Çanakkale'de Kiraz Üreticisi Haziran Yağışlarından Tedirgin - Son Dakika
Yerel

Çanakkale'de Kiraz Üreticisi Haziran Yağışlarından Tedirgin

Çanakkale'de geçen ay sonunda başlayıp Haziranın ilk haftasında aralıklarla devam eden şiddetli yağışlar, üreticiyi rekolte kaybı konusunda endişelendiriyor.

13.06.2015 12:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BURAK AKAY - Çanakkale'de geçen ay sonunda başlayıp Haziranın ilk haftasında aralıklarla devam eden şiddetli yağışlar, üreticiyi rekolte kaybı konusunda endişelendiriyor.

Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiftçinin her yıl büyük korku yaşadığı Haziran yağışlarının bu sene de tedirgin ettiğini söyledi.

Bu aylarda görülen yağışların çiftçi ve üreticileri hep endişelendirdiğini belirten Kaya, "Özellikle kiraz üreticilerimiz, Haziran ayında olabilecek hızlı yağışlardan büyük korku yaşar çünkü kirazda yüksek oranda çatlama ve bozulma meydana gelir. Aslında sadece kiraz üreticilerimiz değil, diğer üreticiler de bu korkuyu yaşıyor. Bu mevsimdeki yağışlar ciddi şekilde doluya çevirebildiği için elma, şeftali ve nektarin üretiminde de çiftçilerimiz söz konusu hızlı yağışlar olduğunda ciddi zarara uğruyor. Bu nedenle ciddi şekilde tedirginlik hep var üzerlerinde" diye konuştu.

Bu zararların ötelenmesi için önlemler alınabileceğini ifade eden Kaya, şunları söyledi:

"Üreticilerimiz, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) sigortalarını güzel şekilde inceleyip ürünlerin durumlarına, yerlerine ve zamanlarına göre, üretim zamanlarına ve zarar görme zamanlarına göre tespit yapsın. TARSİM sigortalarından faydalansınlar. Bu konuda devlet eliyle İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri aracılığıyla ciddi şekilde duyurular yapılıyor ancak bir iki adım daha öteye atıp çiftçiyi biraz daha bu konuda bilinçlendirmek gerekiyor."

Üreticilerin fiyat beklentisi

Kaya, Marmara ve Ege bölgelerinde arpa hasadına başlandığını dile getirdi.

Hasat başlamasına rağmen fiyat konusunda belirsizliğin hakim olduğuna değinen Kaya, "Herkes bir fiyat beklentisi içine girdi. Çiftçilerimizin şu anda beklediği bir fiyat var; hükümetin açıklayacağı. Arpa dışında kiraz oldukça büyük oranda devam ediyor. Son yağıştan önce bir zarar ziyan yoktu ancak son yağışlarla üreticilerimizin zarar ve ziyanı kesin olarak belli olacak" ifadesini kullandı.

İsmail Kaya, mayıs sonu ve Haziran başında görülen yağışlar nedeniyle kiraz üreticisinin bu yıl zarar edeceğini öngördüklerini belirtti.

Zararların daha kolay atlatılabilmesi için mevsimsel geçişlerde iyi gözlem yapılması gerektiğine değinen Kaya, şunları kaydetti:

"İlaçlama konusu çok önemli. Bahardan yaza yeni girişte, yani mayıstan Haziran ayına geçişte yeni dikimi olan ürünler, ciddi şekilde hassas olan ürünlerdir. Henüz daha çok körpe oldukları için ciddi şekilde hassastır. Burada gece gündüz sıcaklıklarının ciddi değişikliklerinden dolayı bile bazı hastalıklar meydana gelmektedir. Bu durum, domates ve biber gibi ürünlerde de yaşanabilir. Bu dönemi, gözlemlerin iyi yapılıp zamanında ve doğru ilaçlamalarla geçirebilmek de çok önemli."

Yörenin kirazı yurtdışında sofraları süslüyor

Çanakkale'de 16 bin 573 dekar arazide yılda ortalama 17 bin 838 ton üretilen kirazın yüzde 40'ı, Almanya, İtalya ve Fransa gibi ülkelere ihraç ediliyor. Son senelerde bölgede yetiştirilen kaliteli kirazın ününün yayılmasıyla özellikle Lapseki ve Bayramiç ilçelerinde elde edilen ürünler, ABD ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde de sofraları süslüyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Çanakkale'de Kiraz Üreticisi Haziran Yağışlarından Tedirgin - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement