Çanakkale'de Büyük Gün, Zafer Taçlanıyor! Asya ve Avrupa 6. Kez Buluşuyor - Son Dakika
Ekonomi

Çanakkale'de Büyük Gün, Zafer Taçlanıyor! Asya ve Avrupa 6. Kez Buluşuyor

Asya ve Avrupa'yı 6'ncı kez birbirine bağlayacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nün temeli bugün atılıyor. Dünyanın en uzunu olacak köprü, Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacak.

18.03.2017 08:38  Güncelleme: 08:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünyanın en uzunu olacak köprü, Türkiye ekonomisine büyük katkı sağlayacak
Küresel ekonomideki durgunluğa rağmen, Türkiye hayata geçirdiği dev projelerle dünyayı kendine hayran bırakmaya devam ediyor.

İKİ YAKA 6. KEZ BİR ARAYA GELECEK

AK Parti hükümetinin 2013'te Marmaray ile 3'üncü kez Avrupa ve Asya kıtalarını bir araya getirerek başladığı atılım bugün temeli atılacak 1915 Çanakkale Köprüsü ile taçlanacak. Dünya tarihinde bir ilk olarak iki kıta 6'ncı kez devasa projelerle birbirine bağlanmış olacak.

DÜNYA TARİHİNDE BİR İLK OLACAK!

Bugün temeli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından atılacak 1915 Çanakkale Köprüsü, dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Cumhuriyetin 100'üncü kuruluş yılı olan 2023'ü simgeleyecek şekilde 2 bin 23 metre orta açıklığa sahip kenar açıklıklarla birlikte toplam uzunluğu 3 bin 623 metre olacak köprünün 2023'te açılması planlanıyor.


12.5 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Dünyayı kendine hayran bırakan ve dev firmaların yarıştığı köprü ihalesini ise 1915 Çanakkale Köprüsü'nün yer aldığı "Malkara-Çanakkale" kesimi ile birlikte Daelim-Limak-SK-Yapı Merkezi OGG 10 milyar 354 milyon 576 bin 202 TL -16 yıl 2 ay 12 gün ile kazanmıştı. Çanakkale Köprüsü ile birlikte Asya Avrupa'ya 6'ncı kez bağlanırken son dört yılda hümüketin hayata geçirdiği devasa projenin yatırım maliyeti 12.5 milyar doları bulacak.

153 YILLIK RÜYA GERÇEK OLDU

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün ardından Asya'yı Avrupa'ya üçüncü kez bağlayan Türkiye'nin 153 yıllık hayali Marmaray'ı ise AK Parti hükümeti Cumhuriyetin 90'ıncı yılının kutlandığı 29 Ekim 2013'te açtı. 2. Abdülhamit Han zamanında 'Tünel-i Bahri Projesi' adıyla tasarlanan Marmaray, hükümet tarafından yeniden çalışıldı ve en son teknolojiyi bünyesinde barındıracak şekilde yeniden çizildi. Marmaray Projesi'nin kazı çalışmaları sırasında dünya tarihini değiştiren eserler de bulundu. Bulunan eserler aynı zamanda İstanbul'un 8 bin 500 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu tescillemiş oldu. Hizmete açıldığı 3 yılı aşan sürede 200 milyon kişinin seyahat ettiği Marmaray; Ayrılık Çeşmesi, Üsküdar, Yenikapı, Sirkeci, Kazlıçeşme istasyonlarından ve 13.6 kilometrelik bir güzergahtan oluşurken iki kıta arasındaki seyahat süresi 4 dakikaya düştü. 13.6 km uzunluğundaki Marmaray projesinin işletmeye açılan bölümünde bugüne kadar ödenen miktar 2 milyar 336 milyon doları bulurken, banliyö hatlarının iyileştirilmesi dahil tüm işler tamamlandığında toplam harcama tutarı ise yaklaşık 5 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.

BOĞAZ'IN İNCİSİ: YAVUZ SULTAN SELİM KÖPRÜSÜ

26 Ağustos 2016'da açılan "dünyanın en geniş köprüsü" unvanını taşıyan Yavuz Sultan Selim Köprüsü ise Asya ve Avrupa'yı dördüncü kez birbirine bağlarken köprünün yaklaşık yatırım maliyeti ise 3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Köprüyü de içeren Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin devamı olan 169 kilometre uzunluğundaki Kurtköy- Akyazı ve 88 kilometrelik Kınalı- Odayeri kesimlerinin 2018'de tamamlanması hedeflenirken, toplam 257 kilometre uzunluğundaki otoyollar ile Kuzey Marmara Otoyolu'nun tamamı hizmete açılacak.

AVRASYA TÜNELİ YOLCULUK SÜRESİNİ 15 DAKİKAYA İNDİRDİ

20 Aralık 2016'da açılan Avrasya Tüneli, Türkiye'nin vizyon projelerinden biri olarak öne çıktı. 1.3 milyar dolara mal olan tünelle İstanbul'da trafiğin çok yoğun olduğu güzergâhta günde 100 bin aracı aşan kapasitesiyle yolculuk süresi 15 dakikaya kadar indi. Boğaz'ın iki yakasını yer altından birleştiren proje 42 ay gibi rekor bir sürede tamamlandı. Tarihi yarımadanın doğusunda trafik ciddi oranda azalırken, Boğaziçi, Galata ve Unkapanı köprülerinde hissedilir rahatlama sağlandı.(Sabah)

Çanakkale\'de Büyük Gün, Zafer Taçlanıyor! Asya ve Avrupa 6. Kez Buluşuyor

Son Dakika Ekonomi Çanakkale'de Büyük Gün, Zafer Taçlanıyor! Asya ve Avrupa 6. Kez Buluşuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement