Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödül Töreni - Son Dakika
Politika

Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödül Töreni

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kadın istihdamına ilişkin, “Yaptığımız çalışmalar neticesinde son 10 yılda kadın iş gücümüz 3 milyon civarında bir artış kaydetmiştir.

12.05.2014 17:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kadın istihdamına ilişkin, "Yaptığımız çalışmalar neticesinde son 10 yılda kadın iş gücümüz 3 milyon civarında bir artış kaydetmiştir. Kadınların iş gücüne katılma oranı yüzde 23.3'ten yüzde 30.8'e, istihdam oranı ise yüzde 20.8'den yüzde 27.1'e yükselmiş bulunmaktadır" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, "Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödül Töreni"ne katıldı. Çalışma Bakanlığı'nda gerçekleşen törende bir konuşma yapan Çelik, insan merkezli politikaların geliştiği günümüzde ayrımcılığa ilişkin örnekleri görmenin rahatsız edici olduğunu belirterek, "Yapılması gereken ayrımcılık, ırkçılık, ötekileştirme, İslamofobi gibi virüsleri insanlığın gündeminden çıkarmaktır. Bizim medeniyetimiz bildiğiniz gibi Acemin Araba, Arabın Aceme üstünlüğü yoktur. Yaratılanı severim yaratandan ötürü anlayışı üzerine inşa edilen bir medeniyetiz" diye konuştu.

"SON ZAMANLARDAKİ KADINA YÖNELİK KÖTÜ ÖRNEKLER, GÜÇLÜLÜĞÜN DEĞİL AKSİNE ZAYIFLIĞIN EMARESİDİR"

Kadına karşı yapılan ayrımcılığı değil, yaratılan her şeye karşı yapılan ayrımcılığı reddettiklerini söyleyen Çelik, "Son zamanlardaki kadına yönelik kötü örnekler, güçlülüğün değil aksine zayıflığın emaresidir. Bu tablo "cennet anaların ayağı altındadır" diyen bir inancın mensuplarına yakışmamaktadır. Hükümet olarak kadının toplumsal statüsünün yükselmesi ve sosyal hayatta hak ettiği yeri alması için önemli çalışmalar yaptık. Pozitif ayrımcılık kavramı başta olmak üzere, anayasamızda yapılan düzenlemeler, TBMM'de kurulan Kadın Erkek Fırsak Eşitliği Komisyonu, doğum yapan SSK'lı annelere 4 yıla kadar borçlanma imkanın sağlanması, bakıma muhtaç engelli çocuğu olan annelere erken emeklilik imkanı, evde ürettikleriyle geçinen kadınlara 21 gün prim ödeme kaydıyla 30 gün sigortalı olma imkanı ayrıca istihdam paketiyle kadın istihdamını artırmaya yönelik de birçok düzenlemeleri hayata geçirdik. Yaptığımız çalışmalar neticesinde son 10 yılda kadın iş gücümüz 3 milyon civarında bir artış kaydetmiştir. Kadınların iş gücüne katılma oranı yüzde 23.3'ten yüzde 30.8'e, istihdam oranı ise yüzde 20.8'den yüzde 27.1'e yükselmiş bulunmaktadır. Elbette ki bu gelişme önemli fakat bunun yeterli olmadığını sizlerde takdir edersiniz" ifadelerini kullandı.

"EĞİTİM SEVİYESİ YÜKSELDİKÇE KADINLARIN İŞ GÜCÜNE KATILMA ORANININ YÜKSEK OLDUĞUNU, BU ORANLARIN HANGİ DÜZEYLERE ÇIKTIĞINI GÖRMEK MÜMKÜN"

Geçtiğimiz hafta yayınlanan Ulusal İstihdam Stratejisinin yol haritaları olması açısından önemli olduğunu kaydeden Bakan Çelik, şu değerlendirmelerde bulundu:

"2023 hedefleri doğrultusunda bu strateji belgesiyle işsizlik oranını yüzde 5'e çekmeyi ve kadınlarımızın iş gücüne katılma oranını yüzde 41'e çıkarmayı hedefleyen bir strateji yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. İş gücü piyasamızın en kronik sorunlarından biri, eğitim istihdam ilişkisinin zayıflığıdır. Bizim iş gücümüzün birçok alanda sıkıntıları da var ama temel ana sıkıntıların başında eğitim, istihdam ilişkisinin zayıflığı öne çıkan eksikliklerden birisidir. Eğitim ve istihdam arasında güçlü bağın somut verilerini en iyi kadın iş gücü piyasasında görmemiz mümkün. Eğitim seviyesi yükseldikçe kadınların iş gücüne katılma oranının yüksek olduğunu, bu oranların hangi düzeylere çıktığını görmek mümkün. Lise altı eğitimli kadınlarda işgücüne katılma oranı yüzde 26.3 iken, bu oran lise mezunlarında yüzde 32.1 yükselmekte, yükseköğrenim mezunu kadınlarda ise bu oran yüzde 72.2'ye ulaşmaktadır. Bu tablo bize öncelikli olarak kızlarımızın eğitim sorununu çözmemiz gerektiğini açık bir şekilde göstermektedir. Bunu bilen, gören Hükümetimiz ve ilgili bakanlığımız her şeyin başı eğitim diyerek birçok eğitim alanında çalışmalarını gerçekleştirdik. Cumhuriyet tarihimizin en büyük eğitim alanına yatırımlarını bu dönemde gerçekleştirdiğimizi gururla ifade etmekte yarar görüyorum. 205 binin üzerinde derslik inşa edildi. Kızlarımızın okullaşma oranı ilköğretimde yüzde 87'den yüzde 98.7'ye, ortaöğretimde yüzde 45'ten yüzde 69.3'e, yükseköğretimde ise yüzde 13.5'ten yüzde 38.6'ya yükselmiş bulunmaktadır. Eğitimdeki bu olumlu tablo önümüzdeki yıllarda istihdamda da kendisini gösterecek ve kadınlarımızın çalışma hayatındaki konumunu daha ileri noktalara taşıyacaktır."

"12 YILDIR İKTİDARDAYIZ. İKTİDARIMIZDA KADININ ADI VAR"

Kadın iş gücü piyasasındaki en önemli meselelerden diğerine değinen Çelik, " 'Kır dizini evinde otur' veya 'Elinin hamuruyla erkeğin işine karışma' gibi geleneksel erkek egemen anlayışların iş gücü piyasasındaki etkinliğini sürdürmesi tablosudur. Günümüzde kadın siyasetten sanata, spordan bürokrasiye kadar sosyal hayatın her kademesinde var. Bu gerçekliği de dikkate alarak nüfus artış hızını gözeten, aile birliğini sağlayan, sağlıklı nesillerin yetişmesini teşvik eden yeni bir bakış açısıyla istihdam politikalarımızı revize ettiğimizi de belirtmek istiyorum. 12 yıldır iktidardayız. İktidarımızda kadının adı var. Kadınlarımızın her alanda daha fazla etkin olmasını istiyoruz. Ayrımcılığın son bulduğu, eşitliğin egemen olduğu bir dünya temenni ediyorum" şeklinde konuştu.

Törene katılan HAK-İş Başkanı Mahmut Arslan ise gelecek yıl yapılacak ödül töreninde sendikal örgütlerin de esas alınması gerektiği talebinde bulunarak, bir zihniyet dönüşümüne ihtiyaç olduğunu ve sendikal yapıyı hep birlikte inşa etme temennisinde bulundu.

Konuşmaların ardından, ödül törenine geçildi ve derece alan firmalara ödülleri takdim edildi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Çalışma Hayatında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödül Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti
    00:23 ABD, Filistin'in BM'ye tam üyeliği istenilen karar tasarısını veto etti

    ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Filistin'in BM'ye tam üyeliği talep edilen karar tasarısını veto etti. Oylamada 12 evet, 2 çekimser oy kullanılırken, ABD tasarıyı veto etti.

  • Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti
    23:43 Bolu Belediye Meclisi, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması maddesini komisyona iade etti

    Bolu Belediye Meclisi'nde yapılan toplantıda, Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapıların kiralanması konusu görüşüldü. Gölcük Platformu üyeleri, bungalovların kullanımına karşı çıkarak protesto gerçekleştirdi. Belediye Başkanı Tanju Özcan, maddenin komisyona iade edileceğini açıkladı.

  • Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi
    23:38 Bosna Hersek'te Srebrenitsa Soykırımı İnkar Edildi

    Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti'nde düzenlenen gösteride binlerce Bosnalı Sırp, Srebrenitsa soykırımının inkar edildiği bir protestoya katıldı. Gösteride RS Başkanı Milorad Dodik ve diğer önemli Sırp yetkililer konuşma yaptı. Dodik, Srebrenitsa'da yaşananların savaş sonucu işlenen bir suç olduğunu ancak soykırım olmadığını savundu. RS hükümeti, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda görüşülecek olan Srebrenitsa Soykırımı Anma Günü karar taslağına tepki olarak bu gösteriyi düzenledi.

  • Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları belli oldu
    22:52 Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları belli oldu

    Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı'nın başkan yardımcıları Belediye Meclis üyeleri Abdullah Burak Livan ve Eda Büyükdemirci olarak atanmıştır.

  • Kastamonu Belediye Başkanı Ulaşım Sorununu Çözmek İçin Toplantı Yaptı
    22:47 Kastamonu Belediye Başkanı Ulaşım Sorununu Çözmek İçin Toplantı Yaptı

    Kastamonu Belediye Başkanı Hasan Baltacı, göreve başlamasının ardından şehir içi ulaşım problemini çözmek için S.S. Kastamonu Özel Halk Otobüsü İşletmesi ile toplantı gerçekleştirdi. Ulaşım master planı, mesafeye göre ücret, sarı otobüs ve otoparklar gibi konuları bilimsel ve akılcı çözümlerle hayata geçireceklerini belirtti.


Advertisement