Büyük Usta Yaşar Kemal, Binlerce Kişinin Eşliğinde Son Yolculuğuna Uğurlandı - Son Dakika
Güncel

Büyük Usta Yaşar Kemal, Binlerce Kişinin Eşliğinde Son Yolculuğuna Uğurlandı

Büyük Usta Yaşar Kemal, Binlerce Kişinin Eşliğinde Son Yolculuğuna Uğurlandı

Türk edebiyatının dev çınarı Yaşar Kemal, bugün binlerce seveninin katıldığı cenaze töreninin ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

02.03.2015 11:20  Güncelleme: 16:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk Edebiyatının büyük kalemi Yaşar Kemal son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze törenine 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu binlerce kişi katıldı. Cenaze töreninde insan seli yaşandı.

DİKKAT ÇEKEN KARE

Cenaze namazında HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yan yana saf tutması dikkat çekti.

ÇAPA'DAN DOKTORLARI UĞURLADI

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 92 yaşında hayatını kaybeden Yaşar Kemal'in cenazesi, eşi Ayşe Semiha Baban ve yakınları tarafından hastane morgundan alındı.

Yaşar Kemal'i, İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Akif Karan ve hastalığı boyunca kendisiyle ilgilenen doktorları uğurladı. Cenazenin hastaneden alınması sırasında doktorların da oldukça üzgün oldukları görüldü.

Cenazeyi alan Kemal'in yakınları doktorlara teşekkür ederek hastaneden ayrıldı.

Cenaze daha sonra Teşvikiye Camii'ne getirildi. Cami girişinde taziyeleri kabul eden Ayşe Semiha Baban, "Hepimizin başı sağ olsun. Hepimizin kaybı" dedi.

CENAZE TÖRENİNDE İNSAN SELİ

Efsanevi yazar Yaşar Kemal'i son yolculuğunda yalnız bırakmak istemeyenler Teşvikiye Camii'ne akın etti. Cenaze töreninde insan seli yaşandı. Sanatçılar, siyasiler, yazarlar ve ünlü isimler törendeki yerini aldı.

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ, CENAZEYE ÇELENK GÖNDERDİ

Türk Silahlı Kuvvetleri de Büyük Usta'nın cenaze törenine çelenk gönderdi.

ABDULLAH GÜL: BABAMIN ARKADAŞIYDI

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yaşar Kemal'in kendi babasıyla arkadaş olduğunu açıklayıp şu anısını anlattı: "Yaşar Kemal babamın arkadaşıydı. Kayseri'de birlikte çalışmışlar. Geçen Kurban Bayramı'nda konuşmuşlar ve babama 'çoluk çocuk' nasıl diye sormuş. Bu denli geleneklere bağlı bir insandı."

"SAKIP SABANCI, 'KOCA YAŞAR' DERDİ ONA"

Sabancı Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, son yolculuğuna uğurlanan Yaşar Kemal'e ilişkin yaptığı kısa açıklamada " Sakıp Sabancı, 'Koca Yaşar' derdi ona. Büyük bir coşku ile anardı. Toprakları bol olsun ikisinin de. Bizler de, Adana'da büyüyen çocuklar için ayrı bir yeri var Yaşar Kemal'in. Hepimiz İnce Memed okuyarak büyüdük. Farklılıkların barış içinde yaşaması için verdiği çaba, eserleri kadar büyük bence. Bir barış elçisini, bir büyük insanı uğurluyoruz bugün. Bir büyük kıymeti kaybettik bugün" dedi.

KÜRTÇE VE TÜRKÇE DUALAR

Yaşar Kemal'in Teşvikiye Camii'ndeki tabutunun başında bazı vatandaşlar Türkçe ve Kürtçe dua ederken bazıları ise Kur'an-ı Kerim okudu.

KÖYÜNDEN TOPRAK GETİRDİLER

Yaşar Kemal'in, 1923 yılında dünyaya geldiği zaman Adana'nın, şimdi Osmaniye'nin ilçesi olan Kadirli'nin Gökçedam köyünün sakinleri de hemşerilerini kaybetmenin acısını yaşıyor.

Yaşar Kemal için Gökçedam Köyü Camii'nde sela verildi. Bugün Teşvikiye Camii'nde cenaze namazı kılınırken, hemşerileri de aynı anda onun için saf tutup gıyabi cenaze namazı kıldı.

Yaşar Kemal Çukurova Kültür Derneği Başkanı Mehmet Özer, Yaşar Kemal'in köylerinde defnedilmesini istediklerini, ancak vasiyetinin olduğunu öğrendiklerini belirterek, şunları söyledi: "Yaşar Kemal bu topraklara gelemedi. Biz de kendisinin doğup büyüdüğü bahçeden aldığımız toprakla yola çıktık. Bu toprağı mezarına serpeceğiz. Bu topraklarla beraber Yaşar Kemal'in mezarında çayır çimen yeşerecek, kendisi yeşerecek, ruhu şad olacak."

## 206758##

CENAZE SONRASI ANMA TÖRENİ

Cenaze töreninden sonra, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda, yakınları ve sevenlerinin gözünden Yaşar Kemal'in anılacağı bir tören düzenlendi. 15.30'da başlayan törende, açılış konuşmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. Yaşar Kemal belgeselinin gösteriminden sonra yazarın eserlerinden okumalar yapıldı.

DÜNYA BASINI BÖYLE DUYURDU

AP (ABD): "İlk romanı İnce Memed ile tanınan Yaşar Kemal, aynı zamanda ilk yıllarında kalemini Marksizmi desteklemek ve kendisinin de parçası olduğu Kürtler dahil Türkiye'deki azınlıkların haklarını savunmak için kullandı."

New York Times (ABD): "Kürt haklarının açık sözlü savunucusu ve ülkesinin liderlerinin keskin muhalifi olarak Yaşar Kemal sık sık yasalarla sorun yaşıyordu."

BBC (İngiltere): "Yaşar Kemal Türkiye'nin ilk Nobel Edebiyat Ödülü adayıydı. Çalışmaları sayısız dile çevrildi."

Guardian (İngiltere): "Yaşar Kemal mazlumların yaşamlarına eğilen ve çalışmaları 40 dile çevrilen Türkiye'nin en büyük yazarlarından biriydi."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Büyük Usta Yaşar Kemal, Binlerce Kişinin Eşliğinde Son Yolculuğuna Uğurlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (22)

  • TURGUT YILDIZ: YAŞASIN KAFİRLERE CEHENEM VAR YAŞASIN NAMAZ KILMAYANA AZAP VAR 26 18 Yanıtla
  • oksijen: kim demiş son yolculuk diye, , yolculuk yeni başlıyor. . 31 5 Yanıtla
  • Okkalı..: Kurtulduk çok şükür... 13 20 Yanıtla
  • Esra: Allah rahmet eylesin 22 3 Yanıtla
  • sülyman zöhre: İstanbul'a yapılacak yeni hava alanına 'YAŞAR KEMAL' adı verilsin. O buna HERKESTEN çok layık. . . . 9 10 Yanıtla
  • TAM ÖKÜZ MAL DÜŞÜNCELİ SIĞIR: burada bazı yorum yazan mallara sığırlara bakıyorumda ölmüş bir adamı ırkçılık adına yerden yere vuruyorlar adam ölmüş gitmiş peki ulan gevşek adam kürt veye türk veya ermeni olsun ama önce insan olsun adam olsun sen mesele türk olmuşsun adam olamamışsın insan olamamışsın neye yarar öküz adam lar bu ülkeyi soyuyor hırsızlık bu ülkede diz boyu her yer her taraf harami haramzade keslimmiş adam bir uçak dolusu sülalesini almış kendisini afettirmek adına haça gitmiş şerefsiz bunları eleştirsene sığır sen nerede kimi eleştireceğini bile bilmeyen malın tekisin adam ol önce adam sığır olma önemli olan bu dünyada önce insana insan olarak bakıp insan olarak değer vermek insanların dini dili ırkı n olursa olsun hayvan olma önce adam ol senin gibi bu ülkede aynı zihniyette o kadar çok mal öküz sığır varki sende onlardan birisin işte bu ülkede senin gibi zihniyette olanların yüzünden bu durumda sizleri bu ülkenin eğitimcileri adam edememiş içinizde insanlık sevgisi YOK 9 9 Yanıtla
  • tufan.elma: gule. gule. ulu. çınar 10 8 Yanıtla
  • TAM BİR SIĞIRMIŞSIN: solcular dünya görüşüne sahip medeni uygar çağdaş vatansever insanlardır senin zihniyetinde olan acizlerde ırkçılık hırsıza destek olamk haramilik haramzadelik vatana ihanet vatanı satanlara destek olmak ülkeyi peşkeş çekenlere destek olmaktasınız siz çünki hiçbirzaman sol düşünceye sahip olamassın çünki sende uygarlık çağdaşlık medeniyet vatanseverlik insanlık adına içinde bir duygu ve düşünce yoktur senin için makarna kömür herşey demektir senin beynin sadece buna çalışır solcu olamk dünyalı olmaktır sığır sende böyle bişi olmadığına göre koyun gibi melelelemememelelelelmememelelele senişn gibi düşüncede olan sığırların yüzünden bu ülke bu durumda sen çağ dışı bir yaratıksın. 6 11 Yanıtla
  • HER YOBAZ KENDİNİ SOYUTLASIN HER İNSANI SEVSİN S: yaran varki gocundun dimi ben orada sahte Müslümanlara yazdım bak demekki sende sahte Müslüman yobazmışsın siz Müslümanlığı himayenize almaya çalışan zavallılarsınız siz gerçek Müslümansanız allahın yarattığı tüm dinlere inanan Yahudi ermeni hrıstiyan Katolik Budist kim olursa olsun saygı duymak zorundasın sonucunda hepimizi cenabı allah yarattı sen cenabıu allahın yatrattığı hiç bir kulu yargılamaya sahip değilsin yaradandan dolayı ona saygı duyma zorundasın herkes istediği dini özgürce yaşamalı am sizin gibi yobazlar herkesi eleştiriyor bu ülkede Müslümanlığı sorgulamak sizemi kaldı yobazlar işte insanlar sizden nefret etti içiniz başka dışınız başka ülkedeki Müslümanlığı 12 senedir görüyoruz n yazıkki türkiyede Müslümanlık bırakmadınız heryerinizden yalan dolan akıyor onun için kimsenin dinini mezhepini sorgulamayın kim n yapmışsa cenabı allah onu öteki dünyada sorgulayacaktır, ben ever her Müslümana saygım çok büyük ama sahte Müslümanlara asla saygı gösteremem. 9 8 Yanıtla
  • N YAZIKKİ BU YOBAZLAR İNSAN OLAMAMIŞ: SEN ASLA MÜSLÜMAN OLAMAMIŞSINKİ SENİN MÜSLÜMANĞIN HIRSIZLIK YOLSUZLUK SAHTEKARLIK ALLAHI KANDIRMA İNSANLARI AYRIŞTIRMA YALAN SÖYLEME İNSANLARI AŞAĞILAMA SAPIKLIK HARAMİLİK HARAMZADELİK YOLSUZLUK FETBAZLIK PARAYI GÖRÜNCE ATMADIĞINIZ TAKLA KALMIYOR SAHTE MÜSLÜMANLIK MÜSLÜMANLIK MASKESİ ALTINDA HERTÜRLÜ HARAMİLİK YAHUDİ ERMENİ GAVUR DERSİNİZ AMA İŞBİRLİĞİ YAPMAKTANDA GERİ KALMASSINIZ HALKIN ÖNÜNDE ERMENİ YAHUDİ GAVUR DERSİNİZ ARKAYI DÖNÜNCE SARMAŞ DOLAŞ OLURSUNUZ AYNI CUMHURBAŞKANINIZ GİBİ MALESEF TÜRKİYEDEKİ MÜSLÜMANLIK BU KAFATASI MÜSLÜMANLIĞI SİZ GERÇEK MÜSLÜMANLARA KURBAN OLUN MÜSLÜMANLIĞIDA BİR DAHA AĞZINIZA ALMAYIN SİZİ GİDİ SATILIK SAHTE MÜSLÜMANLAR SİZİ. 9 7 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Hong Kong'da Messi maçı iptal edilince bilet iadeleri başlıyor
    12:01 Hong Kong'da Messi maçı iptal edilince bilet iadeleri başlıyor

    Hong Kong'da düzenlenen bir dostluk maçında Lionel Messi'nin sahaya çıkmaması büyük tepki çekti. Maçın organizatörleri, bilet ücretlerinin yüzde 50'sini iade etme kararı aldı. Biletleri resmi kanallardan satın alan müşterilere iadeler 12 Nisan 2024 tarihinden itibaren 30 gün içinde gerçekleştirilecek. Organizatörler, iade işlemleri hakkında bilgi vermek için müşterilerle iletişime geçecek.

  • Tekirdağ'da 230 Bin Makaron Ele Geçirildi
    12:01 Tekirdağ'da 230 Bin Makaron Ele Geçirildi

    Tekirdağ'ın Süleymanpaşa ilçesinde yapılan operasyonda 230 bin makaron ve 370 paket gümrük kaçağı sigara ele geçirildi. İki şüpheli gözaltına alındı.

  • Karabük'te Üst Geçit Kullanmayan Genç Otomobilin Çarpmasıyla Ağır Yaralandı
    12:01 Karabük'te Üst Geçit Kullanmayan Genç Otomobilin Çarpmasıyla Ağır Yaralandı

    Karabük'te minibüsten inen bir genç, üst geçit yerine yoldan geçmeye çalışınca, otomobilin çarpması sonucu metrelerce havaya uçarak ağır yaralandı. Kaza sonucunda ağır yaralanan genç hastaneye kaldırıldı ve hayati tehlikesi bulunmaktadır. Olayla ilgili polis ekipleri inceleme başlattı.

  • Osmaniye'de 1950'lerden kalma traktörüyle çiftçilik yapan İhsan Yavuzarslan
    12:00 Osmaniye'de 1950'lerden kalma traktörüyle çiftçilik yapan İhsan Yavuzarslan

    Osmaniye'nin Sumbas ilçesinde çiftçilik yapan İhsan Yavuzarslan, 1950'lerde üretilen, hurda fiyatına satın alıp tamir ettiği traktörünü hem tarımda hem de günlük işlerinde kullanıyor. Yavuzarslan, traktörüne çok özen gösterdiğini ve satmayı düşünmediğini belirtiyor.

  • Türkiye, rüzgar enerjisinde Avrupa'nın lider ülkesi olacak
    12:00 Türkiye, rüzgar enerjisinde Avrupa'nın lider ülkesi olacak

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin rüzgar enerjisi alanında Avrupa'da en iddialı 5 ülkeden biri olduğunu belirterek, İzmir'in bu liderlik sürecinin Türkiye'de öncü şehri olacağını söyledi. Kacır, İzmir'e yapılan yatırımlar ve kurulan altyapılarla Türkiye'nin rüzgar enerjisinde lider ülke olacağını ve yerli türbinlerin kullanılmasını hedeflediklerini ifade etti.

  • Amasya Merzifon'da Otomobil ve Motosiklet Çarpıştı: 1 Yaralı
    12:00 Amasya Merzifon'da Otomobil ve Motosiklet Çarpıştı: 1 Yaralı

    Amasya'nın Merzifon ilçesinde, H.T. idaresindeki bir motosiklet ile T.Ö. yönetimindeki bir otomobil çarpıştı. Kazada motosiklet sürücüsü yaralandı ve 112 Acil Sağlık ekipleri tarafından Merzifon Kara Mustafa Paşa Devlet Hastanesine kaldırıldı.

  • Yalova'da Tersane İş Kazası: Kule Vinç Devrildi, Operatör Hayatını Kaybetti
    12:00 Yalova'da Tersane İş Kazası: Kule Vinç Devrildi, Operatör Hayatını Kaybetti

    Yalova'nın Altınova ilçesinde bulunan bir tersanede meydana gelen iş kazasında, kule vinç devrilerek operatör Ziya Yamaç'ın hayatını kaybetmesine neden oldu. Şiddetli rüzgarın etkisiyle devrilen vinç, onarım için bekleyen bir geminin üzerine düştü ve Yamaç'ın kabininde sıkışmasına yol açtı. Olay yerine AFAD, Altınova, Yalova ve Çiftlikköy belediyeleri itfaiye ekipleri sevk edildi. Uzun uğraşlar sonucunda Yamaç'ın cansız bedeni kurtarılarak Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna götürüldü.

  • MİT, PKK/KCK'nın kadın genel sorumlusunu etkisiz hale getirdi
    12:00 MİT, PKK/KCK'nın kadın genel sorumlusunu etkisiz hale getirdi

    Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), terör örgütü PKK/KCK'nın sözde "gençlik topluluğu kadın genel sorumlusu" Rojda Bilen'i Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye'de etkisiz hale getirdi. Bilen'in, MİT'in operasyonuyla Süleymaniye'de etkisiz hale getirildiği belirtildi.

  • Konya'da otomobilin otobüs durağına çarpması sonucu 4 kişi hayatını kaybetti
    11:59 Konya'da otomobilin otobüs durağına çarpması sonucu 4 kişi hayatını kaybetti

    Konya'da kontrolden çıkan bir otomobilin otobüs durağında bekleyen vatandaşlara çarpması sonucu meydana gelen trafik kazasında hayatını kaybedenlerin sayısı 4'e yükseldi. Kazada ayrıca 5 kişi yaralandı ve yaralılardan birinin hayati tehlikesi bulunuyor. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.


Advertisement