Burundi'nin Eski Lideri Bagaza Yaşamını Yitirdi - Son Dakika
Güncel

Burundi'nin Eski Lideri Bagaza Yaşamını Yitirdi

Burundi hükümeti, yaşamını yitiren eski lider Jean Baptiste Bagaza için 3 günlük yas ilan etti.

05.05.2016 10:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Burundi hükümeti, yaşamını yitiren eski lider Jean Baptiste Bagaza için 3 günlük yas ilan etti.

Hükümetin yazılı açıklamasında, Bagaza'nın ülkeye ekonomik ve sosyal alanlarda Burundililerin unutamayacağı önemli altyapılara imza attığı hatırlatıldı.

Açıklamada, eski liderin anısına 3 günlük yas ilan edildiği ve tüm ülkede bayrakların yarıya indirileceği belirtildi.

Eski Devlet Başkanı Domitien Ndayizeye, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bagaza'nın ülkeyi bir yıldır sarsan siyasi krize çözüm bulma konusunda kararlı olduğunu ve krizden çıkmak amacıyla yetkililerle görüşmeye başladığını kaydederek "Yardım etmeye hazır olan birisiydi" ifadesini kullandı.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de tedavi gördüğü hastanede dün hayatını kaybeden 70 yaşındaki Bagaza, krizin başladığı günden bu yana mevcut Devlet Başkanı Pierre Nkurunziza'nın üçüncü kez adaylığına karşı çıkıyordu.

Darbeyle iktidara gelen ve darbeyle indirilen Bagaza'nın ülkede görev yaptığı 1976-1987 aralığının Burundi'de sükunetin hakim olduğu nadir dönemlerden sayılıyor.

Burundi'de 10 yıldır iktidarda bulunan Nkurunziza, hükümetle silahlı gruplar arasında Ağustos 2000'de imzalanan Aruşa Anlaşması'nda yer alan "devlet başkanının yalnızca iki kez seçilebileceğine" ilişkin maddeye rağmen Nisan 2015'te üçüncü kez devlet başkanlığına adaylığını açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi de adaylığın önünde yasal bir engel bulunmadığı yönünde karar almıştı.

Bunun üzerine muhalefet ve sivil toplum kuruluşları, kararı protesto etmek için sokaklara dökülmüş, çıkan olaylarda çok sayıda kişi ölmüştü. 21 Temmuz 2015'te düzenlenen devlet başkanı seçiminde oyların yüzde 69'unu alan Nkurunziza, 20 Ağustos'ta yemin etmişti.

Birleşmiş Milletler verilerine göre, olayların başladığı Nisan 2015'ten bu yana ülkede 700'den fazla kişi öldü, 600 kişi işkenceye maruz kaldı, 273 binden fazla kişi de ülkeyi terk etmek zorunda kaldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Burundi'nin Eski Lideri Bagaza Yaşamını Yitirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement