Çalışan Anneye 300 Euro Destek Başvuruları Başladı - Son Dakika
Ekonomi

Çalışan Anneye 300 Euro Destek Başvuruları Başladı

Çalışan Anneye 300 Euro Destek Başvuruları Başladı

AB sponsorluğunda hayata geçirilen 'Evde Çocuk Bakım Hizmetleri Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi' adlı proje için başvurular başladı.

25.06.2015 16:26  Güncelleme: 16:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İzmir, Bursa ve Antalya'nın pilot bölge seçildiği proje kapsamında, İzmir için bin 750'si asil olmak üzere toplam 3 bin 500 başvuru kabul edileceğini dile getiren İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürü Engin Bilgili, koşulları sağlayan annelere 2 yıl süreyle 300 Euro destek verileceğini belirtip, "Çalışacak kişinin sigortasını anne ödeyecek, biz de bunları kontrol edeceğiz. Eğer herhangi bir şekilde bakıcıya ödeme yapılmaması durumunda yardım kesilecek. Projenin devamı için de, ekiplerimiz evlere ziyaretlerde bulunacaklar, yine sistem içinde de kontroller yapılacak" dedi.

5 BİN ANNE YARARLANACAK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yürütülen, 5 bin anne ile 5 bin çocuk bakıcısı olmak üzere en az 10 bin kadının kayıtlı istihdamını etkilemesi hedeflenen projeden yararlanmak isteyenler, dün saat 10.00'dan itibaren 'www.sgk.gov.tr' ile proje web sayfası ve 'www.evdecocukbakimi.net' üzerinden başvuruda bulunmaya başladı. Proje hakkında bilgiler veren İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürü Engin Bilgili, İzmir için bin 750'si asil bin 750'si ise yedek olmak üzere toplam 3 bin 500 başvuru kabul edileceğini aktardı.

İZMİR'DE 750 KİŞİYLE SINIRLI

Avrupa Birliği ve Türkiye'nin finanse ettiği projeden yararlanmak isteyenlerin internet üzerinden başvurularını sürdürdüğünü kaydeden Bilgili, "Kurumumuzun yönettiği projenin asıl amacı hem çalışan annelerin iş hayatına döndürülmesi, hem de ev hizmetleri ve çocukların bakımlarında çalıştırılan kadınlarımızın istihdamının sağlanması yönünde. Dolayısıyla bu projeyle 'Kazan kazan' stratejisi uygulandı. Bursa, İzmir ve Antalya pilot olarak seçildi. İzmir'deki sayımız bin 750 kişiyle sınırlı, bir o kadar yedek kabul edilecek. Kurumun web sayfasından müracaat edilebiliyor. Buna ilişkin her türlü hazırlığımızı yaptık" diye konuştu.

GEREKEN KOŞULLAR

Projeden yararlanmak isteyenlerin taşıması gerektiği koşullara da değinen Bilgili, "Özellikle annelerin taşıması gereken şartlar; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması, İzmir'de yaşıyor olması, annelik iznini kullanmış olması, gelir durumunun asgari ücretin brüt iki katından az olması gerekiyor. Bakıcı olarak çalışacakların; yine Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması, İzmir'de oturuyor olması, ailenin birinci dereceye yakını olmaması, eğer aynı evde ikamet ediliyorsa 3'üncü dereceye kadar da yakını olmaması, 18 yaşından büyük olması ve en az ilkokul mezunu olması gerektiği gibi koşullar var. İzmir için toplam 3 bin 500 başvuru alınacak, bu sayı tamamlandığında sistem başvuru kabul etmeyecek. Daha sonra 6 Temmuz itibariyle müracaat yapıp randevu alan annelerimiz kesin kayıt için kurumumuzun Konak Sosyal Tesisler B Blok'ta oluşturduğu birimimize gidecek. Şartları uygun olan anneler mali destekten yararlanmaya başlayacak. Bir işyerinde çalışan annelerin 0-24 ay arasında çocuklarının olması gerekiyor, çalışacak olan kişinin de bizim kurum mevzuatı gereği ek- 9 dediğimiz belgeyi doldurarak sistemimize kayıtlarının işlenmiş olması lazım" dedi.

SIKI KONTROL

Projeden yararlanacakların şartları taşıyıp taşımadığı ve yararlanmaya hak kazananların da yükümlülüklerini yerine getirip getirdiklerinin sürekli olarak denetleneceğinin altını çizen Bilgili, "Yardımlar iki yıl süreyle yapılacağından kontrolleri de yine ekiplerimiz tarafından sürdürülecek. Bunun neticesinde de oluşturulacak raporlar üst makamlara intikal ettirilecek. Proje kapsamında annelere 300 Euro destek verilecek, o da yaklaşık bir asgari ücrete denk geliyor. Çalışacak kişinin sigortasını anne ödeyecek, biz de bunları kontrol edeceğiz. Eğer herhangi bir şekilde bakıcıya ödeme yapılmaması durumunda yardım kesilecek. Projenin devamı için de ekiplerimiz evlere ziyaretlerde bulunacaklar, yine sistem içinde de kontroller yapılacak. Daha önce duyurularımızı yaptık, buna rağmen bize başvuran olursa onları web sayfalarına yönlendiriyoruz, başka kaynaklardan da anneleri yönlendirmek isteyenler olursa onlara da itibar edilmemesini istiyoruz" diye konuştu. Saat 10.00'da web sitesi üzerinden başvuru kabul edilen projeye, şu ana kadar üç ilde toplam 4 bin 500 kişinin başvuruda bulunduğu, yine projeden yararlanmak isteyip şartları uygun olmayanların sayısının da 6 bin 500'den fazla olduğu öğrenildi. Proje kapsamında her il için belirlenen sayıda başvuruya ulaşılması durumunda, sistemin otomatik olarak kapanacağı bildirildi.

ÇOCUKLAR GÜVENLİ ORTAMDA BAKILACAK

Tariş Genel Müdürlüğü İnsan Kaynakları Bölümü'nde şef olarak görev yapan ve kurumda çalışan anneler için bilgi almak üzere projenin danışma merkezine gelen Ömer Balcı, projenin hayata geçmesinin uzun süredir beklendiğini aktardı. Balcı, "Çalışan anneler bu projenin yürürlüğe gireceği zamanı uzun süredir takip ediyordu. Bizim kurumumuzda da çalışan annelerimiz var. O annelerden biri internet üzerinden başvurada bulundu. Sormak istediği şeyler vardı, kendisi gelemeyince onun yerine bilgi almak üzere ben proje birimine geldim. Başvuruda bulunan arkadaşımızın ikiz çocuğu var. Başvuru yaparken tek form çıktı, ikiz çocuk olmasına rağmen bakıcı tek olduğu için ödeneğin de tek olacağını öğrendik, kesin kayıt tarihine kadar bankadan hesabın ne zaman açılacağı ile ilgili bilgiler aldık, çalışan annenin, çalıştıracağı bakıcının sigorta girişini nasıl yaptıracağını öğrendik. Kurumuzda çalışan anneler projeyi iyi buluyor. Ailelere bir nebze olsun katkı sağlayacak. Ayrıca çocukları da güvenli ev ortamında bakılabilecek. Benim de çocuğum var, oğlumu kreşe götürürken tanık olmuştum, 1.5 yaşındaki çocuğu kreşe göndermek zorunda kalan aileler görmüştüm" dedi.

di.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Çalışan Anneye 300 Euro Destek Başvuruları Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • ayaz: calisan anne maasini aliyor zaten evet bu devirde kimin paraya ihtiyaci yokki ama calisana verecegine calismayana versene calisan annenin evine en az 3 maas girerken calismayan anne hi tek esinin 1 maasiyla cocuk bakacak. adaletsizlik. izmir den baska yerdede cocuk buyumuyormu Turkiye cumhuriyeti izmirden mi ibaret. bi is yapiyosaniz dogru duzgun yapin su isi calisan anne nin degil calismayan annenin ev haniminin ihtiyaci var. bu ulke artik psikoliji bozmaya baslamis artik durulmuyor :@ 6 1 Yanıtla ayaz: anlasilan isine gelen noktadan sana konusmusum.hos ben ortaya konusmustum ama. kapasiten yetmiorsa anlatsamda anlamazsin 1 e 3 maasi twity 0 1
  • ayaz: bebek katillerine mecliste koltuk verenler vebalini dusunsun. kime soracan bunun hesabini. sen ben gbi Turkiye cumhuriyeti vatandasi verdi onlara bu hakki ne yapalim hesap sormak icin sokaklara cikip olaymi yaratalim. o bize yakismaz baska turlu erken secimlede degisecek bisey olacaginj sanmiorum kimse pismanlik duymuyor. o yuzden dua edip hayirlisini dilemekten baska yapacak bisey yok. insanlara zorbalik yapamiorsan zihniyetlerini degisemiorsan tabi. 0 0 Yanıtla
  • Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş., Çorum'da Enerji Altyapısını Güçlendiriyor
    13:56 Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş., Çorum'da Enerji Altyapısını Güçlendiriyor

    Yeşilırmak Elektrik Dağıtım A.Ş. (YEDAŞ), Samsun, Ordu, Çorum, Amasya ve Sinop illerinde hizmet veren yaklaşık 3 milyon kişiye kesintisiz ve kaliteli enerji sağlamak amacıyla Çorum'da dev bir yatırım gerçekleştiriyor. Yatırım kapsamında Çorum Zanaatkarlar Sitesi'nde yapılan çalışmalarla enerji altyapısı tamamlanırken, bölgeye toplamda 165 milyon TL yatırım yapıldı. YEDAŞ'ın bu projeleri desteklemesiyle Çorum'da hizmet veren esnafların tek bir çatı altında toplanacağı modern sanayi projesi tamamlanmış oldu.

  • Emekli ve yaşlılara yapılan yardımlar sosyal harcamaların en büyük bölümünü oluşturdu
    13:53 Emekli ve yaşlılara yapılan yardımlar sosyal harcamaların en büyük bölümünü oluşturdu

    TÜİK'in istatistiklerine göre, emekli ve yaşlılara yapılan yardımlar, sosyal harcamaların en büyük bölümünü oluşturdu. 1 trilyon 267 milyar 924 milyon liralık sosyal yardımların 567 milyar 450 milyon TL'si emekli ve yaşlılar için yapıldı. Sosyal koruma harcaması 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 60,2 artış göstererek, 1 trilyon 291 milyar 77 milyon TL oldu. Sosyal koruma yardımlarında ise en büyük harcama 567 milyar 450 milyon TL ile emekli/yaşlılara yapılan harcamalar oldu.

  • Emekliler, düşük maaşlara tepki gösterdi
    13:53 Emekliler, düşük maaşlara tepki gösterdi

    Emekliler, düşük maaşlarını artırma taleplerine yanıt vermeyen iktidarın, ulaşım, tarım kredi marketleri, GSM operatörleri, sinema ve tiyatrolarda özel indirim başlatılacağını ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi. Emekliler, sıkıntılarını ve taleplerini dile getirdi.

  • Karadeniz'de Balıkçılar Sezonu Erken Bıraktı
    13:49 Karadeniz'de Balıkçılar Sezonu Erken Bıraktı

    Karadeniz'de balıkçılar, balık boylarının istenilen seviyede olmaması nedeniyle erken paydos yaptı. Balıkçılar, sürdürülebilen avcılığın devamı için paydos ederek, gelecek sezon için hazırlıklara başladıklarını söylediler.

  • 2023 Yılında Türkiye Ekonomisi AB Ülkeleri Arasında En Çok Büyüyen Ülke Oldu
    13:47 2023 Yılında Türkiye Ekonomisi AB Ülkeleri Arasında En Çok Büyüyen Ülke Oldu

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Tokat'ta yaptığı açıklamada 2023 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 4,5 büyüme ile AB ülkeleri arasında en çok büyüyen ülke olduğunu belirtti. Ayrıca, işsizlik oranının düştüğü, istihdam oranının yükseldiği ve milli gelirin 1 trilyon doları aştığı bilgilerini paylaştı. Bakan Işıkhan ayrıca, SGK'ya en fazla borcu olan 5 belediyenin 5'inin de CHP belediyesi olduğunu ifade etti.

  • Akçaabat'ta Meyve Fidanı Dağıtımı Gerçekleştirildi
    13:42 Akçaabat'ta Meyve Fidanı Dağıtımı Gerçekleştirildi

    Akçaabat Kaymakamlığı, Akçaabat Belediyesi, DOKAP ve Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde Meyveciliğin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Akçaabat'taki çiftçilere ücretsiz meyve fideleri dağıtıldı. Proje ile tarımsal kalkınma, ürün çeşitliliği ve çiftçi desteklenmeyi hedefleniyor.

  • Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Çay destekleme bedeli bugün çiftçilerin hesaplarına yatırılıyor
    13:34 Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı: Çay destekleme bedeli bugün çiftçilerin hesaplarına yatırılıyor

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çay destekleme bedelinin 363 milyon 608 bin TL olarak belirlendiğini ve bugün çiftçilerin hesaplarına aktarıldığını duyurdu. Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, çiftçilere 530 TL çay destekleme bedelinin ödendiğini belirtti.

  • Çin, Yeşil ve Düşük Karbonlu Kalkınma İle Ekonomik Büyüme Hedefliyor
    13:33 Çin, Yeşil ve Düşük Karbonlu Kalkınma İle Ekonomik Büyüme Hedefliyor

    Çin Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi Başkanı Zhao Leji, Çin'in yeşil ve düşük karbonlu kalkınmasının ekonomik büyümede devasa bir artış yaratacağını ve her yıl 10 trilyon yuanlık bir yatırım ve tüketim pazarını besleyeceğini belirtti. Zhao, yeşil kalkınmanın Çin'deki yüksek kaliteli kalkınmanın belirleyici özelliği olduğunu vurguladı. Çin, 2030 yılına kadar karbondioksit emisyonlarını nihai zirve noktasına çıkarıp, 2060 yılına kadar da karbon nötr olma hedefine ulaşmayı hedefliyor.

  • Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer Esnafları Ziyaret Etti
    13:33 Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer Esnafları Ziyaret Etti

    Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, teşkilat üyeleriyle birlikte esnafları ziyaret ederek yeni dönem projeleri ve yatırımlar hakkında bilgiler verdi. Başkan Dinçer, birlik ve beraberlik içerisinde şehir için çalışacaklarını belirtti.

  • Karaman Belediyesi Yeni Hayvan Pazarını Hizmete Açtı
    13:29 Karaman Belediyesi Yeni Hayvan Pazarını Hizmete Açtı

    Karaman Belediyesi tarafından yapılan yeni hayvan pazarı düzenlenen törenle hizmete açıldı. Tam kapasiteli ve modern tesis, hayvan yetiştiricilerine hizmet verecek.


Advertisement