Camilerdeki "Engelleri" Kaldırıyorlar - Son Dakika
Yerel

Camilerdeki "Engelleri" Kaldırıyorlar

Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin engellilere yönelik çalışmasıyla, cuma namazlarındaki hutbeler işaret diliyle anlatılıyor, camilere engelli asansörleri yerleştiriliyor.

21.04.2015 13:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KEREM KOCALAR - Gaziantep Büyükşehir Belediyesinin engellilere yönelik çalışmasıyla, cuma namazlarındaki hutbeler işaret diliyle anlatılıyor, camilere engelli asansörleri yerleştiriliyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Engelliler Daire Başkanı Yusuf Çelebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm vatandaşlar gibi engellilerin de yaşamını kolaylaştırmaya çalıştıklarını söyledi.

Bir süre önce işitme engelli bir vatandaştan, camilerde sıkıntı yaşadıklarına ilişkin şikayet aldıklarını belirten Çelebi, konuyu Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'e aktararak, harekete geçtiklerini bildirdi.

Çalışmalar sonucunda 2 işaret dili tercümanının Ulu Cami'de görevlendirildiğini ifade eden Çelebi, "Bir süredir tercüman arkadaşlarımız, hocalarımızın ardından minbere çıkıyor ve anlattıklarını işitme engelli kardeşlerimize işaret diliyle iletiyor" dedi.

Engellilerin uygulamadan memnun olduğunu dile getiren Çelebi, ayrıca merdivenle ulaşılan bazı camilere engelli asansörleri yerleştirdiklerini kaydetti. Çelebi, isteyen her vatandaşın, camilere gelerek ibadet edebilmesini sağlamak istediklerini söyledi.

Çelebi, engelli asansörü ve işaret dili tercümanının Ulu Cami'de hizmet vermeye başladığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"İşitme engelliler için verilen hizmeti, talep halinde başka camilere de taşıyacağız. Ancak şu an tek camide uyguluyoruz. Bedensel engelliler için çalışmalarımız sürüyor. Ekipler, önceliği bulunan 4 camide, erişebilirlik için çalışmalarını yürütüyor. Bunlar, Hacı Nazife Zilan, Mehmet Ali Tahmazoğlu, Anadolu Tevhid ve Enes Bin Malik camileri. Ancak bunu sadece birkaç camiyle sınırlı tutmayacağız. Hedefimiz her caminin erişilebilir hale gelmesi."

-Uygulamadan memnunlar

İşitme engelli Tuncer Çete, çok küçük yaşlardan beri cuma namazı için camilere gittiğini söyledi.

Bugüne kadar hutbede anlatılanlar hakkında bilgi sahibi olamadığını kaydeden Çete, "Artık çok şükür, hutbeyi anlayabiliyor, huşu içinde namazımı kılıyorum. Allah bu uygulamayı hayata geçirenlerden razı olsun" dedi.

İşitme engelli Mehmet Demir Bilgili de uygulamadan memnun olduğunu belirterek, Gaziantep'te tüm Türkiye'ye örnek olacak bir çalışmanın hayata geçirildiğini ifade etti.

Bedensel engelli vatandaşlardan Yusuf Akdemir de daha önce ulaşım sıkıntısı yaşadığı için vakit namazlarını evinde veya işyerinde kılmayı tercih ettiğini anlattı.

Sadece cuma namazları için camiye gittiğini, ulaşım için de çevredekilerden yardım istediğini dile getiren Akdemir, "Çok şükür artık kimseye ihtiyaç duymadan camiye gelip gidebiliyorum. Bunun için de çok mutluyum" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Camilerdeki 'Engelleri' Kaldırıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement