Büyükşehir Başbakan Yardımcısı Arınç'ı Ağırladı - Son Dakika
Güncel

Büyükşehir Başbakan Yardımcısı Arınç'ı Ağırladı

Büyükşehir Başbakan Yardımcısı Arınç\'ı Ağırladı

MANİSA Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ı makamında ağırladı.

08.12.2014 17:04  Güncelleme: 17:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Arınç'a teşrifleri nedeniyle teşekkür eden Başkan Ergün, Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin yapılanma süreci ve 2015 yılı hedefleriyle ilgili brifing verdi. Halkın tercihine saygı duyduklarını belirten Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da, yeni kurulan iki merkez ilçe belediyesi ile büyükşehirin uyum içerisinde çalışacağına inandığını söyledi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün'e nezaket ziyaretinde bulundu. Manisa Milletvekili Recai Berber, Vali Erdoğan Bektaş, Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, Şehzadeler Belediye Başkanı Ömer Faruk Çelik, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Yavuz Ekrem Arslan ve Emniyet Müdürü Tayfur Erdal Ceren'in de eşlik ettiği ziyarette, Başkan Ergün, Başbakan Yardımcısı Arınç'ı kapıda karşıladı. Genel Sekreter Halil Memiş ve daire başkanlarıyla tek tek tokalaşan Arınç, başarı dileklerini iletti.

İlçe belediyelerinin sıkıntıları büyük

Arınç'ı makamında ağırlayan Başkan Ergün, büyükşehir yapılanma süreciyle ilgili bilgiler verdi. Seçimlerin ardından 8 aylık bir süreyi geride bıraktıklarını belirten Başkan Ergün, "30 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde, Manisa halkımızın verdiği destek ve gösterdikleri teveccühle bu makamlara bir kere daha ilk Büyükşehir Belediye Başkanı sıfatıyla seçildik. Bu 8 aylık süre zarfında yaptıklarımız hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum. Öncelikle büyükşehir yapılandırılması, 17 ilçemizde koordinasyon binalarının kurulması, personel ve kadro yapılanmalarını geride bıraktık. Manisa 17 ilçesiyle yapılanmasını sağlamıştır. Tabi ilk defa MASKİ adıyla kurulan Su ve Kanal İdaresi Genel Müdürlüğü'nü 15 Temmuz itibariyle başlattık. Mevcut Gençlik Merkezi'mizde geçici olarak hizmetlerini orada vermeye başladı. Yaşadığımız sıkıntılı süre içerisinde özellikle ilçe belediyelerinin paylar noktasında büyük sıkıntıları var. Buradaki eksikliklerin düzeltilmesi noktasında yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğine inanıyorum. Çünkü ilçe belediyeleri mağdur durumdadır. Çoğu ilçe belediyemiz sadece maaş ödeyebilir gelire sahipler" dedi.

Hızlı tren proje tadilatlarının yapılması gerekiyor

Manisa'nın belli başlı sorunlarının bulunduğunu, bunlardan bir tanesinin de Ankara- İzmir arasındaki hızlı tren uygulaması olduğunu ifade eden Başkan Ergün, "Şuanda hızlı tren çalışmaları devam ediyor. Bunun Manisa ayağına baktığımızda mevcut şehir içerisinden geçmesinin sıkıntılarını hem basın yoluyla, hem milletvekillerimizle yaptığımız görüşmelerde bunu dile getirdik. Mevcut çevre yolunun etrafına alınmasıyla ilgili Bakanlık nezdinde de girişimlerimiz oldu. Bu konuda olumlu ilerlemeler var. Geçtiğimiz gün şehir içinden geçen demiryolu hattında yine bir ölüm oldu. Sonuçta bunun sıkıntıları ve Manisa'nın ikiye bölünmemesi noktasında hem Karayolları ile hem de DDY ile görüşmelerimizi yaptık. Proje tadilatlarının koordinasyonunun sağlanması gerekiyor. Gediz Kavşağı'nın bir an önce Karayolları tarafından yapılması, DDY'nin de buna göre düzenleme yapması gerekiyor. Bu konudaki çalışmalar inşallah önümüzdeki süre içinde çözüme kavuşacaktır" dedi.

Katı atık tesislerine önem veriyoruz

Manisa'nın 30-40 senedir en büyük sorunlarından bir tanesinin Turgut Özal Mahallesi'ndeki çöp depolama tesisi olduğuna dikkat çeken Başkan Ergün, "Biz son 1,5 yıllık süre içerisinde yeni yer tespitini yaparak, tüm prosedürlerini tamamladık. Allah nasip ederse artık Manisa, katı atık bertaraf tesisleri, ayrıştırma tesisleri, depone alanlarının, kompostlama sistemlerinin inşallah ihalesine Aralık ayı ya da Ocak ayı içerisinde çıkmış olacak. Bunun da buradan müjdesini vermiş olayım. Tabi bu Manisa'nın Turgutlu, Ahmetli, Saruhanlı, Yunusemre ve Şehzadeler ilçesine hizmet verecek olan bir tesis. Çevre Bakanlığı ile yapmış olduğumuz görüşmelerde de Akhisar, Soma, Kırkağaç hattına bir tesis söz konusu. Diğer bir tesis de 7 ilçemizi içine alan Demirci, Gördes, Köprübaşı, Salihli, Alaşehir, Sarıgöl, Selendi, Kula hattında 450 bin nüfusa hitap edecek üçüncü bir bertaraf tesisinin daha kurulması planlandı. Bu konuyla ilgili Büyükşehir Belediye Meclisi komisyonlarında görüşmesi devam ediyor. Kula'da bu tesisin kurulmasıyla ilgili orada son günlerde çeşitli spekülasyonlar yapılıyor. Orada sıfırdan yeni planlar yapılması gündemde. Tabi buna uzmanlar karar verecektir. Bunların prosedürleri zaten 1-1,5 sene sürüyor. Burada mutabakat sağlanması gerekiyor. Sonuçta 7 ilçenin katı atıkların intikali noktasında ortak bir alan bulunması gerekiyor" diye konuştu.

Atık Su Arıtma tesisi için destek talebi

Manisa merkezine hizmet verecek olan atık su arıtma tesisinin çalışmasını tamamladıklarını da sözlerine ekleyen Başkan Ergün, "Artık bunun ihalesine çıkma noktasındayız. Bununla ilgili Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu'nu ziyaret etmiş ve bu tesisin bakanlıkça yapılması konusunda söz almıştık. Ancak bu Kalkınma Bakanlığı'nın 2014 yatırım programında yer almadı. Bununla ilgili müsteşarımızla yaptığımız görüşmede, Ocak ayındaki 2015 programına tekrar alınacağını bana ilettiler. Bu açıdan bir ay daha bekleme kararı aldık. DSİ tarafından Kalkınma Bakanlığı'ndan desteği alınarak yapılması konusunda desteklerinizi talep ediyoruz. Bunun yanında Turgutlu, Alaşehir, Gördes arıtmalarıyla ilgili bütün kararları İller Bankası'ndan geçti. Bunların da ihalesini yaptırarak, 2015 yılında çalışmalarına başlayacağız. Diğer ilçelerimizin de bütün işlemleri gündemimizdedir" dedi.

İmar planında cesur kararlar alınmalı

Manisa'nın bir diğer en önemli sorununun 1989 yılında en son yapılmış olan imar sorunu olduğunu belirten Başkan Ergün, konuyla ilgili şunları söyledi; "Geçtiğimiz dönem başlatmış olduğumuz süreci hepimiz biliyoruz. 2,5 yıllık çalışmamız önce meclisten geçip, sonra gelen itirazlar nedeniyle siyasi ya da değil reddedilmişti. Saygı duyuyorum. Ancak bu kararın alınmış olması Manisa'ya en az 2,5-3 sene kaybettirmiştir. İlgili Bakanlığımızın 100 binlik planları şimdi askıda. Bunun akabinde biz 50 binlik planların yapılmasıyla ilgili çalışmalarımızı başlattık. Buna müteakip 5 binlik planların hazırlanması, ilçe belediyeleri tarafından binlik planların hazırlanması nereden bakarsanız 2 senelik bir sürece tekabül edecek. 560 yataklı şehir hastanesinin yanına 2 bin-2 bin 500 konutluk bir planlamanın içindeyiz. İlçe belediye başkanlarımızın da 73 uygulaması kararı nezdinde sosyal konut üretelim diyoruz. Hafsa Sultan, Fatih, Yeni Mahalle alanında da yapmış olduğumuz çalışmalar vardı. Bununla ilgili de ilçe belediye başkanlarımızla görüşmelerimiz devam ediyor. İnşallah bu ay veya önümüzdeki ay bunu da vatandaşlarımızı mağdur etmeden neticelendirmek gayretindeyiz. Son olarak Ulucami'de başlattığımız kamulaştırma çalışmalarının son 7-8 tane mahkemesi devam eden kaldı. Yaklaşık 13 milyon TL'nin üzerinde bir kamulaştırma yapıldı. Bu alanın İshak Çelebi, Kocatepe Mahallesi hattını rekreasyon alanına çevirmek amacıyla yeni kamulaştırmaları belirledik. Bayındırlık Mahallesi ile ilgili de Şehzadeler Belediyemizin çalışması var. Biz de buna destek verebiliriz. Manisa'nın bu kanayan yarasını çözüme kavuşturmak konusuna hepimizin sahip çıkması lazım. Siyasi düşünmeden cesur kararlar alınması gerektiğine inanıyorum."

Otopark projelerimizle sorunları çözüme kavuşturacağız

Manisa'da otopark sorununu çözüme kavuşturma noktasında Emekliler Otoparkı'nın açılışını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Başkan Ergün, "O bölgede 430 araçlık bir otoparkı bitirdik. Yine 560 araçlık tam otomatik sistemli Verem Savaş Dispanseri'nin yanındaki alana yaptığımız otoparkın temelini geçtiğimiz haftalarda attık. İnşallah kısmen de olsa otopark sorununa bir nebze de olsa katkı sağlayacaktır. Yine Sayın Valimizin önderliğinde Ali Rıza Çevik İlköğretim Okulu'nun altına otopark yapmak suretiyle üstüne sıfırdan yeni dersliklerin yapılması noktasında bir proje hazırlığı yaptık. Bunu geçtiğimiz hafta Valimiz ve Milli Eğitim Müdürümüze sunduk. Bunun ufak çapta proje rötuşlarını yapacağız. Akabinde Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde onayını bekleyeceğiz. Bu konuda sizlerin de destekleri çok önemli bizim için. Bir ilki Manisa'da başlatmak ve Manisa halkımıza hizmet vermek düşüncesindeyiz" dedi.

Ölüm kavşaklarına önemli çözüm

2015 yılı itibariyle 17 ilçeye hizmet verecek projeleri hayata geçireceklerini de belirten Başkan Ergün, "Turgutlu, Salihli, Saruhanlı, Alaşehir, Ahmetli kavşaklarıyla ilgili çalışmalarımız var. Karayolları Genel Müdürlüğü'nden onayı alındı. Bunların proje çalışmalarına başlayıp, bu ilçelerimizde ölümlü kazalara sebebiyet veren kavşakların yapımı hedeflerimiz arasında. Koyduğumuz bütçe hedefi 560 milyon TL civarında. Tabi bunun gerçekleşme sürecini hep birlikte bekleyip göreceğiz. Paylar noktasında Büyükşehir'in de payları noktasında umduğumuz rakamlar gelmiyor. Bunun da bilinmesini istiyorum. Manisa'da Kurşunlu Han'dan başlayıp, Bedesten mevkiine kadar olan sokak sağlıklaştırmalarıyla ilgili muvafakatler alındı. Bunun da ihalesine Ocak ayında çıkmış olacağız. 2015 hedeflerimiz arasında 17 ilçemize hizmet verecek hem MASKİ, hem büyükşehir bünyesinde araç ve iş makinelerinin alınması söz konusu" diye konuştu.
16 olan büyükşehir sayısı 30'a çıktı
Başkan Ergün'ü seçim sonrasında telefonla tebrik ettiğini, kendisini makamında da ziyaret ederek, başarılar dilemek istediğini belirten Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise, "Bir önceki dönemden bu döneme, sayın başkanımız Manisa halkından onay aldı. Bu kez Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçildi. Manisa, büyükşehir oldu. 16 olan büyükşehir sayısı 30'a çıktı. Aynı zamanda büyükşehirler bütünşehir oldu. Eskiden belli sınırlar içerisinde bu hizmetler görülürken artık, hamdolsun ki doğru olan yapıldı" dedi.

Büyükşehir sayısı 40'a çıkacak

İlçe belediyelerinin sorunlarının çözümü için yasal düzenleme yapılacağını belirten Arınç, "Yaklaşık bir ay önce Bursa'da, Ak Parti'li Büyükşehir Belediyeleri bir toplantıda bir araya gelmişti. Burada da katıldığımız programda gündeme getirilmişti. Sonra tüm belediye başkanlarıyla, ilçelerle ve nüfusu itibariyle belde olarak devam edenlerle de yapıldı. Orada 8-10 noktada, yapılması gereken değişikliler veya destekler ortaya çıktı. Sanıyorum, bütçeyi takiben bu konuda da belediye gelirleri kanununda, büyükşehir yasasında bazı düzenlemeler olabilecek. Büyükşehir sayısını daha da arttırmak istiyoruz. Önümüzdeki yıllarda, 2019 seçimlerine giderken, Türkiye'de büyükşehir sayısı daha da artacak. Mevcut 30 büyükşehrimiz, nüfusun yaklaşık yüzde 72-76'sını taşıyor. Milyonlarca insanın büyükşehir içerisinde yaşadığını inanıyoruz. Herhalde ilk düzenlemeyle bu oran, yüzde 80-85'leri bulabilir. Ama ilerisini bilemem. 2019 seçimlerinde büyükşehirlerin en az 40 olacağını söyleyebilirim. İlçeler için de belki farklı düzenlemeler gündeme gelebilir" dedi.

Halkı ilgilendiren konularda parti farkı düşünülemez

Başkan Ergün'ün sunduğu konuların özellikle alt yapı ve olmazsa olmaz bir takım konular olduğunu belirten Arınç, "Katı atıktan tutun da, arıtma tesislerine kadar. Artık çevreye, doğaya ve insana yönelik belediye hizmetlerinin daha ağırlıklı olduğunu düşünüyorum. Özellikle mevcut yerinde zaman zaman yangın çıkararak, küçük de olsa patlamalar yaparak çevreye büyük zararlar verildiğini geçmişten bu yana biliyoruz. Ancak tabi kendilerini çevreci zanneden bazı kuruluşlar politik amaçlarla atık tesislerini her zaman engellemeye çalıştılar. 2004-2009 arasında Develi civarında tespit edilen yerin sonradan foyası meydana çıkan adamlar tarafından bir takım sokak gösterileriyle nasıl etkilendiğinin ve bir takım meslek kuruluşlarının da bunlara alet olarak nasıl yargı yoluna gittiklerini biliyoruz. Çok şükür Uzunburun konusunda bütün meseleler aşıldı. Başkanımın şansı var. AK Parti'li bir belediye başkanı olsaydı yine o adamlar meydana çıkar, meydanlarda çırılçıplak dolaşırlar yine gösteri yaparlardı. Ama Cengiz Ergün'ü halk daha çok seviyor, onlar onu üzmek istememişler. İnşallah Uzunburun köyündeki bu tesis hayati bir tesis. Bunu yapmak zorundayız. Uzaya yapacak halimiz yok. Bu tesisler artık o kadar modern ki çevreye zarar vermiyor. Gittiği yere de değer katacak tesis bunlar. Bunları yapmamız lazım. İnşallah bunların elbette takipçisi olacağız. Ama esas işin başında olan belediyeler. İller Bankası'nın imkanları da Çevre Bakanlığımızın, Orman Su İşleri bakanlığımızın zaman zaman sorumluluğunda olan işlerde özellikle bakanlarımız bu konulara çok önem veriyorlar. Burada parti farkı düşünülmez. Çünkü halkı doğrudan ilgilendiren konular" diye konuştu.

İmar konusu halka iyi anlatılmalı

Şehrin merkeziyle ilgili yapılan çalışmaların yeşil alanların, rekreasyon alanlarının ve imar planları konularının da çok önemli olduğunu sözlerine ekleyen Başbakan Yardımcısı Arınç, "Halkı doğru bilgilendirmek zorundayız. Halkın menfaatinin nerede olduğunu göstermeliyiz. Belki bazı pilot küçük uygulamalarla, daha çok da halkı ikna etmeye ve burada güven unsuru önemlidir. Güven arttırıcı bir takım işler yapmaya mecburuz. Bende biliyorum bazı mahallelerimiz için dedikodular üretilir, insanlar tedirgin olur. 'Elimizde bu var bu da mı gidecek', 'Yoksa bize kötü gözle mi bakıyorlar' gibi zaman zaman politikacıları da etkileyerek bazı işler yapılabilir. Ama burada halkla birebir ilişkiler kurmaya mecburuz. Şunları yapacağız, bunu yaptığımız zaman sizin de şehrin de menfaati olacak, size şu garantileri veriyoruz dememiz lazım. Kapalı kapılar arkasında kalırsa iş insanlar tedirgin olurlar. Artık geçen dönemin de tecrübesiyle sanıyorum Belediye Başkanımız ve arkadaşları bu konuda yardımcı olacaklardır" dedi.
Manisa'nın tercihine saygı duymalıyız
Büyükşehir Belediyesi ile Şehzadeler ve Yunusemre belediyelerinin uyum içinde çalışacağına inandığını ifade eden Arınç, "Bence Manisa'nın tercihine saygı duymak lazım. Bizim halkın tercihine karşı söyleyecek hiçbir sözümüz yok. Merkezde iki belediyenin de çok değerli iki arkadaşımız tarafından kazanılmış olması, büyükşehir için de bir şanstır. Diğer adayları eksik görmek noktasında değilim ama yıllardan beri tanıdığım iki arkadaşımız da hem büyükşehir ile uyum içerisinde çalışacaktır, hem de merkezdeki 300 bin nüfusu kendi aralarında pay ederek oralara hizmet götüreceklerdir" dedi.

Partizanlık zihniyeti Manisa'da yok

Herkesin Manisa'ya hizmet noktasında yarış içinde olması gerektiğini de sözlerine ekleyen Arınç, sözlerini şöyle tamamladı; "Bir defa birbirimize sırtımızı dönerek değil, samimi ve kucaklaşarak, yan yana durarak bu hizmetleri yapabiliriz. Medeni ilişkiler noktasında da başkanlarımızın arasında bir sorun çıkacağını kesinlikle düşünmüyorum. Manisa bizimdir. Manisa'ya hizmet konusunda herkes kendi alanında yarış içerisinde olmalıdır ama birbirinin de ayağına basmamalıdır. Bu uyum başka yerlerde olmayabilir ama Manisa'da fazlasıyla olacağını düşünüyorum. Partizanlık veya birilerini rakip değil, düşman olarak görme zihniyeti hamdolsun ki Manisa'da yok. Yıllardan beri yoktu bundan sonra da olmayacak. Tabi ilçe belediyelerimizin sıkıntıları biraz daha fazla olabilir. İlçe belediyemizin imkanları, fiziki mekanları, araçları, gereçleri, personeli zaman içinde takviye edilecektir."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Büyükşehir Başbakan Yardımcısı Arınç'ı Ağırladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şanlıurfa GAP Havalimanı'nda Mart Ayında 63 Bin Yolcuya Hizmet Verildi
    12:32 Şanlıurfa GAP Havalimanı'nda Mart Ayında 63 Bin Yolcuya Hizmet Verildi

    Şanlıurfa GAP Havalimanı'nın 2024 yılı Mart ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistikleri açıklandı. Mart ayında iç hat yolcu trafiği 62 bin 355, dış hat yolcu trafiği ise 659 oldu. Ayrıca, Mart ayında toplamda 682 uçak iniş-kalkış yaptı ve 439 ton yük taşındı. Son üç aylık dönemde ise havalimanında 200 bin 388 yolcu, bin 862 uçak ve bin 651 ton yük trafiği gerçekleşti.

  • Aydın'da 148 yıl hapis cezası ile aranan şahıs yakalandı
    12:30 Aydın'da 148 yıl hapis cezası ile aranan şahıs yakalandı

    Aydın'ın Efeler ilçesinde müstehcen yayınların üretiminde çocukları kullanmak, şantaj ve cinsel taciz suçlarından 148 yıl kesinleşmiş hapis cezası ile aranan S.A. isimli şahıs, jandarma ekipleri tarafından düzenlenen operasyon ile saklandığı evde yakalandı. Tutuklanan şahıs cezaevine gönderildi.

  • Samsun'da 36 Bin 280 Litre Sahte Bulaşık Deterjanı Ele Geçirildi
    12:28 Samsun'da 36 Bin 280 Litre Sahte Bulaşık Deterjanı Ele Geçirildi

    Samsun'un Terme ilçesinde bir iş yerinde yapılan aramada bidonlar halinde 36 bin 280 litre sahte bulaşık deterjanı bulundu. İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınan 1 şüpheli hakkında işlem başlatıldı.

  • Sivas Belediyesi 2024-2029 Dönemi İlk Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    12:26 Sivas Belediyesi 2024-2029 Dönemi İlk Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Sivas Belediyesi'nin 2024-2029 dönemi ilk meclis toplantısı Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun'un yönetiminde gerçekleştirildi. Toplantıda meclis başkanvekili, katip üyelikleri, encümen ve komisyon üyeleri belirlendi.

  • İzmir'in Seferihisar ilçesinde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    12:25 İzmir'in Seferihisar ilçesinde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında Ege Denizi'nde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. İzmir Valiliği tarafından yapılan açıklamada, şu ana kadar herhangi bir olumsuz durum bildirilmediği belirtildi. Deprem, İzmir genelinde hissedildi. İzmir Valisi Süleyman Elban, deprem sonrası yapılan saha tarama çalışmalarının devam ettiğini ve ekiplerin teyakkuz halinde olduğunu belirtti.


Advertisement