıcı Juvenal Ndayishimiye, AA muhabirine açıklamasında, bunun nedeninin, söz konusu kişilerin "Nkurunziza'ya karşı başlatılan ve kamu malının zarar görmesiyle milyonlarca dolar zarara sebebiyet veren ayaklanmayı başlatmaları" olduğunu söyledi.

Öte yandan, hesapları kapatılan dernek ve liderler, anayasaya aykırı olarak niteledikleri kararı protesto etmek için kendilerini destekleyenleri sokağa çağırdı.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Nkurunziza, hükümet ile silahlı gruplar arasında 28 Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'ndaki devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine ilişkin maddeye rağmen nisan ayında 3. kez adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de "2005'te atamayla göreve gelen Nkurunziza'nın 3. kez aday olmasının önünde yasal engel bulunmadığı" yönünde görüş belirtmişti. Bunun üzerine, muhalefet ve sivil toplum kuruluşları protesto için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti. Ülkede 21 Temmuz'da yapılan devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69,41'ini alarak üçüncü kez iktidara gelen Nkurunziza, 20 Ağustos'ta yemin etmişti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeid Raad el-Hüseyin, bir hafta önce yaptığı açıklamada, Burundi'nin giderek büyüyen insan hakları kriziyle karşı karşıya olduğunu belirterek, nisan ayında başlayan gösterilerden bu yana en az 240 kişinin öldüğünü kaydetmişti.

Gösterileri incelemek üzere oluşturulan soruşturmanın eylül ayında hazırladığı raporda, protestoların yaklaşık 37 milyon dolar zarara yol açtığı bildirilmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Burundi'deki Olaylar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement