Çanakkale'de Organ Nakline Olumlu Bakış Her Geçen Gün Artıyor - Son Dakika
Güncel

Çanakkale'de Organ Nakline Olumlu Bakış Her Geçen Gün Artıyor

Çanakkale\'de Organ Nakline Olumlu Bakış Her Geçen Gün Artıyor

Çanakkale'de organ nakline olumlu bakış her geçen gün artıyorÇANAKKALE Organ Nakli İl Koordinatörü Uzman Dr. Azem Ülkü, 14 yıl içinde yaklaşık 250 hastanın organ nakliyle sağlığına kavuştuğunu belirtti.

03.05.2016 10:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale'de organ nakline olumlu bakış her geçen gün artıyor

ÇANAKKALE Organ Nakli İl Koordinatörü Uzman Dr. Azem Ülkü, 14 yıl içinde yaklaşık 250 hastanın organ nakliyle sağlığına kavuştuğunu belirtti. Beyin ölümü gerçekleşen kişilerin yakınlarının organ nakline her geçen gün olumlu baktığını belirten Dr. Ülkü, 2010'dan itibaren olumlu bakanların oranının yüzde 50'nin üzerine çıktığını söyledi.

Çanakkale Devlet Hastanesi bünyesinde 2002'de kurulan Organ Nakli İl Koordinatörlüğü, 14 yıl içinde gerçekleşen 166 beyin ölümünden 63'ü için organ nakli operasyonu yaptı. Çanakkale Organ Nakli İl Koordinatörü Uzman Dr. Azem Ülkü, kentteki nakiller hakkında bilgi verdi. Öncelikle bu tür operasyonların önemini anlatan Ülkü, "Ya canlı bir kişi yakınına organı verebilir. ya da beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerin organları başkalarına nakledilebilir. Canlı kişilerden yapılan organ nakillerini de önemsiyoruz. Burada sağlam bir kişi bir böbreğini vererek kendisi de sağlıksız hale geliyor. Asıl olması gereken toplumda yayınlaşması gereken, beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerin organlarının hasta olan kişilere nakledilmesidir. Bizim için bu hakikaten çok önemli. Bildiğini gibi insanlar öldükten sonra toprağa karışıyor. Biz birçok sağlıklı organı toprağın altına gömüyoruz. Elbette ölen herkesin organları alınamaz. Bağışlanamaz. Ama yoğun bakımda beyin ölümü gerçekleşmiş olan kişilerin organlarıyla birçok kişiyi sağlığına kavuşturmak mümkün" dedi.

Ülke olarak bağışta Dünya'nın gerisinde olduklarını hatırlatan Uzman Dr. Azem Ülkü, "Çanakkale ili olarak Avrupa düzeyine yakın ölçüde organ nakli bağışı söz konusu. Çanakkale halkı bu konuda duyarlı. 2010'dan itibaren 7 yıldır, Çanakkale'nin bağış konusundaki ortalaması Avrupa ortalaması civarındadır" dedi.

YAKLAŞIK 250 HASTA SAĞLIĞINA KAVUŞTU

Çanakkale'de organ bağışı için ilk adımın 2002'de atıldığını kaydeden Azem Ülkü, "2002'de kurulan koordinasyon sistemiyle 2004'te biz ilk çalışmalarımızı yapmaya başladık. 2004 yılında iki aile yakınlarına organlarını bağışladı. Bizim bazı konulara eksiklerimiz vardı. Bilgi ve organizasyon eksiklikleri vardı. Daha sonraki zamanlarda bunları geliştirdik. Bugüne kadar 166 tane beyin ölümü gerçekleşti. Bunlardan 63 aile, yakınlarının organlarını başkalarının ailelerine bağışladı. 63 ailenin organlarının bağışlanmasını ortalama olarak dörtle çarparsak, 250 kişi Çanakkale'de beyin ölümü gerçekleşen insanlar sayesinde artık sağlıklı yaşamlar hayatlarını devam ettiriyorlar" diye konuştu.

BAĞIŞA İLGİ ARTIYOR

Çanakkale'de 2010'dan itibaren organ bağışının arttığını da kaydeden Azem Ülkü, "Çanakkale'de özellikle 2010'dan itibaren yüzde 50'nin üzerinde aile yakınların organlarını bağışlıyor. İnsanların davranışlarından, hassasiyetlerinden dolayı mutluluk duyuyoruz. O acılı anlarında böyle bir karar veriyorlar. 2013 yılında Sağlık Bakanlığı Türkiye'nin en iyi ekibi olarak organ nakli konusunda Çanakkale'yi seçti. Çanakkale'yi ödüllendirdi" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çanakkale'de Organ Nakline Olumlu Bakış Her Geçen Gün Artıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement