Can Suyuna Kavuşan Seyfe Gölü Hayat Buldu - Son Dakika
Güncel

Can Suyuna Kavuşan Seyfe Gölü Hayat Buldu

Can Suyuna Kavuşan Seyfe Gölü Hayat Buldu

Seyfe Gölü Koruma Derneği Başkanı Mustafa Yavuz, yüzlerce yaban kuşunun barındığı Kırşehir'in Mucur İlçesi sınırları içerisinde bulunan Seyfe Gölü'nün son yağışlarla yüzey suları ile su toplamaya başlamasının sevindirici olduğunu söyledi.

27.03.2016 11:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Seyfe Gölü Koruma Derneği Başkanı Mustafa Yavuz, yüzlerce yaban kuşunun barındığı Kırşehir'in Mucur İlçesi sınırları içerisinde bulunan Seyfe Gölü'nün son yağışlarla yüzey suları ile su toplamaya başlamasının sevindirici olduğunu söyledi. Yavuz, "Bu sevincimizin kısa süreceğinden korkuyorum. Gölde suyu gören yaban kuşları gelmeye başladı. Baharın sona ermesi ile artan sıcaklar, Seyfe Gölü'nü tekrar susuz bırakacaktır. Sazlıklar arasına yavru yapan binlerce yavru kuş uçamayacağı için telef olacaktır. Seyfe Gölü, kaderine terk edilmemeli. Yetkililer şimdiden önlem almalı" dedi.

Dernek Başkanı Mustafa Yavuz, doğa harikası kuş cenneti Seyfe Gölü kenarından geçmiş yıllarda açılan binlerce kuyulardan bilinçsizce su çekilmesi sonucu kuruduğuna dikkat çekti. Yavuz, şöyle devam etti:

"Seyfe Gölü, Mart ayı itibarıyle kısmen yüzey sularını toplamaya başladı. Gerek Boztepe'den gelen kanallar, gerekse yağmur ve kar suları gölde az da olsa su havzasının oluşmasını sağladı. Bunu gören turna, flamingo ve su kuşları göle akın akın gelmeye başladı. Ancak ne yazık ki sevincimiz uzun sürmeyecek. Bu su birikintisi yaz mevsimi başlarında ısınan hava ile birlikte buhar olup uçacaktır. Gölde sazlıklar arasına yavru yapmaya çalışan göçmen kuşların yavruları uçamayacağı için binlercesi telef olma riski ile karşı karşıya kalacaktır. İlgilileri uyarıyorum. Geçtiğimiz yıllarda buna benzer olaylar yaşandığı için şimdiden önlemler alınmalıdır."

Başkan Yavuz, Seyfe Gölü'nün kurumasının ana nedenleri arasında küresel ısınmanın etkili olduğunu ancak, esas kuruma nedeninin göl etrafında açılan binlerce içme ve sulama amaçlı kuyular olduğuna dikkat çekti. Yavuz, şöyle devam etti:

"Seyfe Gölü'nun uzunluğu 15 kilometredir. Gölü, köyümüzde bulunan pınarlar su debisini beslemekteydi. Şimdi köyümüzde gürül gürül akan tüm pınarlar kurumuş vaziyette. Mucur Belediyesi içme suyu amaçlı su kaynaklarının tepesine açtığı kuyularla suları yer yüzüne çıkmadan borularla 16 kilometre uzaklıktaki Mucur ilesine taşıyor. Göl kenarında bilinçsizce açılan binlerce kuyular köyümüzde yüz yıllardır akan çeşme ve pınarları kuruttu. Yaz aylarında sıcakların artması ile doğa harikası Seyfe Gölü, suların buharlaşması ile yine toz gölüne dönüşecektir. Bu nedenle Seyfe Gölü, kaderine terk edilmemeli. Bu konuda gerek bakanlık, gerek ilgili birimlere yazılı ve sözlü şikayetlerimiz, önerilerimiz oldu. Ancak hiç birinin şimdiye kadar dikkate alınmaması, kuş cenneti doğa harikası Seyfe Gölü'nün göz göre göre yok edilmesi anlamına geliyor."

- Mucurkırşehir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Can Suyuna Kavuşan Seyfe Gölü Hayat Buldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement