Büyükşehir Belediye Başkanları "Akıllı Şehircilik" İçin Toplandı - Son Dakika
Güncel

Büyükşehir Belediye Başkanları "Akıllı Şehircilik" İçin Toplandı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, genç kaşifler, mucitler atölyesi kurmak için çalışmaları olduğunu belirterek, "Fikirlerini getirsinler, orada meşhur olsunlar, inovatif düşüncelerini ortaya koysunlar ve böylece de kendilerine birtakım fırsatlar vermiş olalım" dedi.

16.03.2015 17:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, genç kaşifler, mucitler atölyesi kurmak için çalışmaları olduğunu belirterek, "Fikirlerini getirsinler, orada meşhur olsunlar, inovatif düşüncelerini ortaya koysunlar ve böylece de kendilerine birtakım fırsatlar vermiş olalım" dedi.

Büyükşehir belediye başkanlarının katıldığı ve "Akıllı Şehircilik Konsepti"ni sürdürülebilir zemine oturtan Barselona'nın başarı öyküsünün anlatıldığı yuvarlak masa toplantısı Başakşehir İnovasyon ve Teknoloji Merkezi'nde (Living Lab) gerçekleştirildi.

Toplantının açılışında konuşan Topbaş, zekanın hedef kazandığında güce dönüştüğünü, şehirlerin inovasyon merkezleri olduğunu ifade etti.

Topbaş, şehirlerin geliştikçe ortaya çıkan ihtiyaçlarına yöneticilerinden cevap beklediğini kaydederek, teknolojinin ihtiyaçlar doğrultusunda geliştiğini, problemlerin çözülmesi için ortaya çıktığını, çözümün o problemin içinde gizli olduğunu anlattı.

Teknolojiyi en iyi kullanan belediye olduklarını vurgulayan Topbaş, "İddialı konuşuyorum. Yazılımcılarımız dünya ile yarışacak seviyeye geldiler. İstanbul'u bir tablete sığdırdık. Bunu başardık. İstanbul artık trafiğini web'den takip edebiliyor. İstanbul'da en fazla kullanılabilen sistemlerden birisi cep trafik" diye konuştu.

Topbaş, dünyanın değişik yerlerinde gördükleri yenilikleri İstanbul'a adapte ettiklerini belirterek, internetin artık temel ihtiyaçlardan biri haline geldiğini aktardı.

"Metro çalışmalarımıza dünya gıpta ediyor"

İSPARK'ı marka haline getirdiklerini dile getiren Topbaş, şehrin kanını emenler yerine şehirde hizmet veren bir marka değeri ortaya çıkardıklarını söyledi.

Topbaş, "Metrobüs imkansızlığı içinden çıkan bir imkan olarak şu anda İstanbul'da korunmakta. Metro çalışmaları dünyanın gıpta ettiği bir sistem haline geldi. Dünyada birkaç kentte akıllı metro sistemi var. Bunlardan birisi de İstanbul'da. Makinist olmadan çalışabiliyor" diye konuştu.

Türkiye'de her şehrin bir özellik taşıdığını ve o şehri kendi özelliğiyle ön plana çıkarmak gerektiğini anlatan Topbaş, bu şehirlerin kendi özelliğiyle dünyada odak şehir haline gelebileceğini belirtti.

Taksilerde "call center" sistemini getirdiklerini ve taksilerin boş dolaşmak yerine daha doğru ve bilinçli hareket ettiğini kaydeden Topbaş, bu hizmetle 18 bin taksinin tek merkezden yönetileceğine işaret etti.

"Halk ekmekte geleneksel yaş maya kullanıyoruz"

Topbaş, halk ekmek ile ciddi bir çalışma başlattıklarını anımsatarak, "Bilim ve sağlık adamlarımız geleneksel ekmeğimizin daha sağlıklı olduğu ve buna döndüğümüzde sağlık giderlerimizin düşeceğinden bahsediyor. İstanbul Halk Ekmek'te yaş maya dediğimiz hamur ve geleneksel ekşi mayayı kullanarak üretime başladık" dedi.

Genleriyle oynanmamış geleneksel Anadolu buğdayı ile ekmekleri üreteceklerini ifade eden Topbaş, modern tarıma geçememiş bakir topraklarda üretime geçip çiftçilere alım garantisi vererek onlara destek sağlayacaklarını anlattı.

Karla mücadele çalışmalarında kullandıkları teknolojik sistemleri hakkında da bilgi veren Topbaş, buzlanmaya karşı kürekle tuz atmak yerine inovatif çalışmalar sonucu buzlanmayı algılayıp kendi kendine harekete geçen sisteme geçtiklerini söyledi.

"İstihdam belediyeciliği bitti"

Topbaş, yeni dönemin herkese sorumluluklar yüklediğini, istihdam belediyeciliğinin bittiğini belirterek, "adama iş" değil "işe adam" döneminin yaşandığını söyledi.

Topbaş, internet ve sosyal medyanın katılımcılığa yeni bir boyut kazandırdığını ve yöneten ile yönetilen arasındaki duvarların yıkıldığını ifade ederek, "Yönetici olarak halklarımızın ihtiyacını önceden hissetmek ve çözüm aramak zorundayız. Bize talep geldikten sonra değil" dedi.

"Devir hız devri, devir değişim devri. Buna ayak uydurabilenler geleceğe yürüler. Aksi takdirde bir yerlerde kalırlar ve sorgulanırlar" diyen Topbaş, 3 yıl önce yapılan planlamanın bugün yeterli olmadığına işaret etti.

Topbaş, gençlerin ve çocukların bir şeylere dokunması ve hissetmesinin yarınlar için önemli olduğunu belirterek, "Hazırlamakta olduğum bir çalışma var. Genç kaşifler, mucitler atölyesi kurma anlamında bir çalışmamız var. Fikirlerini getirsinler, orada meşhur olsunlar, inovatif düşüncelerini ortaya koysunlar ve böylece de kendilerine birtakım fırsatlar vermiş olalım" diye konuştu.

Büyükekşi: "Bölgeler arası kalkınma farkının minimuma indirmek arzumuz"

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ise Türkiye'de bundan sonraki dönemde katma değerin artırılması gerektiğini belirterek, bunun yolunun inovasyon, tasarruf, Ar-Ge ve markadan geçtiğini anlattı.

İnovasyon, Ar-Ge ve tasarımın bu teknoloji merkezlerinden işleneceğini, gençlerin üniversiteden önce inovatif faaliyetlerinin uygulamalı olarak hayata geçmesi konusunda belediyelere büyük iş düştüğünü dile getiren Büyükekşi, toplantı bitiminde merkezde eğitim alanların bu konuda kapsamlı sunum yapacağını aktardı.

Büyükekşi, bölgeler arası kalkınma farkının minimuma inmesini arzu ettiklerini kaydederek, inovasyonun gelişimin kilit noktası haline geldiğini, bölgeler ve ülkeler için büyük önem arz ettiğini dile getirdi.

Uysal: "Teknolojiyle vatandaşları buluşturma adına nelerin yapılacağı konuşulacak"

Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal da bugün teknolojiyle vatandaşları buluşturma adına neler yapılabileceğinin konuşulacağını belirterek, Başakşehir Teknoloji Merkezi (Living Lab) hakkında konuklara bilgi verdi.

Belediyeler için teknolojinin önemini anlatan Uysal, ilçede çöp konteynerlerinin yer altına aldıklarını, merkezden çöp toplamak için çıkan aracın hangi konteynerde ne kadar çöp olduğunu bildiğini, o konteynerde yeterli çöp yoksa ona uğramadığını, böylece tasarruf sağlandığını söyledi.

Uysal, bu merkezde teknoloji konusunda çalışma yapan öğrencileri bir araya getirdiklerini kaydetti.

Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi öğrencilerinin yaptığı bir maket uçaktan bahseden Uysal, "Bizim ilçemiz çok geniş alan kapsıyor. Bu alanda kaçak yapılaşma, harfiyat gibi konuları takip etmek için önemli personel çalıştırıyoruz. Bu uçağı insansız hava aracı olarak zabıtanın kontrolünde denetim için kullanmanın çalışmalarını yapıyoruz" diye konuştu.

Barselona Şehir Meclisi Başkanı Pique'den sunum

Toplantının basına kapalı bölümünde Barselona'nın "akıllı ve inovatif şehir" haline gelmesinde başrolü oynayan kentin Şehir Meclisi Başkanı, Urban Living Lab Başkanı ve Dünya Bilim Parkları ve İnovasyon Başkan Yardımcılığı görevlerini de yürüten Prof. Josep M. Pique sunum yaptı.

Sunum sonrası Topbaş ve beraberindekiler teknoloji merkezini gezerek incelemelerde bulundu. Grup, bina dışında bulunan çöp konteynerlerinin yer altına alınması örneğini inceledikten sonra Topbaş, burada çöp kamyonetine binerek kısa bir süre kullandı.

Toplantıya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gülten Kışanak, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Büyükşehir Belediye Başkanları 'Akıllı Şehircilik' İçin Toplandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Avusturya Hava Yolları Kabin Görevlileri Maaş Artışı Talebiyle Grevde
    14:00 Avusturya Hava Yolları Kabin Görevlileri Maaş Artışı Talebiyle Grevde

    Avusturya Hava Yolları'nda çalışan kabin görevlileri, maaşlarının artırılması talebiyle greve gitti. Grev nedeniyle 400'ün üzerinde uçuş iptal edilirken, yaklaşık 52 bin yolcu etkilendi. VIDA Sendikası, çalışanların aylık gelirlerinin yüzde 27 artırılmasını talep ederken, şirket yüzde 18 artış önerisinde bulunuyor.

  • Adıyaman'da Mahalli İdareler Genel Seçimi Öncesi Sandık Kurulu Başkanlarına Eğitim Verildi
    14:00 Adıyaman'da Mahalli İdareler Genel Seçimi Öncesi Sandık Kurulu Başkanlarına Eğitim Verildi

    Adıyaman'da, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi sandık kurulu başkanlarına eğitim verildi. Adıyaman Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından düzenlenen eğitimde, sandık başkanlarına seçim sürecinde yapılması ve yapılmaması gereken konular hakkında bilgiler verildi. Ayrıca, vatandaşların daha rahat oy kullanabilmesi için alınan tedbirler ve konteyner kentlerdeki sandık kurulumu gibi konular da ele alındı.

  • Bolu'da Hafif Ticari Araç Devrildi: 1 Yaralı
    13:59 Bolu'da Hafif Ticari Araç Devrildi: 1 Yaralı

    Bolu'nun Paşaköy Mahallesi'nde meydana gelen kazada, otomobil ile çarpışan hafif ticari araç devrildi. Kazada hafif ticari aracın sürücüsü yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.


Advertisement