Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Yeşil Ankara" Kitabı'nı Tanıttı - Son Dakika
Güncel

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Yeşil Ankara" Kitabı'nı Tanıttı

Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Yeşil Ankara" Kitabı\'nı Tanıttı

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Yeşil Ankara kitabının tanıtımını yaptı.

18.03.2014 09:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Yeşil Ankara kitabının tanıtımını yaptı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, Melih Gökçek ile eşi Nevin Gökçek, Başkent'in adının 20 yıl içinde Bozkır Ankara'dan Yeşil Ankara'ya dönüşümünün fotoğraflarla anlatıldığı "Yeşil Ankara" adlı kitabın tanıtım toplantısına katıldı. Toplantıda Gökçek, dev ekranda gösterilen Dünden Bugüne Ankara, Yeşil Ankara kliplerinin eşliğinde davetlilere, bozkır Ankara'dan yeşillere bürünen Ankara'nın, 20 yılda nasıl gerçekleştirildiğini anlattı.

-"ANKARA'NIN ADI "YEŞİL ANKARA OLDU'"-

Gökçek, 20 yıl önce kirli havayla boğulan, suları akmayan, yeşil alanı olmayan, trafiği felç, caddeleri dar, sosyal ve kültürel hayati olmayan bir kent devraldıklarını belirterek, "O dönemde Ankara'nın lakabı Bozkır Ankara'ydı. 71 yıllık Cumhuriyet tarihi boyunca Ankara'da kişi başına düşen yeşil alan, ancak 2 metrekare ulaşmıştı biz bu tabloyu değiştirmek istedik. Ankara'da kişi başına düşen yeşil alan miktarını 2 metrekareden 19,5 metrekareye çıkardık" dedi.

Ankara'nın nüfusunun 20 sene içinde iki kat arttığını ifade eden Gökçek, "Eğer nüfus sabit kalsaydı Ankara'da kişi başına düşen yeşil alan, 38 metrekare olacaktı. Bu da demek oluyor ki 71 yıllık Cumhuriyet tarihinde üretilen yeşil alanı, biz her sene Ankara'ya ilave ettik ve bugün, Ankara'nın adı "Yeşil Ankara oldu'" açıklamasında bulundu.

-"ANKARA'DA TOPLAM 366 ADET PARK MEVCUT"-

Dünyanın hiçbir kent merkezinde ikiden fazla rekreasyon alanı olmadığına dikkat çeken Gökçek, sadece Ankara'da 10 adet dev rekreasyon alanı olduğunu söyleyerek; Mogan Park, Göksu Park, Harikalar Diyari, Mavi Göl, 50.Yıl Parkı, Dikmen Vadisi, Gençlik Parkı, Altınpark, Kuzey Ankara Rekreasyon Alanı, Öveçler Vadisi Rekreasyon Alanı'nın yanı sıra 11'inci rekreasyon alanının ise yapımı devam etmekte olan Esertepe Rekreasyon Alanı olduğunu kaydetti.

Rekreasyon alanlarının ulusal ve uluslararası alanda birçok ödül aldığını vurgulayan Gökçek, kazanılan ödülleri şöyle özetledi:

"Harikalar Diyarı; 2000 yılında İslam Başkentleri ve kentleri teşkilatı (OİCC) tarafından Kentsel Güzelleştirme Projeleri birinciliğine, Dikmen Vadisi; Kentsel Dönüşüm Projesi birinciliğine, Göksu Parkı; 2010 yılında İslam Başkentleri ve Kentleri Teşkilatı (OICC)'nin 12. genel kurulu'nda Çevre Düzenlemesi birinciliğine, Mogan Park; Sürdürülebilir Kalkınma ikinciliğine layık görüldü. Altınpark; 2004 yılında Doğu Akdeniz Ülkeleri arasında yılın Parkı seçilerek, Doğu Akdeniz Ülkeleri Eniyi Park ödülü'nü kazandı."

Bu dev parkların yanı sıra Ankara genelinde her semte her mahalleye yürüme mesafesinde parklar ve rekreasyon alanları yapıldığını anlatan Gökçek, Ankara'da toplam 366 adet park bulunduğunu söyledi.

-"MİLYONLARCA METREKARE RULO ÇİM YEŞİLLENDİRMESİ YAPTIK"-

Başkentin meydanlarını da ağaç ve çiçeklerle donattıklarını kaydeden Gökçek şöyle devam etti:

"Bugüne kadar, milyonlarca fidan, yüzbinlerce boylu fidan, milyonlarca çalı diktik. Boyları 15 metreye ulaşan yüzbinlerce ithal ağaç dikimi gerçekleştirdik. Milyonlarca metrekare rulo çim yeşillendirmesi yaptık. Bugüne kadar 100 milyonun üzerinde mevsimlik çiçek dikimi yaptık. Çevreyi korumak ve gelecek nesillere yeşil bir Ankara bırakmak için çalışıyoruz. Çünkü biliyoruz ki yeşil medeniyetin simgesidir."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 'Yeşil Ankara' Kitabı'nı Tanıttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement