Büyüklü Şelaleleri Turizme Kazandırılıyor - Son Dakika
Yerel

Büyüklü Şelaleleri Turizme Kazandırılıyor

Büyüklü Şelaleleri Turizme Kazandırılıyor

Tekkeköy’de Büyüklü şelaleleri ve etrafı, taş ocağı olmaktan kurtarılıp turizme kazandırılıyor.

14.09.2015 15:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Tekkeköy'de Büyüklü şelaleleri ve etrafı, taş ocağı olmaktan kurtarılıp turizme kazandırılıyor.

Tekkeköy Büyüklü Mahallesi Kurşunlu mevkiine kurulması planlanan taş ocağı Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar ve Büyüklü halkının uğraşları sonucunda Danıştay kararı ile iptal edildi. Samsun 1. İdare Mahkemesi'nin Büyüklü'deki Taşocağı Çevresel Etki Raporu(ÇED) Raporu'nun iptal kararı, Danıştay 14. Dairesi'nin kararı ile de onaylandı.

TOGAR: "HUKUK MÜCADELEMİZİ KAZANDIK"

2011 yılında taş ocağı ruhsatı verilen yerin ruhsatının iptal edilmesine karşı halkla birlikte büyük çaba harcadıklarını söyleyen Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar " O dönemlerde Belediye Başkanı olmamama rağmen vatandaşlarla el ele hareket ettik. Tüm ilgililerle, kurum ve kuruluşlarla, milletvekilleri ile görüşmeler yapıp durumu anlattım. Adaylık dönemimde halkın direnişine ortak olup bölgeye gelen iş makinalarını geri çevirdik. Sonunda hukuk galip geldi ve halkımız ile başlatmış olduğumuz mücadelemiz zaferle sonuçlandı. Taş ocağı yapılmak istenen yer Büyüklü Mahalle'miz Kurşunlu mevkiinde bulunuyor. Burası üç dere, ormanları ve el değmemiş doğa harikası irili ufaklı dokuz şelalenin bulunduğu 151 bin 700 metre karelik bir ormanlık alan. Ormanların kesilip talan edilmesine ve şelalelerin yok edilmesine karşı Büyüklü halkı bizlerin de desteği ile büyük bir direnişle hukuk mücadelesi başlatmıştı. 2011 yılında Samsun 1. İdare Mahkemesi'ne açılan davada, 25 yıllığına ruhsat verilen taşocağı yapılacak ormanlık alanın içinde 3 tane su kaynağı, bir şelale ve mera bulunduğu, ormanın, doğanın, doğal çevre ve su kaynaklarının, yaşam alanlarının yok olacağı gerekçesi ile ÇED raporunun iptali istenmişti. Büyüklü'nün iki mahallesinin sınırında ve evlerin çok yakınında olan, Papazın Deresi ve üzerinde bulunan irili ufaklı Şelaleleri, Damındüzü Deresi'nin de içinde bulunduğu 15.17 hektarlık Uçurumbaşı Ormanında faaliyet gösterecek olan taşocağının ÇED Raporu da Samsun 1. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmiş, davalı taraf kararı Danıştay'da temyiz etmişti. Dosyayı inceleyen Danıştay 14. Dairesi, Samsun 1. İdare Mahkemesi'nin iptal kararını onayladı. Bu onayın ardından Büyüklü Ormanları ve şelaleler kurtuldu. Yaklaşık 15 yıldır gündemdeki ruhsatı ve ÇED raporu olan taşocağı Danıştay'ın kararı ile tamamen kalkmış oldu" dedi.

"ŞELALELERİ TURİZME KAZANDIRMAK İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATTIK"

Kurşunlu mevkiindeki şelaleleri turizme kazandırmak için çalışma başlattıklarını belirten Togar, "İlk olarak şelaleleri görmeye gelen vatandaşlarımızın ulaşımını sağlamak maksadıyla oraya yol açtık. Etrafında iş makineleri ile düzenlemeler yaptık. Yine şelalenin etrafında çevre düzenlemesi ve vatandaşların oturup dinlenebilecekleri, piknik yapacakları yerler ve kamelyalar yapacağız. Böylelikle şelaleler yerli yabancı turistlerin ziyaretine açılmış olacak" diye konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Büyüklü Şelaleleri Turizme Kazandırılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement