Büyükbaş Hayvanlara Tırnak Bakımı - Son Dakika
Güncel

Büyükbaş Hayvanlara Tırnak Bakımı

Büyükbaş Hayvanlara Tırnak Bakımı

Kayseri'nin Sarıoğlan İlçesi'ndeki hayvan pazarına getirilen büyükbaş hayvanların sağlığı için ayak ve tırnak bakımı yapılıyor.

11.02.2016 12:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kayseri'nin Sarıoğlan İlçesi'ndeki hayvan pazarına getirilen büyükbaş hayvanların sağlığı için ayak ve tırnak bakımı yapılıyor.

Bölgenin en büyük hayvan pazarı olan Çiftlik Hayvan Pazarı'nda, belediye veterineri Osman Kabadayı tarafından, hayvanların hareket sistemini etkileyen, et, süt ve döl verimini düşüren rahatsızlıklara karşı ayak ve tırnak bakımı yapılarak besicilere destek veriliyor. Özellikle büyükbaş hayvanların tırnak bakımından sonra rahatlamaları dikkat çekiyor. Sarıoğlan Belediye veterineri Osman Kabadayı, "Sarıoğlan Çiftlik Hayvan Pazarı'nın daha çok canlanması ve bölgenin kalkınması için hayvancılıkla uğraşan, besicilik yapan insanlara, yaşadıkları sorunlar konusunda burada yardımcı oluyoruz. Besiciler daha çok, büyükbaşların topallaması ya da tırnak sorunlarından bahsetti. Yaptığımız incelemede, hayvanların ayak ve tırnak sorunlarını gördük. Bu sorun ciddi ekonomik kayıplara neden olabilir" dedi. Topallayan hayvanlarda yem tüketiminin azaldığını, süt ve döl verimlerinin düştüğünü belirten Kabadayı, şöyle konuştu:

"Topallayan hayvan sürüden erken çıkar. Süt verimleri ve üreme performansı düşer. Ayağından rahatsız olan hayvanlar, ağrı nedeniyle yemliğe gitmek istemez. Gittiğinde yem tüketimi için ayakta güçlükle durabilir. Yem tüketimi ve süt verimi azalır. Üstelik kızgınlık belirtilerini tam olarak gösteremez. Sığır topallıklarının yaklaşık yüzde 90'ı ayak ve tırnak hastalıklarından kaynaklanır. Bu nedenle sığırlarda ayak ve tırnak sağlığı son derece önemlidir. Verimi artırmak amacıyla uygulanılan ve yaygınlaşan yarı açık ve kapalı sistem işletmeciliği nedeniyle gerekli tırnak bakımı yapılamayan kültür ırkı sığırlarda ayak problemlerinde artış gözlenmektedir. Bu kayıpların olmaması için sığırların tırnak ve ayak bakımlarının yapılması ve ayak hastalıkları konusunun ciddiye alınması gerekir."

Kabadayı, özellikle hayvanların hareket etmelerinin kısıtlı olduğu işletmelerde, tırnakların aşırı uzamasına bağlı olarak oluşan tırnak bozuklukları ve hastalıklarına dikkat çekti. Sığırlarda tırnak bakımının, kalıtım, barındırma, besleme, hareket, enfeksiyon gibi çeşitli faktörlere yönelik önlemleri kapsayan bir uygulama olduğunu belirten Kabadayı, hayvanların tırnağının 6 ayda bir olmak üzere yılda 2 kez kesilmesini önerdi. Veteriner Kayadayı, şunları söyledi:

"Sonbahar ve kış aylarında barınak ve meralar, mevsim şartlarında hayvanlar olumsuz etkilenir. Hayvanlar meraya çıkmaz. Hayvanların padok kısımları yağmur ve kar suları ile ıslanır. Soğuk, tırnağın yumuşamasına bu da tırnak bozuklukları ve deri hastalıklarında artışa neden olur. Ayrıca kış aylarında hayvanların yeterince gezinememeleri tırnak hastalıklarını artırır. Yaz aylarında ise ortamın sıcak ve kuru olması tırnak nem oranının azalmasına bu durum da tırnak çatlakları oluşturur. Uzun süren hareketsizlik ayağın canlı dokusunda kanın azalmasına ve hatta dokuların ölümüne neden olur. Gezinmeyen sığırlarda tırnak aşınması engellenir ve tırnaklar aşırı uzar. Bu durum tırnak özelliğini bozar. Uzayan tırnaklar arasında biriken ahır pislikleri hareketsizlikten atılamaz ve sonuçta enfeksiyona yol açar. Uygun zemin; hayvan yere bastığında ayağın tutunmasına yeterince yardımcı olmalı, dışkı ve idrar birikimi ile bulaşık olmamalıdır. Hayvanların birbirlerine gerek ahır, gerekse padok içerisinde gezip dolaşmalarında; çarpma, vurma, kayma ve düşmeler sonrasındaki yaralanmalar önemsenmeli, tedavi edilmelidir." - Kayseri

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Büyükbaş Hayvanlara Tırnak Bakımı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement