Çamlıyayla'nın İğne Oyası Dünyaya Açılıyor - Son Dakika
Yerel

Çamlıyayla'nın İğne Oyası Dünyaya Açılıyor

Çamlıyayla\'nın İğne Oyası Dünyaya Açılıyor

Mersin Valisi Özdemir Çakacak’ın eşi Kevser Çakacak, ‘Emekten İlmeğe, İlmekten Sanata’ adı altında bu yıl ilki düzenlenen İğne Oyası Yarışması’nın ödül törenine katıldı.

12.01.2015 11:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin Valisi Özdemir Çakacak'ın eşi Kevser Çakacak, 'Emekten İlmeğe, İlmekten Sanata' adı altında bu yıl ilki düzenlenen İğne Oyası Yarışması'nın ödül törenine katıldı.

İğne oyasının anavatanı olarak kabul edilen Çamlıyayla ilçesinde gerçekleşen ödül törenine Kevser Çakacak'ın yanı sıra, Mersin Milletvekili Ahmet Tevfik Uzun'un eşi Hatice Uzun, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Çamlıyayla Kaymakamı Gülhani Ozan Sarı ve eşi Ahu Sarı, Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı, Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu ile çok sayıda davetli katıldı.

Namrun İğne Oyaları belgesel sunumu ile başlayan tören, Türkiye Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan ve üzerlerinde iğne oyası işlenmiş kıyafetlerin sergilendiği defile ile devam etti. Jüri Başkanlığını Çamlıyayla'nın tanınmış akademisyenlerinden Prof. Dr. Taciser Onuk'un yaptığı, Mersin Üniversitesi'nden öğretim üyeleri ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü yetkililerinin de jüri üyesi olarak bulunduğu yarışmanın birincisi Ülkü Elvan olurken, Elvan ödülünü Kevser Çakacak'tan aldı. Çakacak, burada yaptığı konuşmada, Çamlıyayla'da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirirken, "Bence hepiniz bu yarışmanın birincisisiniz. Oyanın özü, kadının söylenmeyen sözüdür. Bir anlamda da duyguların aktarımıdır. El işi göz nuru olan oyalarımız artık söylenmeyen sözler olarak kalmasın. Çamlıyayla'dan bütün dünyaya duyurulsun" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise, iğne oyalarının en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizerek, "İğne oyasının patentleşmesi için gerekli başvuruyu yaptık. Amacımız iğne oyasını bir marka değeri haline getirmek ve bunu tüm dünyaya duyurmaktır" diye konuştu.

Çamlıyayla Kaymakamı Gülhani Ozan Sarı, son yıllarda otantik ve hediyelik eşyalara olan talep artışından sonra, iğne oyasının biraz daha modernize edilmesi, biraz daha gelişen koşullara ayak uydurulması gerektiği kanaatiyle yeni bir model arayışına girdiklerini anlatarak, "Son yıllarda başka şehirlerinde talep ve ilgilerini görünce iğne oyasının esas ana vatanı olan, doğduğu topraklar olan Çamlıyayla için küçük bir projeye imza attık. Buradaki esas gayemiz farkındalık yaratıp iğne oyasının Çamlıyayla'nın değişmez bir unsuru olduğunu topluma vurgulamak" şeklinde konuştu.

Çamlıyayla Belediye Başkanı İsmail Tepebağlı da iğne oyasını ilk kez Feshane'deki Mersin Tanıtım Günleri'nde tanıtma fırsatı bulduklarını ifade ederek, çok yakında ilçede İğne Oyası Müzesi yapılacağının müjdesini verdi. Tepebağlı, yarışmada dereceye girenlerin EMİTT Turizm Fuarı'na götüreceklerini de sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından Vali Özdemir Çakacak'ın eşi Kevser Çakacak, beraberindekilerle birlikte Çamlıyayla ve civarından yarışmaya katılan 90 kişinin ürünlerinden oluşan iğne oyası sergisini gezdi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çamlıyayla'nın İğne Oyası Dünyaya Açılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement