Çamlıca Camii İnşaatı Hızla İlerliyor - Son Dakika
Güncel

Çamlıca Camii İnşaatı Hızla İlerliyor

Çamlıca Camii İnşaatı Hızla İlerliyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çamlıca Camii'nin inşaatının hızla devam ettiğini ve hafriyat çalışmalarının yüzde 97,55'inin tamamlandığını bildirdi.

26.07.2014 14:42  Güncelleme: 14:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Cumhuriyet döneminde yapılan en büyük cami olan Çamlıca Camii'nin inşaatının hızla devam ettiğini ve hafriyat çalışmalarının yüzde 97,55'inin tamamlandığını bildirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Cumhuriyet döneminde yapılan en büyük cami olan Çamlıca Camii inşaatı 4 blokta devam ediyor. Türkiye'nin ve İstanbul'un yeni kültür mirası olacak Çamlıca Camii'nden 772 bin 600 metreküp hafriyat çıkarıldı, bunun 682 bin metreküpü saha dışına, 90 bin 600 metreküpü saha içine taşındı. Hafriyat çalışmalarının yüzde 97,55'i tamamlandı. 29 bin 295 metrekarelik temel oturum alanı bulunan Çamlıca Camii A, B, C ve D olmak üzere dört ana bölümden oluşuyor. 4 ana bloktan biri olan A Blok 9 bin 245 metrekarelik alandan oluşuyor. A Blok'ta minare temelleri kazısı, izolasyon, kaba yapı işleri hafriyat işleri, temel grobeton işleri devam etmektedir. 8 bin 40 metrekare alana sahip B Blok'ta caminin avlusu yer alıyor. Avlu revaklar ve atölyelerin döşeme ve kolonların kaba yapım işleri devam etmekte olup, B Blok toprak perdesi su izolasyonu ve toprak perdesi koruma duvarı işleri devam etmektedir. 5 bin 874 metrekarelik C Blok'ta kaba yapı imalatları tamamlandı. Perde izolasyon koruma duvarı ve geri dolgu işleri ise devam ediyor. 6 bin 136 metrekarelik D Blok'ta ise külliyenin kütüphane, sanat galerisi ve Türk İslam Eserleri Müzesi bulunmaktadır. D Blok'ta temel imalatı bitmiş olup, katlara ait kaba yapı işleri devam etmektedir" denildi.

Çamlıca Camii'nde özel beton ve demir kullanıldığı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

"C50 durabet betonu ve B500C demiri ile Çamlıca Camii yıllara meydan okuyacak. Türkiye'nin ve İstanbul'un yeni kültür mirası olacak Çamlıca Camii inşaatında kullanılacak ana imalat malzemeleri uzun yıllar yıpranmayacak kalitede olacak. Çamlıca Camii'nde özel beton kullanılıyor. C50 durabet beton olarak adlandırılan betonun aynı zamanda Mimar Sinan Camii ve asrın projesi olan Marmaray projesinde kullanıldığı, İzmit Körfez Geçişi projesinde de şuanda kullanıldığı öğrenildi. C50 durabet betonunun kullanılmasındaki sebep ise betonun çevresel etkilere karşı maksimum performansa sahip olması. Ayrıca kullanılan bu beton çatlak riski düşük, geçirimsiz, ısı gelişimi kontrolü sağlanmış özel katkı maddeleri ile güçlendirilmiş kendinden yerleşebilen bir yapıya sahip. Çamlıca Camii'nde ayrıca özel bir demir kullanıldığı öğrenildi. B500C olarak adlandırılan demir şu anda yaygın olarak kullanılan demirler arasındaki dayanımı en yüksek demir olarak biliniyor. Betonun denetimi şantiye sahasında kurulan santralde yapılıyor ve rapor ediliyor. Kaba yapı malzemeleri olan beton ve demirden bağımsız bir firma tarafından numuneler alınarak malzeme testleri gerçekleştiriliyor." - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Çamlıca Camii İnşaatı Hızla İlerliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement