Büyük Doğu Küçük Batı Demektir - Son Dakika
Kültür Sanat

Büyük Doğu Küçük Batı Demektir

Büyük Doğu Küçük Batı Demektir

İSTANBUL Medeniyet Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nin Küçükçekmece Belediyesi ile birlikte düzenlediği Üstad Necip Fazıl Kısakürek'i anma sempozyumu Cennet Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlendi.

10.05.2013 03:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

''Özü yüzden okumak/ Büyük Doğu'nun kapakları'' başlıklı sempozyumda Hece Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Su, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi'nden Prof. Dr. Hasan Akay ve Prof. Dr. M. Fatih Andı, Sakarya Üniversitesi'nden Doç. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu konuşmacı olarak yer aldı. Konuşmacılar Necip Fazıl'ın batıya ve dönemin iktidarına karşı yılmadan ve korkmadan ağır eleştiriler getirdiğini, dini her zaman ön planda tuttuğunu belirtti.


Kapakların dili


Doç. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu, Büyük Doğu'nun aynı zamanda küçük batı anlamına geldiğini belirterek şunları söyledi: ''Dergi kapaklarının genel özelliği imalara ve varsayımlara dayalı kurgulanmış olmasıdır. Kapaklarda İslam düşmanı batının zalim, iki yüzlü olduğu açıkça gösterilmektedir. Aynı zamanda dönemin iktidarına da ağır eleştiriler getirilmektedir. İslamın yüceliği savunulmakta ve  derginin adı olan Büyük Doğu ile aslında küçük batı eleştirisi getirilmektedir.'' FSM Vakıf Üniversitesi Öğretim Üyesi Hasan Akay, Büyük Doğu kapaklarının iki şekilde ele alınması gerektiğini kaydederek şöyle konuştu: ''Birincisi kapağı bir kapı ağı olarak ele almak, ikincisi ise kapağı çağdaşlara ve geleceğe gösterilmiş bir kartpostal olarak ele almak. Kapı ağı olarak ele aldığımızda derdinin dışarıdan gelen tehlikelere karşı bir ağ görevi üstlendiğini söyleyebiliriz”diye konuştu.


Bir neslin öncüsü


Prof. Dr. M. Fatih Andı ise,“Büyük Doğu dergisi hem dönemin siyasi şartları gereği hem de ekonomik sıkıntılar gereği çok zor şartlar altında çıkarılmıştır. Derginin çıkarıldığı dönemler, Allah demenin dahi suç sayılabileceği  tek partili dönemlerdi. İsmet İnönü'nün dini konulara ilişkin yayım yapanları açıkça uyardığı dönemlerdi. Üstad'ın böylesi bir ortamda dergiyi korkmadan çıkarması büyük bir örnek teşkil etmelidir'' dedi.İstanbul Medeniyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamit Okur da “Necip Fazıl bir nesil oluşturmak için cihad etmiştir. Hala üstadı konuşan bir nesil varsa şu anda üstadın çabası boşa gitmemiştir diye düşünüyorum” dedi. Hece Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Su ise Necip Fazıl'ın bu ülkenin insanının tarihi yaralarını sarmayı kendine görev edindiğini dile getirdi.


Necip Fazıl için Sakarya ayakta


VEFATININ 30. Yılında, Cumhuriyet dönemi edebiyatımızın zirve şahsiyetlerinden olan Necip Fazıl Kısakürek, mayıs ayı boyunca Sakarya’da düzenlenecek olan bir dizi etkinliklerle anılıyor. Sakarya Valiliği tarafından organize edilen etkinliklerde, okullarda Necip Fazıl Okumaları önemli bir yer tutuyor.


İl merkezinde ve ilçelerde bulunan bazı liselerde, Sakarya Üniversitesi’nde ülkemizin önde gelen 30’a yakın yazar ve şairi, akademisyeni değişik yönleriyle Üstad’ı anlatacaklar. Öğrencilere Üstad Necip Fazıl’ın kitapları dağıtılacak. Sakarya’ya davet edilen yazarlar arasında Haydar Ergülen, Sadık Yalsızuçanlar, Prof. Turan Karataş, Prof. Hayati Develi, Prof. M. Fatih Andı, Prof. Hakan Poyraz, Ömer Erdem, Necati Mert, Osman Sarı, Mustafa Aydoğan, Ali Ural, Hüseyin Akın, Mustafa Özçelik, Arif Ay gibi isimler yer alıyor.


Programlar dopdolu


24 Mayıs’ta Orhangazi Kültür Merkezi’nde Hayati Develi, Hasan Akay, Fatih Andı ve Yılmaz Taşçıoğlu’nun katılacağı bir panel düzenlenecek. Ayrıca 16 Mayıs’ta Necip Fazıl’ın belgeselini hazırlayan Aybars Bora Kahyâoğlu, Serdivan Belediyesi Konferans Salonu’nda belgeselle ilgili anılarını paylaşacak. 25 Mayıs akşamı Alifuatpaşa’da bir şiir gecesi düzenlenecek. II. Bayezit Köprüsü’nün yanında ve Sakarya nehrinin kıyısında Cihat Zafer ve Süeda Çil, Necip Fazıl’ın şiirlerini seslendirecekler. Ayrıca Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi tarafından Hendek, Akyazı ve Geyve’deki toplantı salonlarında Necip Fazıl’ın şiirleri seslendirilecek. 

Kaynak: Star

Son Dakika Kültür Sanat Büyük Doğu Küçük Batı Demektir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Van'ın bin 700 yıllık kilisesi ziyaretçilerini bekliyor
    09:00 Van'ın bin 700 yıllık kilisesi ziyaretçilerini bekliyor

    Van'ın Başkale ilçesinin İran sınırındaki Albayrak Mahallesi'nde bulunan bin 700 yıllık Aziz Bartholomeus Kilisesi, define avcıları tarafından tahrip edildiği için restore edilerek turizme kazandırılmasını bekliyor.

  • İranlı şarkıcı Moein'in van konserinde izdiham: Cam kapılar kırıldı, ezilme tehlikesi yaşandı
    07:42 İranlı şarkıcı Moein'in van konserinde izdiham: Cam kapılar kırıldı, ezilme tehlikesi yaşandı

    İran'ın en çok dinlenen şarkıcısı Moein, Van'da bir konser verdi. Konser için kente gelen binlerce İranlı, saatlerce konser alanına girebilmek için bekledi. Konser alanının önünde yaşanan izdiham nedeniyle cam kapılar kırıldı ve birçok kişi ezilme tehlikesi geçirdi. Polis ve özel güvenlik görevlilerinin yoğun güvenlik önlemi aldığı konser, basına kapalı yapıldı.

  • Haluk Levent Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda konser verdi
    23:19 Haluk Levent Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Haluk Levent, Merkez Parkı'nda konser verdi. Konserine çok sayıda kişi katıldı ve Levent'in en sevilen parçalarını seslendirmesiyle müzikseverler eşlik etti. Levent'in performansı, dinleyiciler tarafından alkışlandı.

  • Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Deprem Anısına Konser Düzenlendi
    21:33 Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Deprem Anısına Konser Düzenlendi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında, depremlerde hayatını kaybedenlerin anısına '11 İlin Türküsü' konseri gerçekleştirildi. Nazende Çoksesli Korosu tarafından hazırlanan etkinlikte, depremin ardından yaşananlar anlatıldı ve afetten etkilenen illere özgü şarkılar seslendirildi.

  • Avrupa Film Günleri'nin Galası Ankara'da Yapıldı
    21:13 Avrupa Film Günleri'nin Galası Ankara'da Yapıldı

    Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu ve AB üyesi ülkelerin büyükelçilikleri tarafından düzenlenen Avrupa Film Günleri'nin galası Ankara'da yapıldı. Galada, Ukraynalı Maryna Vroda'nın yönettiği 'Bozkır' filmi gösterildi. Büyükelçi Bodnar ve Büyükelçi Meyer-Landrut konuşma yaparak Ukrayna'ya desteklerini dile getirdi. Avrupa Film Günleri, Ankara, İstanbul ve birçok şehirde gösterime girecek.


Advertisement