Çamlıhemşin'de Yeşil Yol İnşaatı Asker Gözetiminde Yeniden Başladı - Son Dakika
Güncel

Çamlıhemşin'de Yeşil Yol İnşaatı Asker Gözetiminde Yeniden Başladı

Çamlıhemşin\'de Yeşil Yol İnşaatı Asker Gözetiminde Yeniden Başladı

Karadeniz bölgesinde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak olan 2 bin 600 kilometrelik 'Yeşil Yol' projesi kapsamında vatandaşların tepkisi üzerine Çamlıhemşin'in Samistal yaylasında 42 gün önce durdurulan çalışmalar, bu sabaha karşı jandarma gözetiminde yeniden başladı.

20.08.2015 19:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Karadeniz bölgesinde 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak olan 2 bin 600 kilometrelik 'Yeşil Yol' projesi kapsamında vatandaşların tepkisi üzerine Çamlıhemşin'in Samistal yaylasında 42 gün önce durdurulan çalışmalar, bu sabaha karşı jandarma gözetiminde yeniden başladı. Yaylaya çıkan avukatlar ve vatandaşlar, mahkemenin karar vermesine bir haftalık zaman volmasına rağmen çalışmaların başlatılmasına tepki gösterdi.

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesi sınırları içinde bulunan Samistal yaylasında Temmuz ayı başlarında Yeşil Yol için başlatılan çalışmalara yöre halkı ve çevrecilerin tepki göstermesi üzerine çalışmalar durdurulmuştu. Ardından yöre halkı, Milli Park ve SİT alanı olan bölgede izin alınmadan Yeşil Yol çalışması yapıldığı için suç duyurusunda bulunulmuş ve mahkemeye dava açılmıştı. Rize İdare Mahkemesi'ndeki davanın sonuçlanmasına bir haftalık süre varken, bu sabaha karşı Samistal yaylasındaki yol çalışmaları jandarma eşliğinde yeniden başladı. İş makinesinin çalıştığını haber alınca Samistal yaylasına çıkan yaklaşık 30 kişilik gruptan Avukat İbrahim Demirci, iş makinesinin etrafında güvenlik koridoru oluşturan ve geçmelerine izin vermeyen askerlere, çalışmaların hiçbir izin belgesi olmadan hukuksuz biçimde yapıldığını söyleyerek durdurulmasını istedi.

"AHIR YAPSAN 50 YERDEN İZİN ALMAN LAZIM"

Askerlerin iş makinesine yaklaşmalarına izin vermediği vatandaşlar adına açıklama yapan İbrahim Demirci, Samistal yaylasının da içinde bulunduğu alanın 1998 yılında milli park ve doğal SİT alanı ilan edildiğini belirterek şunları söyledi:

"Doğal SİT alanlarında mutlaka koruma imar planı yapılması gerekir. Burada yolun nereden geçeceği, yerleşimin nasıl yapılacağının belli olması lazım. Ancak aradan geçen 17 yıllık sürede herhangi bir koruma imar planı yapılmadı. Koruma imar planı olmadan taş üstüne taş koyamazsınız burada. Şimdiye kadar yüzlerce insan evlerinin çatısını onarmak istedi, dava açıldı. Yaylasına su götürmek isteyen insanlara dava açıldı. Bu yolla ilgili suç duyurusunda bulunduk, 3-4 tane dava açtık. Burası mera ve meralar Anayasa'nın koruması altındadır. Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu'nun burada yol yapılmasıyla ilgili izni yok. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurduk, gelen yazıda, 'Yeşil Yol projesi kapsamında bakanlığımızla ilgili verilen herhangi bir izin ve onay yoktur' ifadesi yer alıyor. Yolu yapanlara sorduğumuzda bize sözleşmeleri ve işyeri teslim tutanağını gösteriyorlar. Bize bakanlık izni lazım. Burası Milli Park ve burada her şeyin milimetrik hesaplanması lazım. Burada bir tane ahır yapmaya kalksan 50 yerden izin alman gerekir ama hiçbir yerden izin almadan yol yapıyorlar. Anayasal hakkımızı barışçıl şekilde sonuna kadar kullanacağız."

"MAHKEME SÜRECİ DEVAM EDİYOR"

Yol inşaatını protesto eden gruptan Fatih Tarakçı ise, "Hiçbir izin belgeleri ve hakları yok. Mahkeme süreci devam ediyor. Bugün geldiler asker zoruyla makineyi çalıştırıyorlar. 42 gündür bu makineye kimse dokunmadı. Operatörlerin kılına bile dokunulmadı. Bizim sorunumuz burada çalışanlar veya askerler değil. Meraya, Milli Parka, 1. Öncelikli SİT alanına plansız programsız, kendi kafalarına göre yol yapıyorlar. Meraları planda orman diye gösterip yol yapıyorlar" ifadesini kullandı.

Bölgede iş makinesinin çalışması akşam saatlerine kadar sürerken, Jandarmaların oluşturduğu güvenlik şeridinin dışında vatandaşların da bekleyişi devam etti.

BAKANLIĞIN ONAYI YOK

Bu arada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'ne bölgedeki köylerin muhtarlıkları tarafından Yeşil Yol Projesi'nin durdurulması istemiyle verilen dilekçeye gönderilen cevapta, "Yeşil Yol Projesi konusunda bakanlığımızca (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) yapılan hiçbir onama veya işlem bulunmamaktadır" ifadesi yer aldı. - Rize

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çamlıhemşin'de Yeşil Yol İnşaatı Asker Gözetiminde Yeniden Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Leylekler yuvaya döndü, fabrikada üretime ara verildi
    12:30 Leylekler yuvaya döndü, fabrikada üretime ara verildi

    Sivas'ta faaliyet gösteren ESTAŞ, leyleklerin bacasında yuva yapması nedeniyle üretimi durdurdu. Leyleklerin zarar görmemesi için fabrika yönetimi, göç edene kadar üretime ara verdi. Fabrika, leyleklere ev sahipliği yaparak doğaya ve çevreye saygılı bir firma olduğunu gösteriyor.

  • Samsun Gastronomisi Tanıtım ve Tadım Etkinliği
    12:29 Samsun Gastronomisi Tanıtım ve Tadım Etkinliği

    Samsun Gastronomisi Tanıtın ve Tadım Ekinliği'nde şehrin lezzetleri protokol ve davetlilere sunuldu. Samsun'un yöresel lezzetleri ve coğrafi işaret tescilli tatları tanıtıldı.


Advertisement