Büyük Veri Fırsatlar İle Birlikte Tehditleri De Doğuruyor - Son Dakika
Güncel

Büyük Veri Fırsatlar İle Birlikte Tehditleri De Doğuruyor

Yeryüzündeki her şey veri üretiyor. Sadece bilgisayarlar, akıllı telefonlarımızla değil, sosyal medya ve online alışveriş başta olmak üzere internetteki her hareketimizle büyük veriyi besliyoruz.

26.04.2016 16:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Evlerimiz, otomobillerimiz, hatta vücudumuz bile sürekli veri üretiyor. Büyük Veri ile yeni bir çağ başlıyor. Dünyayı değiştirecek güçte her şey, fırsatlar ile birlikte tehditleri de doğuruyor.  Analytics Center ve Sabancı Üniversitesi Veri Analitiği Yüksek Lisans Programı tarafından gerçekleştirilen özel belgesel gösteriminde, birçok festivalden ödül kazanan 'The Human Face Of Big Data' filmi ile büyük veri masaya yatırıldı.

Against All Odds Productions'ın kurucu ortakları olan Rick Smolan ve Jennifer Erwitt tarafından hayata geçirilen "The Human Face of Big Data" (Büyük Verinin İnsani Yüzü) belgesel filmi Büyük Veri'nin insanlığa sunduğu fırsatlar ile birlikte, oluşturduğu riskleri de ustalıkla sunuyor.

Telefon numarası ve adres gibi kişisel bilgilerimiz, ilişkilerimiz, alışkanlıklarımız, konum bilgilerimiz, IP adreslerimiz, kariyer geçmişimiz, nelerden hoşlanıp, nelerden hoşlanmadığımız, fotoğraflarımız, videolarımız, mesajlarımız, yorumlarımız ve etiketlerimizin her biri artık Büyük Veri'nin en kritik bileşenleri…

Boşanmaya Doğru Gittiğinizi İki Yıl Öncesinden Bilen Kredi Kartları

"The Human Face of Big Data" (Büyük Verinin İnsani Yüzü) belgesel filmi, okyanusların haritalarını çıkarmak için başlarına antenler takılmış olan fok balıkları; sivrisinekleri hedef almak için kullanılan uydular; Gana'da sahte ilaç satışını önleyici SMS sistemi; depresyona gireceğinizi önceden tahmin edebilen akıllı cep telefonları; boşanmaya doğru gittiğinizi iki yıl öncesinden bilen kredi kartları; bedeninizden doğrudan doktorunuza bilgi aktaran haplar, filmde karşımıza çıkan şaşırtıcı gerçeklerden sadece birkaç tanesi.

Görünmez kelimeleri açığa çıkaran Büyük Veri'nin, salgın hastalıklar, isyanlar ve doğal felaketlerdeki rolü ne? Apple, Google, Facebook ve Twitter gibi sosyal medya araçları Büyük Veri'yi nasıl işliyor? Hangi bilgilerimizi alıyor? Alınan bilgilerimizi nasıl kullanıyor? Büyük Veri daha iyi bir dünya için fırsat mı? Bireysel mahremiyet ve demokrasi için bir tehdit mi? "The Human Face of Big Data" belgeseli iyimser ve kötümser tahminleri bir arada tartışarak bu soruların cevaplarına ışık tutuyor. Günümüz insanının bir günde işlediği veri, 1500'lerde yaşayan bir insanın hayatı boyunca karşılaştığı veriden fazla. Bununla beraber, Yapılan araştırmalar insanların, bir bebeğin ilk gününde oluşturduğu verinin, ABD Ulusal Kongre Kütüphanesi'nin içerdiği verinin 70 katına eşit olduğunu gösteriyor. Her 2 yılda bir ikiye katlanarak artan veri ile 2020 yılına kadar 40 trilyon gigabayt hacminde (40 zetabayt) veri hayatımıza girmiş olacak.
Analytics Center ve Sabancı Üniversitesi Veri Analitiği Yüksek Lisans Programı tarafından gerçekleştirilen "The Human Face of Big Data" özel belgesel gösteriminde, bu olağanüstü bilgi devriminin tüm vaatleri ve riskleri birlikte değerlendirilerek merak edilen sorulara yanıtlar arandı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Büyük Veri Fırsatlar İle Birlikte Tehditleri De Doğuruyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Çemişgezek'te yaban keçileri ilçe merkezine indi
    20:04 Çemişgezek'te yaban keçileri ilçe merkezine indi

    Çemişgezek ilçe merkezine sürü halinde inen nesli tükenme tehlikesi altındaki dağ keçileri, parkta otlandı ve insanlar tarafından cep telefonu kameralarıyla kaydedildi.

  • Malatya'da 18 kilo kubar esrar ele geçirildi
    20:02 Malatya'da 18 kilo kubar esrar ele geçirildi

    Malatya'da yolcu treninde yapılan operasyonda, üç zanlının bagajlarında 18 kilo kubar esrar bulundu. Olayda gözaltına alınan 3 zanlıdan 2'si tutuklandı.

  • Sıfır atıktan kedi evi yaptı, Isparta birincisi oldu
    20:00 Sıfır atıktan kedi evi yaptı, Isparta birincisi oldu

    Isparta'nın Eğirdir ilçesindeki 7. sınıf öğrencisi Harun Aydemir, sıfır atıktan yaptığı kedi evi ile Atıktan Sanata İleri Dönüşüm yarışmasında Isparta birincisi oldu. Aydemir, projenin amacının atık üretimini azaltmak, geri dönüşümü teşvik etmek ve çevreye duyarlılık konularında farkındalık oluşturmak olduğunu belirtti.

  • Geri dönüşüm tesisinde korkutan yangın
    19:58 Geri dönüşüm tesisinde korkutan yangın

    Tekirdağ Çorlu'da bulunan bir geri dönüşüm tesisinde çıkan yangın, Ergene ilçesinden de görüldü. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına almaya çalışıyor.

  • Aydın'da Uyuşturucu Operasyonu: 3 Kişi Tutuklandı
    19:57 Aydın'da Uyuşturucu Operasyonu: 3 Kişi Tutuklandı

    Aydın'ın Germencik ilçesinde gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonunda gözaltına alınan 4 kişiden 3'ü çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı. İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, 3 mahallede düzenlediği operasyonda uyuşturucu madde ve para ele geçirdi. Şüpheliler adliyeye sevk edildi ve 3 kişi tutuklandı, 1 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Akkuyu NGS'de gerginlik: İşçiler, firma yetkililerinin araçlarını taşladı
    19:55 Akkuyu NGS'de gerginlik: İşçiler, firma yetkililerinin araçlarını taşladı

    Mersin'de yapımı devam eden Akkuyu NGS inşaatında çalışan işçiler, taşeron firmanın maaş ödemediğini ileri sürerek eyleme başladı. İşçiler bugün de iş bırakma eylemlerine devam etti ve firma yetkililerinin de olduğu bazı araçları taşladı.


Advertisement