Büyükşehirden Çiftçiye Destek - Son Dakika
Güncel

Büyükşehirden Çiftçiye Destek

Büyükşehirden Çiftçiye Destek

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Daire Başkanlığınca hayata geçirilecek gübreleme hizmetiyle, çiftçinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından destek alması kolaylaşacak.

22.11.2016 10:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

MELİKE KINACI - Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Daire Başkanlığınca hayata geçirilecek gübreleme hizmetiyle, çiftçinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından destek alması kolaylaşacak.

Kırsal Hizmetler ve Jeotermal Kaynaklar Dairesi Başkanlığı çiftçiye ve üretime destek olmak, vatandaşların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik alanların korunmasının hedeflendiği Çevre Amaçlı Tarım Arazilerini Koruma (ÇATAK) programından yararlanmalarını kolaylaştırmak amacıyla gübreleme hizmeti verecek.

Daire Başkanı Özgür Güven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ÇATAK programının çiftçiyi teşvik ve arazi verimliliğini artırmak açısından başarılı bir hizmet olduğunu söyledi.

Türkiye'de geçen yıl ilk defa sağladıkları taş toplama uygulaması ve ilerleyen günlerde gerçekleştirecekleri gübreleme hizmetiyle çiftçilerle daha dinamik bir ilişki kurarak üretimi desteklemeyi amaçladıklarını söyleyen Güven, "Vatandaşlarımızın Bakanlığın sunduğu imkanlardan faydalanabilmesini kolaylaştırmak için ilk olarak tarlaların veriminin artırılması amacıyla 10 makineyle taş toplama hizmeti verdik. Ankara'nın tarım toprağını verimli hale getirmeyi, çiftçinin gelirini, dekar başı düşen ürünün verimini artırmayı hedefledik. Şimdi de hedeflerimizi gerçekleştirmek adına gübreleme hizmetine imza atıyoruz." diye konuştu.

Güven, taş toplama hizmetine başlarken vatandaştan yeteri kadar başvuru alamadıklarını belirterek, şöyle devam etti:

"Bizim hedefimiz 15 bin dekarın taşını toplamakken vatandaş, 'Büyükşehir böyle bir hizmeti yapmaz' dedi. Dolayısıyla yeteri kadar başvuru alamadık. Daha sonra arazide çalışmalarımızı gördükleri zaman telefonlarımız susmadı. Bu sene yaklaşık 2 bin dekarda bu hizmeti verdik ancak şunu biliyoruz, bütün çiftçilerimizin algıları açık. Seneye hem taş toplamada hem gübrelemede hem de çiftçinin ağır yükünü alacağımız benzer hizmetlerde daha fazla katılım olacak."

Sincan, Haymana, Gölbaşı, Ayaş, Akyurt, Kalecik ve Güdül'de geçen yıl verdikleri taş toplama hizmetinden çiftçinin de memnun kaldığını dile getiren Güven, "Vatandaş gördü ki kendi traktörünü kullanmıyor, taş toplama makinası arızalandı derdi, mazot derdi yok, maliyeti de uygun." dedi.

Çiftçilerin, arazilerinde taş toplama ve gübrelemeyi sağladıktan sonra Bakanlığın desteğinden yararlanabildiğini ifade eden Güven, şunları kaydetti:

"Büyükşehir Belediyesi ilk kısmı taş toplama, ikincisi gübreleme olan bu hizmetleri vatandaştan aldığı çok cüzi ücretlerle yapıyor. Hiçbir şekilde kar amacı gütmüyor.

Gübreye önem veriyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da Milli Tarım Projesi açılışında yaptığı konuşmada bu konuya değindi. Bu konuya bu kadar önem verdiğini bilmek bizleri sevindirdi. Doğru bir iş yapıyoruz, daha büyük bir şevkle bu işi devam ettireceğiz."

"Ziraat odalarına gübre makinası vereceğiz"

Gübreleme için vatandaşlardan başvuru alacaklarını belirten Güven, ÇATAK programına dahil edilen her ilçeye bu hizmeti götüreceklerini, diğer ilçelerden gelen talepleri de göz ardı etmeyeceklerini bildirdi.

Güven, "Gübre dağıtım makinalarına ilişkin de bir ihale sürecimiz var. Kendi çalıştıracağımız taş toplama ve gübre römorkları haricinde Ankara'nın 25 ilçesindeki ziraat odalarına gübre makinası vereceğiz. Bu hizmetlerimizle vatandaş rahatlıkla Bakanlığın ÇATAK programından yararlanacak, destek primini alacak." değerlendirmesini yaptı.

Başkentlilerin arkasında durarak doğal kaynaklara ulaşımını artırmayı istediklerini aktaran Güven, "Büyükşehir Belediye Başkanımız Melih Gökçek kendisine sunduğumuz hiçbir projeyi geri çevirmiyor. Çiftçi için bütçe olanakları ve diğer tüm imkanları sunuyor." ifadesini kullandı.

Güven, örnek uygulamalar yapan bir kamu kuruluşu olma arzusu taşıdıklarını da vurguladı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Büyükşehirden Çiftçiye Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement