Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Şanlıurfa'da - Son Dakika
Yerel

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Şanlıurfa'da

Bakan Çelik: "Nasıl Araplar, Ezidiler Türkiye'ye sığındıysa bu saldırılar karşısında Kobanililer de Türkiye'ye geleceklerdi.

28.09.2014 14:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürtlere ilişkin, "Batı ülkeleri 200 sığınmacıyı yanlarına alamazken Türkiye 2 milyona dayanan kardeşlerimizi bağrına basıyor, onlara üç öğün yemek veriyor, sıcak bir yerde barındırmaya, bütün sosyal ihtiyaçlarını mümkün mertebe karşılamaya çalışıyor" dedi.

Temaslarda bulunmak üzere Şanlıurfa'da bulunan bakan Çelik, polisevinde basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Dün Suriye'nin Halep kentine bağlı Kobani (Ayn el Arap) ilçesinde IŞİD ile PYD güçleri arasında çıkan çatışmalardan kaçanların geçiş yaptığı Suruç ilçesinde incelemelerde bulunduğu anlatan Çelik, çatışmalardan dolayı Türkiye'ye sığınan Suriyeli sayısının 160 bine ulaştığını belirtti.

Türkiye'ye girişlerin ilk günlerde 10 noktadan sağlandığını ifade eden Çelik, bugünden itibaren ise bunun sadece Yumurtalık noktasından sağlanacağını bildirdi.

Suriyeli Kürtlerin sığınacak liman olarak Türkiye'yi görmelerinin doğal olduğunu vurgulayan Çelik, şöyle konuştu:

"Nasıl Araplar, Ezidiler Türkiye'ye sığındıysa bu saldırılar karşısında Kobanililer de Türkiye'ye geleceklerdi. Çünkü Türkiye sığınakgah diyebileceğimiz, bütün kardeşlerimizi kucaklayan bir ülkedir. Kobanili bu süreç içerisinde can derdinde, hükümetimiz devletimizde onları kucaklama derdinde, aynen gördüğümüz tablo bu. Kobanili, 'Canımı nasıl Türkiye'ye atarım, buradan kurtulurum' diye uğraşırken devletimiz de hemen sınır kapısında bütün imkanlarını seferber ederek Kobanili'yi kucaklama derdine düşmüştür. Birileri ise ne yazık ki, bu iki günlük temaslarımda çok net bir şekilde gördüm, onlar ise güç devşirmenin peşine düşmüş bulunmaktadırlar."

Provokasyonun kimseye faydası yok

" Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşadığının farkında olmadan, herkesin barış sürecinden memnuniyet duyduğu bir ortamın farkında olmadan 8 aylık hamile kadının cami avlusunda kalması noktasında telkinde bulunabiliyor" diyen Çelik, "Gitmeyin, kamplarda sizi tutacaklar, dışarıya çıkmayacaksınız' gibi propaganda yaptıklarına bizzat şahit olduk. Hele hele Kobani'den gelen, örgüt mensubu mu bilemiyorum, bizzat bana 'Biz bu pilavları tavuklara dahi vermiyorduk' şeklinde ifade kullanan, Türkiye'nin yapmak istediği hizmetleri görmemezlikten gelmeye çalışan, o kargaşada insanların yaralarını sarmaya çalışan anlayışı kendine göre tahkir etmeye çalışan bir yaklaşıma ne yazıkki şahit olduk" ifadesini kullandı.

Bu süreçte provokasyon yapılabileceğini ama bu derecede aleni şekilde mazlum Kobanililer üzerinden yapılmasının dikkat çekici bir durum olduğunun altını çizen Çelik, bu durumun kimseye faydası bulunmadığını söyledi.

Türkiye'de 77 milyon vatandaşın Kobanili'yi kucakladığını, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yapılan çalışmaları yakından takip ettiğine dikkati çeken Çelik, sığınmacıları rahat ettirmek için çabaladıklarını dile getirdi.

"Kardeşlerimize iyi ev sahipliği yapma gayretindeyiz"

Türkiye'nin büyük, güçlü bir ülke olduğunu, sığınmacılara ev sahipliği yapmaya devam edeceklerini kaydeden Çelik, şöyle devam etti:

"O kardeşlerimiz bizim başımızın tacı, biz onları kucaklıyoruz ve elimizden ne geliyorsa yapacağız. Gelen kardeşlerimize iyi ev sahipliği yapma gayreti içerisindeyiz. Orada kalanların saldırıya maruz kalmaması için gerek hükümetimizin gerek devletimizin geliştirmeye çalıştığı projeler var. Yapılacak şey, güçlü devletimize, yaptığı ve yapacağı çalışmalara destek vermektir. Kobanili'ye sahip çakmamızdan rahatsız olanlara da şunu söylüyorum: Türkiye Cumhuriyeti devleti olmasaydı veya güçsüzlüğün içerisinde bir Türkiye olsaydı bu kardeşlerimizin hali ne olurdu. Telabyad'tan, Rasulay'dan, Kobani'den gelen kardeşlerimizin durumunu düşünebiliyor musunuz. İyi ki güçlü Türkiye Cumhuriyeti var, iyi ki bunların hepsini kucaklayabiliyoruz. Batı ülkeleri 200 sığınmacıyı yanlarına alamazken Türkiye 2 milyona dayanan kardeşlerimizi bağrına basıyor, onlara üç öğün yemek veriyor, sıcak bir yerde barındırmaya, bütün sosyal ihtiyaçlarını mümkün mertebe karşılamaya çalışıyor."

Bakan Çelik, yapılan çalışmaların görülmemesinin önce Kobanili'ye yapılan haksızlık olduğunu vurgulayarak, "Bunlarla meşgul olan eğer provokatif bazı unsurlar, ajanlar varsa veya örgütler adına bunları yapanlar varsa Kobanili bunu hak etmiyor, Şanlıurfalı bunu hak etmiyor, 77 milyon bunu hak etmiyor. Hak etmediğimiz şeylerle bizleri  karşı karşıya bırakmasınlar, meşgul etmesinler" diye konuştu.

Kobanili Kürtlerin Suruçlular tarafından kucaklanmasının memnun edici bir durum olduğunun altını çizen Çelik, bu nedenle ilçe halkına teşekkür etti.

Çelik, havaların soğumaya başladığını, bu nedenle sığınmacıların dışarıda kalmaması, kamplara gitmesi gerektiğini sözlerine ekledi. - Şanlıurfa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Şanlıurfa'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement