Büyük Önder Atatürk'ü Anıyoruz - Son Dakika
Yerel

Büyük Önder Atatürk'ü Anıyoruz

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 73.yıl dönümünde Antalya'nın ilçelerinde düzenlenen törenlerle anıldı.

10.11.2011 16:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 73. yıl dönümünde Antalya'nın ilçelerinde düzenlenen törenlerle anıldı.

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 73.'üncü yıldönümünde Alanya'da da çeşitli etkinliklerle anıldı.

Anma etkinlikleri, Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı. Alanya Kaymakamı Hulusi Doğan, Belediye Başkanı Hasan Sipahioğlu ve diğer kamu kurumlarının yöneticileri ile sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasının ardından 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

Anma etkinlikleri, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası'ndaki (ALTSO) konuşmalar, şiir okunması, müzik ve oratoryo dinletisi ile devam etti.

Alanya Lisesi Müdürü Hayri Sertgöz, burada yaptığı konuşmada, Mustafa Kemal'in her şeyden önce lider bir yapıya sahip olduğunu belirterek, "O cesur ve etkili olmayı bilen bir eylem adamıydı. O, olayları belli bir şekilde görmeyi ve yön vermeyi her zaman bilmiştir" dedi.

Daha sonra söz alan Alanya Lisesi Tarih Öğretmeni Bilal Yaman ise Atatürk'ün, her türlü niteliği, kişiliğinde toplamış çok ender bir insan olduğunu söyledi. Atatürk'ün bir halk kahramanı ve eşşiz bir lider olduğunun altını çizen Yaman, "O, siyasi dehasını ispatlarcasına yeni bir devlet kurmakla kalmamış, bu devletin muasır medeniyet seviyesine ulaşması için gerekli düzenlemeleri ve inkılapları yapmıştır. Onu aramızda görmemek kayıplarımızın en büyüğüdür. 10 Kasım'ı geleceğe yönelik atılımların esin kaynağı haline getirmeliyiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Alanya Lisesi Edebiyat Öğretmeni İkbal Ece önderliğinde 'Gençlik Marşı' okundu. Daha sonra Alanya Lisesi öğrencileri tarafından oratoryo gösterisi yapıldı. Oratoryonun ardından ise Alanya Lisesi öğrencisi Öner Uğurluoğlu tarafından şiir okundu.

Anma etkinlikleri, Alanya Lisesi Müzik Öğretmeni Semra Sönmez yönetimindeki okul korosunun seslendirdiği şarkı ve türkülerle sona erdi.

-Belediyelerde tören-

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 73. yıldönümünde belediye çalışanları tarafından da anıldı. Muratpaşa Belediyesi hizmet binası fuayesinde bulunan Atatürk Anıtı önünde toplanan Muratpaşa Belediyesi çalışanları, saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

Kepez Belediyesi personeli de belediye binası önünde düzenlenen törenle Atatürk'ü andı. Kepez Belediyesi Başkan yardımcıları, birim müdürleri ve belediye personeli törende hazır bulundu. Saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla başlayan tören, 2 dakikalık saygı duruşundan sonra İstiklal Marşının okunmasıyla sona erdi.

-Kumluca-

Kumluca'daki tören Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulmasıyla başladı. Törenlere, İlçe Kaymakamı Salih Işık, Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Osman Koşar, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Başdaş, daire amirleri, siyasi parti ilçe başkanları, sivil toplum örgütü temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından, tören belediye düğün salonunda devam etti. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı yapan Gül-Çetin Kaur Lisesi edebiyat öğretmeni Önder Öner, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Atatürk'ün, fikirlerinin ve eserlerinin bugün ne kadar yaşatılıp yaşatılmadığının sorgulanması gerektiğini kaydetti. Öner, Atatürk'ün "Ölenlerin arkasından matem gerekmez, fikirlerine bağlılık gerekir" sözünü hatırlattı.

Daha sonra öğrenciler tarafından Atatürk'ün hayatı, şiirler ve anıları okundu. Gül-Çetin Kaur Lisesi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan

"Kurtuluş savaşında Atatürk Oratoryosu" gösterisi gerçekleştirildi. İzleyiciler tarafından büyük beğeni toplayan gösteri sonunda protokol üyeleri, öğrenci ve öğretmenleri ayakta alkışladılar.

- Manavgat'taki törenler-

Manavgat'taki anma töreni, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı. Törene Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Manavgat Belediye Başkan Vekili Sema Ecevitoğlu, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Kemal Şahintürk ile vatandaşlar katıldı.

Atatürk'ün ebediyete intikal ettiği saat 09.05'te sirenlerin çalmasıyla iki dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından tören sona erdi.

İlçedeki anma programı, Manavgat Lisesi Konferans Salonu'nda düzenlenen törenle devam etti. Manavgat'ta görev yapan müzik öğretmenlerinin eşliğinde öğrencilerinden oluşan koro, Atatürk'ün sevdiği şarkıları seslendirdi. Törende Atatürk Oratoryo'su sunuldu. Programının sonunda ise okullar arasında yapılan Atatürk ile ilgili şiir kompozisyon ve resim yarışmalarında derece giren öğrencilere ödüller verildi.

-"Yüz Yüze Atatürk Sergisi"-

Manavgat Belediyesi Kültürevi'nde, Almanca öğretmeni Çiğdem Gürbüzler tarafından yapılan resimlerden oluşan "Yüz Yüze Atatürk Sergisi" açıldı. Manavgat Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu tarafından açılan ve 7 gün açık kalacak sergide Atatürk'ün portrelerinden oluşan 11 adet yağlı boya çalışması bulunuyor.

Bu arada 75. Yıl İlköğretim Okulu'ndan 60 izci, Cumhuriyet meydanında bulunan Atatürk büstünde saat 12.00'a kadar nöbet tuttular.

-Kemer'deki anma-

Kemer'deki tören Kemer Belediyesi önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başladı. Törene, Kaymakam Murat Bulacak, Belediye Başkan Vekili Galip Gün, Garnizon Komutanı Yüzbaşı Fikret Görmüş, Cumhuriyet Başsavcısı Bülent Selim, protokol üyeleri, diğer siyasi parti temsilcileri, kamu kurumları ile kamu yararına çalışan derneklerin temsilcileri katıldı.

İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından Kemer Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı "Atatürk" adlı tiyatro oyunu ile Atatürk Oratoryosu izlendi.

- Akseki'deki anma-

Akseki İlçesinde düzenlenen törende Atatürk Anıtı'na çelenk sunuldu. Törene, Akseki Kaymakamı Mekan Çeviren, Belediye Başkanı Mehmet Gölcü, Garnizon Komutanı Binbaşı Kemal Esercan, Cumhuriyet Savcısı Ercan Kurnaz, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Hacı Ahmet Önder, Emniyet Amiri Hasan Şahin, İlçe Milli Eğitim Müdürü İsmail Kılıç, kamu kurum ve kuruluşlarından temsilciler, subay ve astsubaylar, öğrenciler, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Törende saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu. Törenin ardından Akseki Belediye Kültür Salonunda günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı. Öğrenciler tarafından şiirler okundu.

- Kaş'taki anma-

Kaş'ta düzenlenen törende Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtına çelenk sunularak saygı duruşunda bulunuldu. Törene Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya, Belediye Başkanı Abdullah Gültekin, Emniyet Müdürü Cahit Sarı, Garnizon Komutanı Kıdemli Üstteğmen Özcan Açıkgöz, kamu kurum ve kuruluşları temsilcileri, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Tören, Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'nde yapılan etkinlikle devam edildi. Edebiyat öğretmeni Didem Uysal günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, "10 Kasımlar Ata'mızı anlamak, kavramak, yorumlamak için birer fırsattır. Mustafa Kemal Atatürk, savaşlardaki başarılarıyla büyük asker, yönetimiyle büyük bir devlet adamı, görüşlerindeki sağlamlık, doğruluk, geçerlilik, uluslar arası ilişkilerde güvenilirlik, barış ve insan severlik değerleri ile de evrensel bir kişidir. Atatürk gibi insanlar, bir nesil için doğmadıkları gibi belli bir devre için de doğmazlar, onlar önderlikleriyle yüzyıllarca milletlerin tarihlerinde hüküm verecek insanlardır. Bugün maddi ölümünün 73. yıldönümünde manevi varlığıyla Türkiyemize daima yön veren o büyük insanı bir kez daha saygıyla anıyoruz" diye konuştu.

Fotoğraflarla Atatürk biyografisi konulu slayt gösterisinin ardından, öğrenciler Atatürk'le ilgili şiirler okundu, "Atatürk Olmasaydı" isimli tiyatro oyununu sahneledi. Törene katılan 91 yaşındaki Selanik doğumlu emekli albay Yakup Kırca 1956 yılında Çamlıca Lisesinde yazdığı "Atam" şiirini okurken heyecanlanarak gözyaşına boğuldu. Kırca, burada yaptığı konuşmada, "Hepiniz Atatürk'ün torunlarısınız. İyi ki Atatürk gibi bize yön veren liderimiz var. Eskiden olduğu gibi günümüzde de O'na çok ihtiyacımız var. Atatürk ölmedi kalbimizde yaşıyor" dedi.

- Tekirova'da anma töreni-

Tekirova'da düzenlenen anma töreni, Atatürk Anıtına çelenk sunumuyla başladı. Törene Tekirova Belediye Başkanı ve GATAB Başkanı Yusuf Üras, Tekirova Jandarma Karakol Komutanı Mikail Kayhan, Tekirova Halit Narin İlköğretim Okulu Müdürü Alper Nacar, siyasi parti temsilcileri, Tekirova da bulunan otellerin yöneticileri ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardandan anma törenine Tekirova Halit Narin İlköğretim okulu bahçesindeki program ile devam edildi. Öğrenciler, günün anlam ve önemini belirten yazılar ve şiirler okundu. Okul korosunun 10 Kasım'a ilişkin sunumu ile program sona erdi.

- ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Büyük Önder Atatürk'ü Anıyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement