Büyükelçi Tüymebayev'den Vali Çakacak'a Ziyaret - Son Dakika
Yerel

Büyükelçi Tüymebayev'den Vali Çakacak'a Ziyaret

Büyükelçi Tüymebayev\'den Vali Çakacak\'a Ziyaret

Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Kazakistan’ın dünyaya açılan bir limanı olmadığını belirterek, bu şansı Mersin Limanı ile kullanabileceklerini söyledi.

21.05.2015 18:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Kazakistan'ın dünyaya açılan bir limanı olmadığını belirterek, bu şansı Mersin Limanı ile kullanabileceklerini söyledi.

Mersin'de açılacak olan Kazakistan Cumhuriyeti Fahri Konsolosluğu için Mersin'e gelen Tüymebayev, beraberindeki heyetle birlikte Mersin Valisi Özdemir Çakacak'ı ziyaret etti. Tüymebayev, Valilik Şeref Defteri'ni imzaladıktan sonra Vali Çakacak ile makamında görüş alışverişinde bulundu. Ziyarette konuşan Vali Çakacak, Kazakistan Büyükelçisi ve beraberindeki heyeti Mersin'de ağırlamaktan şeref duyduğunu belirterek, "Bugün Mersin'de Kazakistan Cumhuriyeti'nin fahri konsolosluğunun açılışı dolayısıyla büyükelçimiz burada bulunuyorlar. Açılışın yanı sıra bizleri de ziyaret ettiği için kendisine şükranlarımı iletiyorum. Büyükelçimiz ile dostluğumuz da var. Kendisini bu sebepten dolayı da burada görmekten mutluyuz. Türkiye ile Kazakistan arasında geçmişe dayanan çok köklü kardeşlik ve dostluk ilişkileri var. Bu ilişkiler Cumhurbaşkanımızın 2009 yılında yaptığı ziyaretlerle stratejik anlaşmalarla perçinlendi. Geçen yıl Kazakistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev Türkiye'yi ziyaret ettiler. Bu ziyaretler iki ülke arasında var olan dostluğun, kardeşliğin, ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerin daha da perçinlenmesine vesile oluyor. İki ülke arasında çok ciddi işbirlikleri var. Bu tarz ziyaretlerle sosyal, ekonomik ve kültürel ilişkilerin arttırılmasını temenni ediyoruz. Ayrıca konsolosluğun açılması dolayısıyla Mersin ile Kazakistan ilişkileri de daha da gelişecektir. Fahri konsolosluğumuzun hayırlı olmasını temenni ediyorum" dedi.

Büyükelçi Tüymebayev ise Çakacak'ı tekrar görmekten mutlu olduğunu ve geçmişte birkaç kez görüştüklerini ifade etti. Tüymebayev, "Faaliyetlerinizi biliyorum. Yeni görevinizin sizin için hayırlı olmasını diliyorum. Sizin devlet adamı olarak büyük tecrübeleriniz var. Mersin bölgesine de çok emek vereceğinize eminim. Aynı anda sadece Mersin için değil, Mersin ile Kazakistan arasındaki ilişkilere de katkı sağlayacağınıza eminim" diye konuştu.

Kazakistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin her anlamda çok iyi gittiğini vurgulayan Büyükelçi, "Ticaret, ekonomi, kültürel, eğitim, turizm ve askeri alanda, sizin siyasi anlamda hiç bir sorununuz yok. Bundan dolayı devlet adamları olarak iki devlet için elimizden ne geliyorsa yapmamız lazım. Hazar Deniz'ine yapılacak olan demiryolu, ticari ve ekonomik ilişkilerimizi kuvvetlendirecek diye düşünüyorum. Bakü, Tiflis, Kars ile aynı anda Kazakistan, Türkmenistan, İran arasında Türkiye demiryolları çok önemli. Aynı zamanda Mersin de çok önemli bir konuma sahip. Çok önemli bir liman, Akdeniz sahasında yer alıyor. Bu yolu kullanarak pek çok iyi iş yapabiliriz. Çünkü Kazakistan'ın dünyaya açılmış limanları yok. Bu şansı sizler ile iyi kullanabiliriz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Çakacak ve Tüymebayev karşılıklı olarak birbirlerine hediye takdim etti. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Büyükelçi Tüymebayev'den Vali Çakacak'a Ziyaret - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement