Çalışanların ve Emeklilerin Zamlı Maaşları - Son Dakika
Ekonomi

Çalışanların ve Emeklilerin Zamlı Maaşları

Yaklaşık 3 milyon memur 15 Ocak'ta ilk zamlı maaşlarını alacak. Özel sektörde ise ortalama zam oranının yüzde 9 olması bekleniyor.

10.01.2014 18:07  Güncelleme: 08:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Memurlar için 2014 yılı için geçerli olan zam oranları belli oldu. Özel sektör firmaları 2014'te çalışanlarının maaşına ortalama yüzde 9 zam yapacak.

300 BİN MEMURA SEYYANEN ZAM ŞOKU

Zaman 'ın haberine göre, bütün kamu görevlilerinin maaşları brüt 175, net 123 TL artış gösterdi. Ancak seyyanen zam uygulaması, maaşı 2 bin 700 TL'nin üzerinde olan çalışanlar için gelir kaybına yol açtı. Bu grupta yer alan yaklaşık 300 bin memur, hükümetin ilk teklifi olan yüzde 3+3 zam dahi alsalardı yıllık gelir artışları daha yüksek olacaktı. Yüzdelik zammın 4+4 olması halinde ise 2 bin 100 TL'nin üstünde maaş alanlar seyyanen zamdan zararlı çıktı. Memurların büyük bölümü 2 bin 100 TL'nin üzerinde aylık alıyor. İlave 150 TL zam alan öğretmenler kapsam dışı tutulduğunda seyyanen zam, memurların büyük bölümü için 4+4'e göre daha düşük gelir artışı sağladı.

EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI

Memurlar zamlı maaşlarını 15 Ocak'ta alacaklar. Maaş zamlarıyla birlikte yüzde 0,27'lik enflasyon farkı alacaklar. Zam miktarı ise bütün memurlar için bu yıl ilk kez net 123 TL olacak. Böylece en düşük memur maaşı bin 887 liradan 2 bin 25 liraya çıkacak. Zamlarla birlikte müsteşar maaşı 7 bin 695 liradan 7 bin 838 liraya, genel müdür maaşı ise 6 bin 736 liradan 6 bin 878 liraya yükselirken polis maaşı 2 bin 929 lira oldu. Öğretmenlere ise 123 TL zamma ilave olarak ocak ayında 75, temmuz ayında da 75 TL olmak üzere 150 lira ilave artış sağlandı.

SENDİKALAR 343'Ü KABUL ETMEDİ

Memurlara bu yıl yapılan seyyanen artış, tartışmaları da beraberinde getirdi. Seyyanen zam uygulaması yüksek maaşlı ile düşük maaşlı arasındaki makası bir ölçüde kapatırken maaşı nispeten yüksek olan kesimler bu durumdan olumsuz etkilendi. Örneğin müsteşar ve genel müdür düzeyindekilerin maaşı yüzde 2 arttı. Temmuzda zam almayacakları göz önünde tutulursa seyyanen zam uygulamasıyla 1+1 zam almış oldular. Hükümet ise toplu sözleşme masasında ilk olarak yüzde 3+3 zam önermişti. Sendikaların kabul edilemez bulduğu bu teklifin, geçmiş yıllarda olduğu gibi pazarlık sonucu 4+4'e çıkması beklenirken 123 TL'lik seyyanen zamda anlaşma sağlanmıştı.

SEYYANEN ZAM MEMUR EMEKLİSİNİN İŞİNE YARADI

Seyyanen zamdan en kârlı çıkan kesim ise memur emeklileri oldu. Brüt 175 TL'lik zam, memur emeklilerinin maaşında net 146 TL artış sağlayacak. Öte yandan seyyanen zam ile memurun taban aylığına yapılan zam, emeklilik ikramiyesini de artırdı. Buna göre 1 Ocak 2014 itibarıyla 30 yıllık görev süresini tamamlayarak emekli olan bir memur, 5 bin 250 TL daha fazla emeklilik ikramiyesi alacak. Bu artış bütün memurlar için aynı olacak. Öğretmenlerin yılda bir kere aldığı öğretim yılına hazırlık ödeneği de 2014 yılı için 740 liradan 850 TL çıktı.

Çalışanların ve Emeklilerin Zamlı Maaşları
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Ekonomi Çalışanların ve Emeklilerin Zamlı Maaşları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (8)

  • ilbeis fa: devlet herkese iyi maaş veriyor beğenmeyen işi bıraksın sıradaçok bekleyen var nüfusun yüzde 35 asgari ücretle geçinirken en kötü kamu çalışanı 2000 tl gibi maaş alıyor gözünüz doysun be.şükredin...ben polisim 2850 civarı alıyorum,öğretmen 3000 civarı hemşire 2450 tl daha ne istiyorsunuz, sadece herkesin çalıştığı kadar maaş olmalı,o kadar yıl tatil ile geçiyorr. 30 28 Yanıtla AKKOR: hangi öğretmen 3000 tl alıyormuş bana göster bunu yazanın dünyadan haberi yok öğretmenler1800-2500 arası alıyor.Kıdemin son deme gelecek 30 yıllık öğretmen olacaksın o zamzan 2500 tl yi ancak eş, çocuk, uzmanlık parasıyla beraber alırsın . Lise mezunu polis 2850 alıyor buna ne diyeceksin 0 0
  • mhmet: gerek işci emeklileri bu iktidara ders vermesi gerekir bu seçimde bir ders alması lazım işci emeklisine 25 lira revamı 40 5 Yanıtla
  • bunlaroyunmu: bence memura 2 yada 3 bin az,taşeronların maşından ekleme yapsınlar,yazık yazık geçinemiyor memur arkadaşlar.ben taşeronum aylık 100 tl ben bağışlayacağım. 23 17 Yanıtla
  • gulseren celebi: eyyy burda bırbırlerıne ıthamlarda bulunanlar ögretmenlerın aldığı maasda vede 3 aydedıklerı tatıl artık 40 gun gıbı oldu cok görenler sıze bu yazıyı yazmayı kım ogrettı?ögretırken onları eleştırecegınız bılemeışler demek emeklerıne yazık olmuş yazıkkk 9 11 Yanıtla
  • ahmet: işçi emeklisi ne yapsın bütün çalişanlar daha fazla alsın refah içinde yaşasın insanımız ama maalesef oy zamanı geldi kardeşim sende vjdanı eline koy oyvermeyecegim de olsun gitsin deneyin artık bu nu 10 2 Yanıtla
  • MALATYALI: ARKADAŞLAR KİM YOLSUZLUK YAPMIŞSA GELİN ANKET YAPALIM DEVLET O KİŞİLERİN ELİNDEKİ MAL VARLIKLARINA EL KOYUP ASGARİ ÜCRETLİ FAKİRE DAGITSIN BİZİMDE ALDIĞIMIZ ASGARİ ÜCRETİ ONLARA BAĞLASINKİ ANLASINLAR BİZİM DURMUMUZU BİZE KATILAN YORUM YAPSIN LÜTFENNN 11 0 Yanıtla
  • 35: Emekli memurlara çok yaramis bu zam..yalannnn daha 3 gün önce babam maaşini çekti zam beklerken 30 lira kesintiye karsilaşti...ne edersin kime gidersin..medyaya böyle haber cikartiyolar emekliler için ama yalan haber inanmayan...çok kişide bu olaydan rahatsizdir umarim..emekliler zam yüzü görmüyor 3 2 Yanıtla
  • Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, IMF Başkan Yardımcısı Gopinath ile görüştü
    15:54 Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, IMF Başkan Yardımcısı Gopinath ile görüştü

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF Başkan Yardımcısı Gita Gopinath ile görüşerek dünyanın görünümü üzerine sohbet etti. Gopinath, görüşmeye ilişkin fotoğrafları sosyal medya hesabından paylaştı.

  • Hizmet İhracatçıları Birliği, sektörün sorunlarını masaya yatırdı
    15:49 Hizmet İhracatçıları Birliği, sektörün sorunlarını masaya yatırdı

    Hizmet İhracatçılar Birliği (HİB) düzenlediği Hizmet İhracatı Strateji Toplantısı ile sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini masaya yatırdı. Toplantıda, Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın da katılımıyla sektörün yol haritası ve stratejisi belirlendi. HİB Başkanı Şekib Avdagiç, hizmet ihracatının Türkiye'nin yumuşak gücü olmasını hedeflediklerini belirtti. Ayrıca, sektörün istihdam ve cari açığa pozitif katkı sağladığı vurgulandı. Hizmet İhracatı Sürdürülebilirlik Eylem Planı Strateji Çalışması gerçekleştirildi ve ihracatçıların devlet desteklerinden yararlanması için çalışmalar yapıldığı ifade edildi. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe ise hizmet sektörünün dış ticaret dengesini etkileyeceğini ve 2028 yılında 200 milyar dolarlık hizmet ihracatı hedefi olduğunu belirtti.

  • DÜFAM Laboratuvarı'nda Fındık Üreticileri İçin Model Fabrika Kuruldu
    15:24 DÜFAM Laboratuvarı'nda Fındık Üreticileri İçin Model Fabrika Kuruldu

    Düzce Üniversitesi Fındık Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜFAM) Laboratuvarı'na kurulan model fabrikada üreticiler, hasat ettiği fındığı işleyerek katma değeri yüksek ürün haline getirebilecek. Düzce Ticaret ve Sanayi Odası tarafından finanse edilen proje kapsamında kurulan model fabrikada, üreticiler fındığı işleyerek kendi işlerinin patronu olabilecek ve ülkeye daha fazla katma değer sağlayabilecekler.

  • Zonguldak Belediyesi'nin Borcu 1 Milyar 153 Milyon TL
    15:13 Zonguldak Belediyesi'nin Borcu 1 Milyar 153 Milyon TL

    CHP'li Zonguldak Belediye Başkanı Tahsin Erdem, AKP'den devralınan belediyenin borcunun 1 milyar 153 milyon 308 bin 77 lira olduğunu açıkladı. Erdem, belediyenin borçlarını belediye binasına astığı pankartla kamuoyuna duyurdu.

  • Bilecik'te Trabzon hurma fidanı dağıtıldı
    14:43 Bilecik'te Trabzon hurma fidanı dağıtıldı

    Bayırköy Belediye Başkanı Aykut Dilsiz, belediyenin destekleri ile atıl vaziyette bulunan beldenin verimli sulak arazilerinin yeniden canlanmaya başladığını belirterek Trabzon hurma fidanlarının dağıtıldığını açıkladı.

  • Erzurum'da konut satışları düştü
    14:40 Erzurum'da konut satışları düştü

    TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Erzurum'da Mart ayında 623 konut satışı gerçekleşti. İpotekli satışlarda 26. sırada yer alan Erzurum, diğer satış türleri kategorisinde ise 35. sırada yer aldı. İl, bölgesel konut satış performansı kaydında ise 2. sırada yer aldı.

  • Kars Harakani Havalimanı'nda Mart ayında 46 bin 846 yolcuya hizmet verildi
    13:59 Kars Harakani Havalimanı'nda Mart ayında 46 bin 846 yolcuya hizmet verildi

    DHMİ Genel Müdürlüğü, Kars Harakani Havalimanı'nın 2024 yılı Mart ayına ait hava yolu uçak, yolcu ve yük istatistiklerini açıkladı. Mart ayında Kars Harakani Havalimanı'nda iç hat yolcu trafiği 46 bin 846 olarak gerçekleşti. Ayrıca, iç hatlarda 349 uçak iniş-kalkış yaparken, toplamda 409 ton yük taşındı. 2024 yılının ilk 3 ayında ise Kars Harakani Havalimanı'nda toplamda 163 bin 102 yolcu, bin 019 uçak ve bin 578 ton yük trafiği kaydedildi.


Advertisement