Çanakkale'de 100'üncü Yıl Hazırlıkları Sürüyor - Son Dakika
Güncel

Çanakkale'de 100'üncü Yıl Hazırlıkları Sürüyor

Çanakkale\'de 100\'üncü Yıl Hazırlıkları Sürüyor

Çanakkale'de 100'üncü yıl hazırlıkları sürüyor Burak GEZEN, Ersan KÜÇÜKKURU / ÇANAKKALE, (DHA)- ÇANAKKALE Savaşları'nın ve Anzak Çıkarmasının 100'üncü yıldönümünü nedeniyle 24-25 Nisan tarihlerinde düzenlenecek anma törenleri için tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki hazırlıklar aralıksız sürüyor.

22.04.2015 10:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale'de 100'üncü yıl hazırlıkları sürüyor

Burak GEZEN, Ersan KÜÇÜKKURU/ ÇANAKKALE, (DHA)- ÇANAKKALE Savaşları'nın ve Anzak Çıkarmasının 100'üncü yıldönümünü nedeniyle 24-25 Nisan tarihlerinde düzenlenecek anma törenleri için tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki hazırlıklar aralıksız sürüyor.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde 24 Nisan 2015 Cuma günü ittifak ve itilaf devletlerinin temsilcilerinin katılımıyla Gelibolu Yarımadası'ndaki Şehitler Abidesi'nde düzenlenecek uluslararası tören için, Çanakkale Savaşları kahramanlarının rölyeflerinin bulunduğu alanda başlatılan hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Tören alanına iki dev platform kurulurken, çevre düzenlemesi ve temizliği yapılıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile İngiltere Veliaht Prensi Charles'ın katılımıyla gerçekleşecek tören için Mehmetçikler de provalarını yapıyor.

TÖREN SAATLERİNE 100'ÜNCÜ YIL AYARI

Her yıl 24 Nisan tarihinde düzenlenen uluslararası törenler Şehitler Abidesi'nde sabah saat 09.30'da başlayıp, devamında Fransız Anıtı ve İngiliz Helles Anıtı'nda devam ediyordu. Ancak bu yıl törenlerin saat ve sıralaması değişti. Buna göne Şehitler Abidesi'ndeki uluslararası törenin başlama saati 14.30 olarak belirlendi. Törenin iki saat süreceği belirtildi. İkinci tören İngiltere Veliaht Prensi Charles'ın da katılımıyla İngiliz Helles Anıtı'nda saat 17.10'da başlayacak ve 50 dakika sürecek. Fransız Anıtı'ndaki bir diğer tören de 18.30'da başlayarak yarım saat sürecek.

ANZAK KOYU DA HAZIR

Gelibolu Yarımadası'nda 25 Nisan günü düzenlenecek törenler ilk olarak Anzak Çıkarmasının 100'üncü yılı nedeniyle Anzak Koyu'nda saat 05.30'da Şafak Ayini ile başlayacak. Prens Charles'ın da katılması beklenen bu töreni, saat 11.00'deki Avustralyalıların Lone Pine Anıtı'ndaki tören izleyecek. Saat 12.30'da 57'nci Alay Şehitliği'ndeki tören ve son olarak da saat 13.45'de Conkbayırı'ndaki Yeni Zelanda Anıtı'ndaki törenle anma programı tamamlanmış olacak. Anzak Koyu'na şafak töreni için portatif tribünler yerleştirilip, alanın iki ayrı noktasına dev ekran ile ses sistemi konuldu. Özellikle Anzak koyuna çok sayıda seyyar tuvalet getirildi.

25 BİN GENÇLE 57'NCİ ALAY YÜRÜYÜŞÜ

25 Nisan sabahı Anzak torunları Şafak Ayini ile atalarını anacak. Aynı dakikalarda Türk gençleri, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nca organize edilen Kocadere Köyü'nden başlayıp Conkbayırı'nda Atatürk Anıtı önünde son bulacak 57'nci Alay Vefa Yürüyüşünü gerçekleştirecek. Saat 03.30'da Kocadere Köyü'nde toplanacak gençlere, 100 yıl önce Mehmetçiğe cephede dağıtılan buğday çorbası ikram edilecek. Ardından Kocadere Köyü'nde topluca sabah namazı kılınacak. Daha sonra da 57'nci Alay Vefa Yürüyüşü başlayacak.

ANZAK TORUNLARI GELİBOLU'DA

Bu yıl düzenlenecek olan Anzak Günü törenlerine katılmak üzere Avustralya ve Yeni Zelanda'dan gelen binlerce Anzak torunu, günler öncesinden Gelibolu Yarımadası'nı gezmeye başladı. Anzak torunları daha çok 100 yıl önce atalarının çıkartma yaptığı Anzak Koyu bölgesini ziyaret etti. Sahilde yürüyüş yapan Anzak torunları; anıtlarına çelenkler, dedelerinin mezarlarına da çiçekler bıraktı. Anzak torunları, Anzak Koyu yakınındaki mezarlığın girişinde, üzerinde Atatürk'ün Anzak askerlerinin annelerine hitaben 1934 yılında yazdığı mektuptaki sözlerin yazılı olduğu kitabenin önüne de çiçek ve çelenkler bırakmayı ihmal etmedi.

Resmi makamların açıklamalarına göre Gelibolu Yarımadası'nda düzenlenecek törenleri 10 bin 500 Avustralya ve Yeni Zelandalı izleyebilecek. Ancak tören alanlarının yanı sıra belirlenen başka alanlarda da dev ekranlar kurulacak. Şafak Ayini töreni de canlı olarak bu ekranlara yansıtılacak ve daha fazla sayıda Anzak torunu törenleri izleme şansı bulacak.

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çanakkale'de 100'üncü Yıl Hazırlıkları Sürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement