Büyükkarıştıran Etnografya Müzesi İçin Çalışıyor - Son Dakika
Yerel

Büyükkarıştıran Etnografya Müzesi İçin Çalışıyor

Büyükkarıştıran Etnografya Müzesi İçin Çalışıyor

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Büyükkarıştıran Belde Belediyesi, beldeye etnografya müzesi kazandırmak için çalışmalarını hızlandırdı.

31.10.2013 11:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesine bağlı Büyükkarıştıran Belde Belediyesi, beldeye etnografya müzesi kazandırmak için çalışmalarını hızlandırdı. Bulgaristan IPA sınır ötesi iş birliği kapsamında Bulgaristan Topolvgrad SV.SV Kiril ve Metody kültür ve sanat merkezi ile yürütülen "Kültür ve dostluklar projesinin" kısa sürede hayata geçirilmesi hedefleniyor.

15 Nisan 2013 tarihinde başlayan ve 14 nisan 2014 tarihinde son bulacak 1 yıllık bir proje kapsamında iki yere müze kurulması amaçlanırken, 116 bin 440,15 Euroluk projede Büyükkarıştıran'ın 63 bin 353,68 Euro, Bulgaristan Topolvgrad ise 52 bin 286,47 Euroluk bir bütçeye sahip olacağı belirtildi. Proje kapsamında her iki bölgede ülkelerine ve çevrelerine özgü materyalleri ve malzemeleri bir araya getirerek müze oluşturacaklar.

Konu hakkında bir açıklama yapan proje teknik asistanı Mesut Çolak,"Sınır bölgesinde yaşayan Türk ve Bulgar halklarının kültürel sosyal etkinliklerini geliştirmek, pekiştirmek, kalıcı kültürel ve sosyal etkinliklerini oluşturmak, iki ülkenin sınır bölgesinde yaşayan halkların tarihi ve kültürel mirasını paylaşmak, bu faaliyetleri yürütürken Büyükkarıştıran belediye bünyesine, yapılan proje ile bir etnografya müzesini kazandırmaya çalışıyoruz" dedi.

Kurulacak müzenin bir çok alana örnek olacağını aktaran Çolak, projenin Büyükkarıştıran bölgesinde yaşayan insanlara, bu civardaki yerel yönetimlere, yerel siyasetçilere, sivil toplum örgütlerine, sanat merkezlerine faydası olacağı inancında olduklarını sözlerine ekledi.

"120 YILLIK EL DOKUMASI İÇ GÖMLEK, 100 YILLIK BİR KILIÇ"

Büyükkarıştıran ve civar köylerden yaklaşık 60 parça malzemenin temin edildiğini söyleyen Çolak" Büyükkarıştıran, Küçükkarıştıran ve civar köylerden yaklaşık 60 parça malzeme temin edildi. Temin edilen malzemeler içerisinde boyunduruk, orak, pulluk, gaz lambaları, ispirtolu gaz ocağı ve buna benzer malzemeler var. Özellikle 80 yaşındaki Nedime Çolak'ın anneannesine ait 120 yıllık el dokuması ile yapılmış kadınlara özel iç gömlek var. Bunun yanı sıra yaklaşık 100 yıllık olduğunu düşündüğümüz ay yıldız işlemeli bir kılıç var" diye konuştu.

Proje kapsamında Büyükkarıştıran Belediye Başkanı Lütfü Karaman'ın ve halkın desteklerinden dolayı çok teşekkür ettiklerini belirten Çolak" Bu zamana kadar yaptığımız çalışmalarda belediye başkanı Lütfü Karaman ve halkımız bize çok destek oldu. Onlara çok teşekkür ediyoruz. Bunun yanı sıra projede emeği geçen proje koordinatörü Sezgin Engin, Proje muhasebecisi Yeşim Kır ve tarih öğretmeni Pınar Şen'e teşekkür ediyorum" dedi.

Başkan Karaman ise proje ile ilgili yaptığı açıklamada, "Beldemiz için küçük de olsa bizim için büyük bir adım. Amacımız iki yıl içerisinde kültür tesisi yapmak. Bu proje ile kültürümüzü gelecek nesillere taşıyabileceğimizi düşünüyoruz. Bu müze geçmişten günümüze gelen gelişimi, giyim biçimi, yaşam biçimi konusunda gelecek nesiller bilgi sahibi olacaklardır" dedi. - KIRKLARELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Büyükkarıştıran Etnografya Müzesi İçin Çalışıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement