Büyükelçi Demirok: "Türkiye ve Katar İlişkileri Üst Seviyeye Ulaştı" - Son Dakika
Güncel

Büyükelçi Demirok: "Türkiye ve Katar İlişkileri Üst Seviyeye Ulaştı"

Büyükelçi Demirok: "Türkiye ve Katar İlişkileri Üst Seviyeye Ulaştı"

Türkiye’nin Katar Büyükelçisi Ahmet Demirok, Türkiye ve Katar ilişkilerinin yapılan iş birliğiyle en üst seviyeye ulaştığını söyledi.

15.07.2015 10:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin Katar Büyükelçisi Ahmet Demirok, Türkiye ve Katar ilişkilerinin yapılan iş birliğiyle en üst seviyeye ulaştığını söyledi.

Türkiye'nin Katar Büyükelçisi Ahmet Demirok, Ramazan Bayramı tatilini geçirmek üzere memleketi Konya'nın Kulu ilçesine geldi. Yakınlarıyla hasret gideren Demirok, Türkiye Katar ilişkilerini değerlendirdi.

Katar-Türkiye ilişkilerinde önemli yerlere gelindiğini ifade eden Büyükelçi Demirok, 2013 yılından bu yana Katar'da Türkiye'nin Büyükelçisi olarak görev yaptığını belirterek, "İlişkilerimiz mükemmel diye tanımlayabileceğimiz seviyeye ulaşmış vaziyette. İki ülke ilişkileri son zamanlarda yapılan iş birliği çalışmalarıyla birlikte en üst seviyeye ulaşmış vaziyette. Karşılıklı ziyaretler, teknik heyet ziyaretleri en yüksek ziyaretler burada gerçekleştirilmektedir" dedi.

"KATAR TÜRKİYE AÇISINDAN STRATEJİK BİR ÖNEME HAİZ"

Katar'ın, Türkiye açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu dile getiren Demirok, şöyle konuştu: "Türkiye, Katar ilişkileri siyasi açıdan mükemmel diye niteleyebildiğimiz ilişkiler, ekonomik ve ticari açıdan maalesef belirtilen seviyeye gelmiş değil. Biz de, Büyükelçilik olarak Katar-Türk tarafı bu ilişkileri en iyi seviyeye getirmek için elinden gelen gayretleri göstermektedir. Fakat malumunuz olduğu üzere Katar, Türkiye'nin sonradan biraz gecikmeli olarak keşfettiği bir ülke bu açıdan. Ekonomik ilişkiler kat edilecek ilişkiler ileride iyi bir potansiyele sahip. Bu açıdan biraz daha gayret göstermemiz gerekiyor."

"TÜRK-KATAR İŞ ADAMLARI ARASINDA KİMYA UYUŞMASI OLDU"

Katar'ın, dünyada kişi başına gelir bakımından en yüksek ülkelerden biri olduğunu söyleyen Büyükelçi Demirok, talebin çok yükselmesi nedeniyle Katar Türk iş adamları açısından çok büyük bir fırsat teşkil ediyor. Bu fırsattan istifade Sayın Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun talimatları ile Konya Ticaret Odası ve MÜSİAD ile birlikte bir heyetle geçen aylarda Katar'ı ziyaret ettiler. Biz de Büyükelçilik olarak hazırladığımız programlar çerçevesinde Türk ve Katar iş adamlarını bir araya getirdik. İş birliği imkanlarını görüştük. Gördüğümüz kadarıyla gerçekten Konya ve Katar iş adamları arasında ciddi bir kimya uyuşması oldu" şeklinde konuştu.

Konyalı iş adamlarıyla, Katarlı iş adamları arasında birbirlerini bütünleyici özelliklerinin ortaya çıktığını aktaran Demirok, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun çerçevesinde yakın bir zamanda iki ülke arasında Konyalı ve Katarlı iş adamları arasında yakın iş birliği bekliyoruz. Bunun özelliklerinden biri Katar ekonomik büyüklük olarak sanayi olarak orta ölçekte bir ülke. Konya'da aynı şekilde. O yüzden Konya'nın Katar'a sağlayabileceği çok fazla imkan var. Gerekli alet, edevat, makine, gerekli gıda alanında ciddi iş birliği potansiyelleri söz konusu. Katar tabi ki finansman açısından Konya'daki iş adamlarına çok büyük imkanlar sağlıyor. Katar, dünyada gıda ihtiyacı olan ülkelerden bir tanesi. Yüzde 95 oranında dışa bağlı gıda açısından. Konya'da bu açıdan çok potansiyele sahip."

"TÜRKİYE VE KATAR ARASINDA CİDDİ BİR İŞ BİRLİĞİ ÇIKMIŞ OLACAK"

Büyükelçilik olarak yapılan çalışmalar sonucunda görüşmelerin devam ettiğini belirten Demirok, "İnşallah bu görüşmeler başarıya ulaşırsa gıda alanları Türkiye ve Katar arasında ciddi bir iş birliği ortaya çıkmış olacak. Toplam 4 çiftliğin Katarlılara kiralanması ön görülüyor. Bunlardan 3 tanesi Konya'da biri Polatlı'da. Toplam 500 milyon TL yatırım olacak ve 2 bin kişiye istihdam sağlayacak. Türkiye ile Katar ilişkileri olarak bu sene çok önemli bizim açımızdan bir ilişki söz konusu" dedi.

2015 TÜRKİYE VE KATAR ARASINDA KÜLTÜR YILI İLAN EDİLDİ

2015'in Türkiye ve Katar arasında kültür yılı olarak ilan edildiğini hatırlatan Büyükelçi Demirok, sözlerini şöyle tamamladı: "Toplam 44 tane aktivite kültür yılı içerisinde gerçekleştirilecek. Bunlardan 32 tanesi Katar hükümeti tarafından Türkiye'de gerçekleştirildi. Bu güne kadar yaklaşık 14 faaliyet gerçekleştirilmiş bulunuyor, yılın ilk yarısında. Yılın 2. yarısında daha fazla ve daha kalabalık heyetlerimizle Türkiye'yi kültür olarak da sanat olarak da Katar'da tanıtmayı öngörüyoruz. Aynı şekilde Katarlılar da Türkiye'de kendi ülkelerini tanıtıyor. Bu açıdan insanlar arası ilişki halklardan halka ilişkiler de kurulmuş vaziyette. Bu açıdan Katar ile ilişkilerin kültür açısından çok iyi yerlerde olduğunu söyleyebiliriz." - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Büyükelçi Demirok: 'Türkiye ve Katar İlişkileri Üst Seviyeye Ulaştı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement