Can Dündar ve Erdem Gül Yeniden Adliyede - Son Dakika
Güncel

Can Dündar ve Erdem Gül Yeniden Adliyede

Cumhuriyet Gazetesi Genel yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün siyasal ve askeri casusluk suçundan yargılandığı dava bugün devam ediyor.

01.04.2016 09:39  Güncelleme: 12:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül'ün siyasal ve askeri casusluk suçundan yargılandığı davaya bugün de devam edilirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sert tepki gösterdiği konsoloslar bugünkü duruşmayı izlemeye gelmedi. Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül, duruşma salonuna geldi. Çok sayıda avukat, gazeteciler, sanatçı Rutkay Aziz Dündar ve Gül'e destek için adliyeye geldi.

İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülecek dava mahkemenin ilk celsede aldığı karar gereği kapalı oturumda gerçekleşiyor. Duruşmaya avukatlar ve iki sanığın eşleri dışında kimse alınmadı.

CAN DÜNDAR: ŞİMDİ VERECEKLERİ KARAR ESKİSİNDEN DAHA FAZLA BAŞLARINI DERDE SOKACAK

25 Mart'taki duruşmada milletvekili ve diplomatların ısrarının oyunu bozduğunu belirten Dündar, bugünkü duruşmaya ilişkin Sözcü gazetesine şunları söyledi:

"Son duruşma milletvekilleri ve konsoloslar salonda kalmakta ısrar ettikleri için ertelendi. Onlar çıkartılsaydı tutuklanmamızı isteyecekti savcı. Onların ısrarı oyunu bozdu. Türkiye bir hukuk devleti olsa AYM'nin bu kararından sonra beraat etmemiz lazım. 1 Nisan'da da tutuklama kararının zor olduğunu düşünüyorum. Bu artık politik bir kavga. Ve biz sosyal ve politik alanda güçlendik, yalnız olmadığımızı gördük, ulusal ve uluslararası alanda desteği hissettik.

Mahkeme ne kadar gizlemeye çalışırsa çalışsın bu haber artık bütün dünyanın bildiği bir habere dönüştü. Bu dava da bütün dünyanın gözlediği bir dava. Şimdi verecekleri karar eskisinden daha fazla başlarını derde sokacaktır. Bu bir avantaj mı, evet. Aynı zamanda Erdoğan'ın şimşeğini çekmesi açısından dezavantaj gibi görülebilir. Ama ben kolay kolay cesaret edemezler diye düşünüyorum, yine de burası Türkiye, hiç belli olmaz!"

Tarihi davadan dakika dakika gelişmeler:

12.20 Milletvekillerinin duruşmayı izleme talepleri reddedildi. Gerekçe: Hükümet üyesi değiller. Can Dündar'ın oğlu Ege Dündar'ın talebi ise kabul edildi.

11.40 Duruşma salonunda 100'ün üzerinde avukat var. İddianame okunmaya başlandı.

11.20 Güvenlik ve İstihbarat Komisyonunun 4 CHP'li üyesi, çalışma alanlarıyla ilgili olduğu gerekçesiyle gizli durusmaya katılım talep etti. Komisyonun CHP'li üyeleri Barış Yarkadaş, Engin Özkoç, Hilmi Yarayıcı ve Tuncay Özkan, mahkeme heyetinin kararını bekliyor.

11.10 Can Dündar ve Erdem Gül'ün salona alınması sırasında Dündar'ın oğlu Ege Dündar içeriye alınmadı. Hakim kararıyla sanıkların eşleri, anne ve babaları ile avukatları salona alınabiliyordu. Dündar'ın avukatları Ege Dündar'ın da içeriye alınması için mahkeme heyetiyle görüştü. Öte yandan Dündar'ın avukatı Bülent Utku, mahkeme heyetiyle yaptığı görüşmenin ardından koridorda bulunanlara bir açıklama yaptı. Önceki celse duruşmaya giren avukatların sadece bu duruşmaya alınacağını, yetki belgesi olan ve daha sonradan baş vuran avukatların alınıp alınmaması yönünde henüz bir karar verilmediğini söyledi. Avukat Bülent Utku, avukat olan bazı milletvekillerinin de vekil olarak başvurduğunu ancak mahkeme heyetinin net bir dille milletvekillerinin talebini reddettiğini söyledi.

10.30 450 avukat duruşmaya katılmak istiyor ancak, mahkeme heyeti kabul etmedi. Avukatların ısrarı üzerine heyet değerlendirme yapıyor.

10.00 Mahkemenin görüleceği salona milletvekilleri alınmadı, geçen duruşmada müdahil olan avukatlar alındı. İstanbul Adalet Sarayı'nın 1. katındaki 14. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonunun kapıları açıldı. Bir önceki celse mahkemenin verdiği kapalılık kararı gereği salona sanıklar, avukatları ve yakınlarının dışında kimse alınmadı. Bu doğrultuda özel güvenlik birimleri koridor girişinde kimlik kontrolü ve ellerindeki listeye bakarak salona girişe izin verdi. Bu arada CHP ve HDP li bazı milletvekilleri de binaya geldi, salona girmek istedi ancak buna izin verilmedi.

09.45 Can Dündar Twitter adresinden duruşmanın yapılacağı salonun önünden kareler paylaştı:


09.30 Dündar ve Gül adliyeye geldi. Dündar ve Gül'e CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP milletvekilleri Garo Paylan, Meral Danış Beştaş eşlik etti. Adliye önünde gazetecilere açıklama yapan Can Dündar, ''Biz Anayasa'yı tanıyoruz. O Anayasa Mahkemesi kararı, bu yasalar bizi beraate götürecek. Ona inanıyoruz, sonuna kadar bu davada savunma hakkımızı kullanacağız. Tarihte her zaman kazandık yine kazanacağız'' dedi. Erdem Gül ise, ''Bugün burada ne karar verilirse verilsin, burada gazetecilik yargılanıyor, haber yargılanıyor. Gazetecilik suç olmadığına göre bu davayı reddediyoruz. Bu davanın bugün düşmesi gerekiyor'' dedi.

MAHKEME DAVANIN KAPALI GÖRÜLMESİNE KARAR VERMİŞTİ

Davanın geçtiğimiz hata görülen ilk duruşmasında mahkeme, suçtan doğrudan zarar gördükleri gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarlığı vekillerinin davaya katılma taleplerinin kabulüne karar vermişti. Mahkeme ayrıca savcılığın talebi üzerine davanın bundan sonraki tüm duruşmalarının kapalı olarak görülmesine karar vermişti.

Kararında sanıkların siyasal veya askeri casusluk maksadıyla devlet sırrı kapsamında yasaklanan bilgileri temin ve ifşa etmekten yargılandıklarını hatırlatan mahkeme, dava dosyasında devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgiler olduğuna değinmişti.

CHP VE HDP'Lİ VEKİLLER SALONDAN ÇIKMAYINCA DURUŞMA ERTELENMİŞTİ

Bu kararın ardından mahkeme sanık eşleri ve avukatlar dışında kalan izleyicilerin salondan çıkmasını istemişti. Bu karara rağmen CHP ve HDP'li bazı milletvekillerinin salondan çıkmaması üzerine mahkeme, salondan çıkmayan vekiller hakkında suç duyurusunda bulunarak duruşmayı ertelemişti.

2 KEZ MÜEBBET VE 30'AR YILA KADAR HAPİS İSTENİYOR

MİT TIR'larına ait görüntülerin yayınlanmasına ilişkin soruşturmada Dündar ve Gül hakkında hazırlanan iddianamede, iki gazetecinin "Devletin Gizli Kalması Gereken Bilgilerini Siyasal veya Askeri Casusluk Amacıyla Temin Etme, Devletin Güvenliğine İlişkin Gizli Kalması Gereken Bilgileri Casusluk Maksadıyla Açıklama, Cebir ve Şiddet Kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni Ortadan Kaldırmaya veya Görevlerini Yapmasını Kısmen yada Tamamen Engellemeye Teşebbüs Etmek, Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmaksızın Bilerek İsteyerek Yardım Etme" suçlarından 1'er kez ağırlaştırılmış müebbet, 1'er kez müebbet ve 20'şer yıldan 30'ar yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları istenmişti.

Soruşturma kapsamında tutuklu bulunan iki gazeteci Anayasa Mahkemesi'nin 'hak ihlali' kararının ardından 26 Şubat'ta 92 gündür tutuklu bulundukları Silivri Cezaevi'nden tahliye edilmişlerdi.

Can Dündar ve Erdem Gül Yeniden Adliyede
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Can Dündar ve Erdem Gül Yeniden Adliyede - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • Volk: Can, kacisin kurtulusun olur. Bence diger savcilar gibi ufaktan topukla.. 0 0 Yanıtla

Advertisement