Çamura Toplu İğne Ucuyla Hayat Verdi - Son Dakika
Güncel

Çamura Toplu İğne Ucuyla Hayat Verdi

Çamura Toplu İğne Ucuyla Hayat Verdi

Aksaray Güzel Sanatlar Lisesi heykel öğretmeni Gülçin Durmaz, çamura toplu iğne ucuyla şekil vererek halı tamir eden yaşlı bir kadının rölyefini yaptı Durmaz: "Yaşlı teyze halıyı iğneyle dokurken, ben de rölyefimi toplu iğneyle dokudum"

26.01.2014 11:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ÖZKAN BEYER - Aksaray'da heykel öğretmeni Gülçin Durmaz, halı tamir eden yaşlı bir kadının toplu iğne ucuyla çamurdan rölyefini yaptı.

Güzel Sanatlar Lisesi öğretmeni Durmaz (28), dünyanın birçok ülkesinden gönderilen halıların restorasyonunun yapıldığı Sultanhanı ilçesinde halı tamir eden yaşlı bir kadının çamurdan rölyefini yapmaya karar verdi.

Nevşehir'in Avanos ilçesinden çömlek ve seramik yapımında kullanılan çamur getiren Durmaz, rölyefini yapmaya başladı.

Yaklaşık 3 ay süren çalışmada, yaşlı kadının yüz hatları ile diğer ince detayları toplu iğne ucundan yararlanarak yapan Durmaz, 100 santimetreye 210 santimetre ebadındaki rölyefte, 300 kilo çamur kullandı. Rölyefi ders saatleri dışında yapan Durmaz, çalışmasını yıl sonunda sergilemeyi düşünüyor.

"Aksaray'ın yöresel değeri halı tamiri"

Durmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aksaray'ın tanıtımına katkı sağlamak amacıyla böyle bir rölyefi yapmaya karar verdiğini söyledi.

Kentin tanıtımı için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini vurgulayan Durmaz, "Faklı illere gittiğimiz zaman 'Aksaraylıyız' diyoruz ama çok bilinmediğini görüyoruz. Hala Niğde'ye bağlı Aksaray olarak bilenler var. Bu yüzden tanıtım için Aksaray'ın yöresel bir değeri olan halı tamirini konu edindik. İlimizin tanıtımı için Sultanhanı'nda evinin önünde eski bir halıyı tamir eden yaşlı teyzenin rölyefini yapmayı daha uygun gördük" diye konuştu.

Durmaz, eserinin özellikle halı bölümünde iğne ucundan yararlandığını belirterek, "Çalışmamızı normalde modelaj kalemleriyle şekillendiriyorum ama halının yüzeyi, yaşlı teyzenin yüzündeki kırışıklıklar ve diğer detaylar için toplu iğne kullandım. Bundan dolayı çalışmam epey zamanımı aldı. Yaşlı teyze halıyı iğneyle dokurken, bende rölyefimi toplu iğneyle dokudum" dedi.

İğneyle kuyu kazmak gibi...

Lisenin müdürü Savaş Şimşek de 3 boyutlu resim atölyesinde yapılan çalışmalarla, Aksaray'ın kültürel değerlerinin yaşatılmasının hedeflendiğini anlattı.

Öğretmenleri Durmaz'ın, çalışmasının büyük bölümünde topu iğne kullandığını aktaran Şimşek, "Öğretmenimiz, bu toplu iğneyle aylardır çalışıyor. Hani derler ya 'el emeği göz nuru'. 'İğneyle kuyu kazmak' dediğimiz olayı hocamla görüyoruz. Bir toplu iğneyle kuyu kazarcasına buradaki desen ve motifleri işliyor. Bu çalışmanın daha güzel ve estetik olması için gayret sarf ediliyor" ifadelerini kullandı. - Aksaray

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çamura Toplu İğne Ucuyla Hayat Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement