Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. Yıl Dönümü

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yılı kapsamında, Kanlısırt bölgesindeki Lone Pine (Avustralya) Mezarlığı ve Anıtı'nda binlerce kişinin katılımıyla anma töreni düzenlendi.

25.04.2015 15:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yılı kapsamında, Kanlısırt bölgesindeki Lone Pine (Avustralya) Mezarlığı ve Anıtı'nda binlerce kişinin katılımıyla anma töreni düzenlendi.

Tören için Avustralya Başbakanı Tony Abbott, Birleşik Krallık Galler Prensi Charles ile oğlu Prens Harry, Yeni Zelanda Başbakanı John Key, İrlanda Cumhurbaşkanı Michael D. Higgins, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves LeDrian ile Kanada, Hindistan, İngiltere, Yunanistan, Almanya ve diğer ülkelerin yetkilileri anıtın bulunduğu alana geldi.

Tören, Avustralya Gazi İşleri Bakanı ve Anzak 100'üncü yıldan sorumlu Başbakan Yardımcısı Michael Ronaldson'ın açılış konuşması ve İncil'den bazı bölümlerin okunması, Avustralya askeri bandosunun müzik dinletisi ve çocuk korosunun söylediği şarkılarla başladı.

"Düşmanlık, şimdi dostluğa dönüştü"

Tören, Avustralya Başbakanı Tony Abbott'ın hitabıyla devam etti. Abbott, konuşmasında genç Avustralyalıların, anıtta ismi yer alanlardan ilham almaları gerektiğini söyledi.

"Buraya saygı göstermeye geldik çünkü onların hikayeleri, bizim hikayemiz oldu. Kanlısırt bölgesindeki düşmanlık şimdi dostluğa dönüştü" diyen Abbott, Çanakkale'ye gelen Avustralyalı askerleri ülkelerinin "kurucu kahramanları" olarak nitelendirdi.

Ağustos 1915'te sadece 4 günde 800 Avustralyalı askerin hayatını kaybettiğini, 15 bininin de yaralandığını hatırlatan Abbott, muharebelerde Türk askerlerinin de kayıp verdiğini ifade etti.

Abbott, "Gelibolu Yarımadası'nda hizmet eden herkesi saygıyla anıyoruz. Avustralyalı, Yeni Zelandalı, İngiliz, Fransız, Hint, Kanadalıları ve hatta Türkleri de. Cesaretlerini, korkularını, kafa karışıklıklarını, iyi ve kötü yanlarını anıyoruz. Bu alanda düşmanlığın dostluğa dönüşmesini önemsiyoruz. Ayrıca Türkiye'ye bizi, kendi çocuklarının arasına, buraya kabul ettiği için teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı.

Avustralyalı askerlerin mektupları okundu

Avustralya Wales Prensi olarak da bilinen Birleşik Krallık Galler Prensi Charles'ın oğlu Prens Harry, Çanakkale'ye gelen askerlerin mektuplarını da okuduğu konuşmasında, Avustralyalı askerlerin cesaretlerinin bir kısmının ödüllendirildiğini, bazılarının da bilinmediğini dile getirdi.

Prens Harry, "Bu sessiz yerde dökülen kanı ve savaşın umutsuzluğunu hayal etmek zordur. Cesaret en büyük erdemdir. Askerler arasında söylenmeyen bir anlaşma var, gerektiğinde birbirleri için hayatlarını feda edebilirler. Ölenlerle gurur duyarken kurtulanların hissettikleri suçluluk, üzüntü ve zihinsel acı gibi duygularını da anlamalıyız" dedi.

Avustralya Hava Savunma Gücü Şefi Mark Binskin, Kanlısırt bölgesinde Avustralya tarihinin en kanlı muharebelerinden birinin yaşandığını anımsatarak, savaşa katılan Avustralya askerlerinin bazı ifadelerini okudu.

AB Bakanı Bozkır anıta çelenk koydu

Konuşmaların ardından, Prens Charles ve Abbott'ın ardından Türkiye'yi temsilen AB Bakanı Bozkır da anıta çelenk koydu. Törene katılan Yeni Zelanda, Kanada, İrlanda, Hindistan, Yunanistan, Almanya, Pakistan, Bangladeş ve diğer ülkelerin temsilcileri de askerlerin alana getirdikleri çelenkleri anıta sundu.

Saygı duruşu, Avustralya bando takımı tarafından Türk ve Avustralya milli marşlarının okunması ve askeri selamlamanın ardından anıttaki yarıya indirilmiş Avustralya bayrağı ve Türk bayrağı göndere çekildi.

Avustralyalıların, tören alanındaki Türk askerlerini alkışlamaları dikkati çekti. Törenin düzenlendiği bölgede Jandarma Genel Komutanlığının atlı birlikleri de güvenlik önlemi aldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement