Büyükelçi Gümrükçü'den Batum Başkonsolosu Arıkan'a Ziyaret - Son Dakika
Yerel

Büyükelçi Gümrükçü'den Batum Başkonsolosu Arıkan'a Ziyaret

Büyükelçi Gümrükçü\'den Batum Başkonsolosu Arıkan\'a Ziyaret

Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Levent Gümrükçü, Türkiye'nin Batum Başkonsolosu Engin Arıkan'ı ziyaret etti Gümrükçü: "(Sarp Sınır Kapısı) Burada işlerin en düzgün şekilde gitmesi hem Türkiye hem de Gürcistan insanının çıkarına olacaktır"

18.04.2014 19:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Levent Gümrükçü, Türkiye'nin Batum Başkonsolosu Engin Arıkan'ı makamında ziyaret etti.

Gümrükçü, ziyarette basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Batum'da iki gün boyunca bazı temaslarda bulunduklarını söyledi. Batum ve Acera bölgesinin Türkiye'ye açılan bir pencere olduğunu ifade eden Gümrükçü, "Vatandaşlarımızın en yoğun kullandıkları kapı, en yoğun geldikleri şehir ve bölge burası. O bakımdan ben de büyükelçi olarak buraya gelerek hem yetkililerle görüştüm hem de vatandaşlarımızla temaslarda bulundum. Sarp Sınır Kapısında da bir dizi incelemelerde bulundum" dedi.

Sarp Sınır Kapısı'nda yaşanan sorunları Başkosolos Arıkan ve Gürcistan Mağdur Aileler Derneği Başkanı Nuriye Kaputoğlu ile görüştüklerini belirten Gümrükçü, "Vatandaşlarımızın Gürcistan genelinde yaşadığı bazı sorunlar vardı. Özellikle son dönemde geçişlerde beraberinde ilaç bulundurduğu gerekçesiyle gözaltına alınan ve tutuklanan bazı vatandaşlarımız oldu. Onlarla ilgili son gelişmeleri gözden geçirdik" diye konuştu.

Gürcistan ve Acera yetkililerinin konuyla ilgilendiğini dile getiren Gümrükçü, "Uygulamanın vatandaşlarımıza mağduriyet vermemesine yönelik neler yapabileceklerimizi karşılıklı olarak ele alıyoruz. Burada önemli olan, vatandaşlarımızın doğru bilgilendirilmesi ve sınırdan geçişlerde uygulamanın en düzgün şekilde hayata geçirilmesi. Bu konuda güzel görüşmeler yaptık" ifadesini kullandı.

Gümrükçü, vatandaşları mağdur etmeden kalıcı bir çözüme ulaşacaklarını belirterek, şunları söyledi:

"İnanıyorum ki Acera ve Gürcistan yetkilileri de bu konuda vatandaşlarımıza mesajlar verecektir. Konuyla yakından ilgileniyoruz ve üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Yılda 6 milyona yakın insanın geçiş yaptığı bir kapı, burada işlerin en düzgün şekilde gitmesi hem Türkiye hem de Gürcistan insanının çıkarına olacaktır. İlaç konusunda kapıda tutuklanan kişiler, serbest bırakıldı, mahkeme süreçleri sonuçlandı. Bize ulaşan bilgiler çerçevesinde bu konudan dolayı hapiste bulunan ve tutuklu bulunan bir vatandaşımız yok. Bizler de kapılarda yoğun bir şekilde bilgilendirme yapıyoruz. Gürcistan'a gelirken ilaçlarla gelinmemesi konusunda ve vatandaşlarımızın dikkatli olmaları için bilgilendirme yapıyoruz. Gürcü makamları da uygulama konusunda biraz daha mağduriyetleri önleyecek şekilde bazı adımlar attı. En azından vatandaşlarımızı bilgilendirme ve bu ilaçlarla girilmemesi konusunda bazı adımlar attılar. Ümit ediyorum ki bunların bazı etkileri oldu. Son günlerde bu konularda fazla şikayet almıyoruz."

Gürcistan'da 40 vatandaşın tutuklu bulunduğunu kaydeden Gümrükçü, "Kendileriyle yakından ilgileniyoruz, cezaevi ziyaretleri yapıyoruz. Vatandaşlarımızın oradaki koşullarının nasıl olduğunu yerinde inceleyip bunlarla ilgili gerekli iyileştirme çabaları varsa onları yapmaya çalışıyoruz. Gürcistan ve Türkiye makamları arasında bu konuda güzel bir iş birliği, verimli bir çalışmamız var. Önümüzdeki günlerde bunu daha da iyileştirerek devam ettireceğiz diye ümit ediyorum" dedi.

Gürcistan Mağdur Aileler Derneği Başkanı Nuriye Kaputoğlu ise Türkiye'nin Tiflis Büyükelçisi Levent Gümrükçü ile Sarp Sınır Kapısında son günlerde yaşanan sorunlarla ilgili görüştükleri belirterek, "Yaşanan olayların iki taraf için de mağdur olmayacak şekilde çözülmesi için uğraşıyoruz. Bu arada yaşanan sorunları her zaman dile getireceğiz. Bu olayları bir çözüme kavuşturmaya çalışıyoruz. Bu konuda mücadelemiz devam edecektir. İlaç konusunda birtakım mağduriyetler yaşandı. Bu konuda dernek olarak bilgilendirmeler de yapacağız" diye konuştu. - Gürcistan

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Büyükelçi Gümrükçü'den Batum Başkonsolosu Arıkan'a Ziyaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement