Büyükşehir'den Tarihi Destek - Son Dakika
Güncel

Büyükşehir'den Tarihi Destek

Büyükşehir\'den Tarihi Destek

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihinin ortaya çıkarılması ve turizminin gelişmesi amacıyla kent genelindeki antik kent ve höyüklerde yürütülen arkeolojik çalışmalara destek veriyor.

05.02.2015 16:03  Güncelleme: 16:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep ve çevresinde yapılan arkeolojik kazılar sonucunda bölgenin tarihinin Paleolitik döneme (Milattan önce 10.000-7.000) kadar gittiği belirlendi.

Bölgedeki en eski yerleşim yeri olan Dülük Antik Kenti'nin ortaya çıkarılması için Almanya'nın Münster Üniversitesi'nden Prof. Dr. Engelbert Winter başkanlığında kazı çalışmaları sürdürülürken, büyükşehir belediyesi de antik kentin çevre düzenleme projesini yürütüyor.

Proje kapsamında antik kente yol, kaldırım, aydınlatma, bilgilendirme ve yönlendirme tabelaları, oturma grupları, gezi güzergahı, tuvalet, otopark, peyzaj çalışmaları yapılarak, merkez turizme kazandırılacak.

TARİHİ HEYKEL ATÖLYESİ UNESCO ADAY LİSTESİNDE

Büyükşehir Belediyesi, İslahiye ilçesinin 10 kilometre doğusundaki Karasu Çayı kıyısında milattan önce 4 bin yıllarında kurulan ve Anadolu'da Hattuşa'dan sonra en görkemli şehirlerden birisi olan Tilmen Höyük'ün turizme kazandırılması için de çevre düzenleme projesi hazırladı.

Kentin önemli turizm merkezlerinden olan ve İslahiye ilçesine bağlı Yesemek köyü Karatepe mevkisinde yaklaşık 100 dönümlük alanda taslaklar halinde 300'den fazla bazalttan yapılmış heykel ve kabartmanın bulunduğu Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi'nin de turizme kazandırılması için çalışmalar gerçekleştiren büyükşehir belediyesi, tarihi heykel atölyesinin 2012 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası aday listesine girmesini sağladı.

Büyükşehir Belediyesi ayrıca bölgenin tarihi için son derece önemli merkezlerden Karkamış Antik Kenti'ndeki kazıların tamamlanması ve verilerin sağlıklı olarak yorumlanabilmesi için "kazı evi" yaptırdı. Kentin, bilimsel kazı çalışmalarının tamamlanmasıyla Efes, Truva ve Boğazköy gibi önemli bir turizm merkezi olması hedefleniyor.

Büyükşehir Belediyesi, Roma dönemi hakkında önemli bilgiler veren ve uluslararası tanınırlığı olan Zeugma Antik Kenti'ndeki bilimsel kazı çalışmalarının sürdürülmesi için de maddi destek sağlıyor.

TURİZM PASTASINDAN DAHA ÇOK PAY ALMAYI HEDEFLİYORUZ

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, her karış toprağından tarih fışkıran, kültür ve tabiat varlığı bakımından zengin bir ülke olduğunu söyledi.

Gaziantep'in, Mezopotamya ile Akdeniz'i birbirine bağlayan stratejik bölgede bulunduğunu belirten Şahin, kentin kültürel zenginliğinin, somut ve somut olmayan kültürel mirasının korunması, yaşatılması, gelecek nesillere aktarılması
ve turizme kazandırılması amacıyla kent genelindeki arkeolojik çalışmalara destek verdiklerini ifade etti.

Tarih boyunca pek çok medeniyete, inanca ev sahipliği yapan topraklardaki değerlerin ortaya çıkartılması, korunması ve tanıtımı bakımından herkese düşen görevler olduğunu dile getiren Şahin, şunları kaydetti:

"Her şeyden önce, insanlığın ortak mirası olan tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkmak mecburiyetindeyiz. Büyükşehir Belediyesi olarak her türlü çabayı ortaya koyacak, imkanlarımız ölçüsünde yürütülen çalışmalara destek olacağız. Türkiye'de sanayi ve ihracatıyla ön plana çıkan Gaziantep'in, tarihiyle de turizm pastasından daha çok pay almasını hedefliyoruz."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Büyükşehir'den Tarihi Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde 5 ahır ve Yozgat'ta 2 katlı bir ev etkilendi
    19:33 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde 5 ahır ve Yozgat'ta 2 katlı bir ev etkilendi

    AFAD, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki depremden sonra ilçedeki 5 ahırın ve Yozgat'ta 2 katlı bir evin etkilendiğini bildirdi. Ekipler saha tarama çalışmalarına devam ediyor.

  • İranlı Şüpheli, Taksiciyi Öldürdüğünü İtiraf Etti
    19:31 İranlı Şüpheli, Taksiciyi Öldürdüğünü İtiraf Etti

    İstanbul'da bir taksiciyi öldüren İranlı şüpheli, savcılıktaki ifadesinde olayın detaylarını anlattı. Şüpheli, tartışma sonucunda sinirlenerek taksicinin üzerine bıçakla saldırdığını ve daha sonra para çalmak için aracı kullanmaya devam ettiğini itiraf etti.

  • Şemdinli Kaymakamı Ali Ekber Ateş Şehit Ailelerini Ziyaret Etti
    19:29 Şemdinli Kaymakamı Ali Ekber Ateş Şehit Ailelerini Ziyaret Etti

    Şemdinli Kaymakamı Ali Ekber Ateş, beraberindeki bazı kurum amirleriyle 14-20 Nisan Şehitler Haftası etkinlikleri kapsamında şehit ailelerini ziyaret etti. Ateş, ziyarette devletin şehit aileleri ve gazilerin yanında olduğunu vurgulayarak, şehitlerimizin ve gazilerimizin haklarını ne yapsak ödeyemeyiz dedi.

  • Sinop'ta Uyuşturucu Operasyonu: 4 Kişi Yakalandı
    19:29 Sinop'ta Uyuşturucu Operasyonu: 4 Kişi Yakalandı

    Sinop'ta emniyet ekipleri tarafından düzenlenen uyuşturucu operasyonunda, kent merkezinde durdurulan bir araçta yapılan aramada bir miktar uyuşturucu madde ile 2 uyuşturucu hap ele geçirildi. Operasyon kapsamında 4 şüpheli gözaltına alındı.

  • Kayseri'de otopark kavgası: 2 kişi yaralandı, 2 şüpheli gözaltına alındı
    19:29 Kayseri'de otopark kavgası: 2 kişi yaralandı, 2 şüpheli gözaltına alındı

    Kayseri'nin Kocasinan ilçesinde bir otopark nedeniyle çıkan kavgada 1'i bıçakla diğeri darpla olmak üzere 2 kişi yaralandı. Olaya karışan 2 şahıs ise gözaltına alındı. İhbar üzerine bölgeye polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yaralılar hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

  • Burdur'da Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarla taşınan çöl tozu etkili olmaya başladı
    19:29 Burdur'da Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarla taşınan çöl tozu etkili olmaya başladı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin Afrika kıtasından güneyli rüzgarlarıyla taşınan çöl tozunun etkisi Burdur'da hissedilmeye başladı. Yarın ve cumartesi günü özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde toz taşınımının yoğun olması bekleniyor. Burdur Gölü'nün çekilen alanlarından da rüzgarla kente toz taşındığı gözlendi. Astım ve bronşit hastaları dışarıya çıkmamaları ve maske kullanmaları konusunda uyarıldı.

  • Faruk Özlü, Düzce Belediye Başkanlığına yeniden seçildi
    19:28 Faruk Özlü, Düzce Belediye Başkanlığına yeniden seçildi

    AK Parti'den Düzce Belediye Başkanlığına yeniden seçilen Faruk Özlü mazbatasını aldı. Özlü, önümüzdeki 5 yıl boyunca kente büyük hizmetler kazandıracağını belirtti. Seçim döneminde yayımladığı proje kitabında 100 proje bulunduğunu söyleyen Özlü, projeleri belediyedeki arkadaşlarıyla paylaştığını ifade etti. Törende AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir ve partililer de hazır bulundu.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen deprem sonrası ev ve ahırlar etkilendi
    19:28 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen deprem sonrası ev ve ahırlar etkilendi

    AFAD, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından, Yozgat'ta iki katlı bir ev ile Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5 ahırın etkilendiğine dair ihbarlar aldığını bildirdi. Ekiplerin saha tarama çalışmaları devam ediyor.

  • Kütahya Belediye Başkanı Alim Işık: Borçları bahane etmeye kimsenin hakkı yok, Kütahya hizmet bekliyor
    19:27 Kütahya Belediye Başkanı Alim Işık: Borçları bahane etmeye kimsenin hakkı yok, Kütahya hizmet bekliyor

    MHP Kütahya Merkez İlçe Başkanı Ayhan Toy ve Ülkü Ocakları Kütahya Şube Başkanı İlker Bükni'nin de katıldığı basın toplantısında konuşan eski MHP'li Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, belediyenin bütçesini 5 yılda 15 kat büyüttüklerini dile getirdi. Borçları bahane etmeye kimsenin hakkı olmadığını belirten Işık, Kütahya'nın hizmet beklediğini söyledi.

  • Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem
    19:26 Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde deprem

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından, Vali Numan Hatipoğlu ve CHP Milletvekili Kadim Durmaz açıklamalarda bulundu. Can kaybının olmadığı belirtildi.


Advertisement