Camideki Restorasyonda Tarihi Süsleme ve Kapılar Bulundu - Son Dakika
Güncel

Camideki Restorasyonda Tarihi Süsleme ve Kapılar Bulundu

Camideki Restorasyonda Tarihi Süsleme ve Kapılar Bulundu

Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesi'nde restorasyon çalışması yapılan 161 yıllık Havai Camii'nin duvarlarında Osmanlı dönemine ait altın varak, barok ve ahşap tarzı süslemeler ortaya çıktı.

20.04.2016 12:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesi'nde restorasyon çalışması yapılan 161 yıllık Havai Camii'nin duvarlarında Osmanlı dönemine ait altın varak, barok ve ahşap tarzı süslemeler ortaya çıktı. Caminin tavan arasında ise yine döneme ait 'kündekari' tarzı yapılan dolap kapıları bulundu.

Kütahya Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce 2014 yılında Sandıklı İlçesi'ndeki Havai Camii'nde restorasyon çalışması başlatıldı. 1855 yılında yapıldığı belirlenen caminin duvarlarındaki yenileme çalışmaları sırasında, üzeri boyayla kaplanmış, döneme ait altın varak, barok, hat sanatı ve ahşap tarzı süslemeler ortaya çıkarıldı. Çalışmalar kapsamında yine caminin tavan arasında dönemin işlemeciliğinin örneklerinin yer aldığı 'kündekari' tarzı yapılan dolap kapıları bulundu. Duvarlardaki hat örnekleri, Kayseri'den getirtilen hat ustaları tarafından birebir aslına uygun restore ediliyor. Camiyle yaşıt olduğu sanılan dolap kapıları da restorasyon işleri tamamlandıktan sonra camide sergilenecek.

Restorasyon çalışmalarını yürüten firma yetkilisi Yaşar Demir, tavan arasında çıkardıkları ve caminin dış kapısıyla aynı tarzda yapılan ekleme usulü dolap kapılarında hiç çivi kullanılmadığını söyledi. Duvardaki altın varak, barok ve ahşap tarzı süslemelerin dönemin tarihine ışık tuttuğunu kaydeden Demir, "Cami boyanırken süslemeler altında kalmış. Osmanlı dönemine ait nadir bulunan eserler. Bunları yeniden gün yüzüne çıkardık" dedi.

Restorasyon çalışmalarının halen devam ettiğini ifade eden Demir, "Camideki ahşap işlemelerin tamamı Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencileri tarafından temizlendi. Tarih gözetilmeden, buradaki süslemelerin üzeri boyanmış. Camiyi ilk haline getireceğiz. Hiç çimento kullanılmadan Horasan tarzı sıvayla sıvayacağız. Saman, kireç, keçi kılı ve kendir kullanılıyor" dedi. Yaşar Demir, restorasyon çalışmalarını haziran ayına kadar tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

- Afyonkarahisar

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Camideki Restorasyonda Tarihi Süsleme ve Kapılar Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Aizanoi Antik Kenti'nde ilkbahar güzelliği
    10:46 Aizanoi Antik Kenti'nde ilkbahar güzelliği

    Kütahya'nın Çavdarhisar ilçesinde bulunan Aizanoi Antik Kenti, ilkbahar manzaralarıyla ayrı bir güzelliğe büründü. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü Dünya Miras Geçici Listesi'ne 2012 yılında dahil edilen antik kent, Anadolu'daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı'na ev sahipliği yapıyor. Aizanoi Antik Kenti, Efes, Bergama, Side gibi antik kentler ile çağdaş olan Aizanoi, 'İkinci Efes' olarak da nitelendiriliyor. Kütahya merkeze 50 kilometre uzaklıkta yer alan, yılda ortalama 60 bin yerli ve yabancı turisti ağırlayan bölgede her mevsim güzel görüntüler oluşuyor. İlkbahar güzellikleri ile şu sıralar fotoğraf çekmek isteyenlere eşsiz güzellikler sunuyor. İlkbahar manzaralarıyla ayrı bir güzelliğe bürünen antik kent, havadan da görüntülendi.

  • Beşiktaş, Süper Lig'de Gol Sıkıntısı Yaşıyor
    10:46 Beşiktaş, Süper Lig'de Gol Sıkıntısı Yaşıyor

    Beşiktaş, bu sezon Süper Lig'de oynadığı 32 maçta rakip fileleri 42 kez havalandırdı. Ancak bu gol sayısı, son 17 sezonda en düşük rakam olarak kaydedildi. Ayrıca, takımın başında yer alan 5 teknik direktör arasında en kötü gol ortalamasına sahip olan isim Fernando Santos oldu. Beşiktaş, son haftalarda aldığı kötü sonuçlarla dördüncü sırayı zora soktu ve Türkiye Kupası şampiyonluğunu elde etmek için mücadele ediyor. Gol yollarında yaşanan sıkıntılar ise büyük bir sorun haline geldi.

  • Yelkovan Kuşlarının Korunması Projesiyle Tehlike Altındaki Türün Detaylı Bilgilerine Ulaşılacak
    10:45 Yelkovan Kuşlarının Korunması Projesiyle Tehlike Altındaki Türün Detaylı Bilgilerine Ulaşılacak

    Boğaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü'nün de paydaşı olduğu 'Yelkovan Kuşlarının Korunması' projesiyle tehlike altındaki türün beslenme, üreme, göç ve yaşam alanlarıyla ilgili detaylı bilgiye ulaşılması hedefleniyor. Özel bir metotla kuşların sırtına bağlanan vericiler sayesinde saatte 70 kilometre hıza ulaşabilen yelkovan kuşlarının konumları 7/24 takip edilebilecek.

  • Adıyaman'da Uyuşturucu Operasyonu: 2 Şüpheli Gözaltına Alındı
    10:45 Adıyaman'da Uyuşturucu Operasyonu: 2 Şüpheli Gözaltına Alındı

    Adıyaman'ın Besni ilçesinde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda 2 şüpheli gözaltına alındı. İl ve İlçe Emniyet Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi Müdürlüğü ekipleri, ilçe merkezinde durumundan şüphelendiği 2 şüpheliyi durdurdu. Ekipler, şüphelilerin üst aramasında 3,42 gram sentetik uyuşturucu ele geçirdi. Gözaltına alınan şüpheliler sorgulanmak üzere emniyete götürüldü.

  • Söğüt Belediye Başkanı Ferhat Durgut, su sorununu çözmek için çalışmalara başladı
    10:44 Söğüt Belediye Başkanı Ferhat Durgut, su sorununu çözmek için çalışmalara başladı

    Söğüt Belediye Başkanı Ferhat Durgut, su sorununu çözmek için ilçedeki su kaynaklarını inceledi ve tüm imkanların seferber edileceğini belirtti.

  • Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu'na Tebrik Ziyaretleri Devam Ediyor
    10:44 Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu'na Tebrik Ziyaretleri Devam Ediyor

    Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu'na yapılan tebrik ziyaretleri yoğun bir katılımla devam ediyor. Siyasi parti temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlar, Başkan Bakkalcıoğlu'nu ziyaret ederek seçilmesinden dolayı tebrik etti ve başarılar diledi. Başkan Bakkalcıoğlu da ziyaretlerden memnuniyetini dile getirerek teşekkür etti.


Advertisement