Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. Yıl Dönümü

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yılı etkinlikleri kapsamında, İngiliz Parlamentosu'nun üst kanadı Lordlar Kamarası'nda "dostluk çayı" düzenlendi.

26.01.2016 20:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yılı etkinlikleri kapsamında, İngiliz Parlamentosu'nun üst kanadı Lordlar Kamarası'nda "dostluk çayı" düzenlendi.

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü kapsamında İngiltere'de kurulan "Çanakkale Anma Platformu (ÇAP)" ile "Gallipoli & Dardanelles International (G&DI)" isimli gruplar tarafından ortaklaşa düzenlenen etkinliğe İngiltere Parlamentosu'nun üst kanadı Lortlar Kamarası'ndaki ilk Kıbrıslı Türk Barones Meral Hüseyin Ece ev sahipliği yaptı.

İtilaf Kuvvetleri'nin Gelibolu'dan çekilişini anmak amacıyla düzenlenen "dostluk çayı"na Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, Türkiye'nin Londra Başkonsolosu Emirhan Yorulmazlar, Silahlı Kuvvetler Ataşesi Albay Mehmet Çalkayış, KKTC'nin Londra Temsilcisi Oya Tuncalı, İngiltere Savunma Bakanı Yardımcısı ve Lordlar Kamarası Başkan Yardımcısı Earl Howe, Yeni Zelanda Londra Yüksek Komiseri Sir Lockwood Smith, İngiltere'nin İkinci Dünya Savaşı sırasındaki Başbakanı ve Çanakkale Savaşı'nda da Birleşik Krallık Donanma Bakanı olan Winston Churchill'in torunun çocuğu Randolph Churchill, Avustralya ve Kanada'nın Birleşik Krallık'taki resmi yetkilileri, birçok Lord ve milletvekili, büyükelçilik çalışanları, çeşitli sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Çanakkale'deki savaşta hayatını kaybedenlerin anıldığı etkinlikte, bölgede karşı karşıya gelen milletlerin uzun yıllardır devam eden dostluğuna vurgu yapıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Hüseyin Ece,

100 yılın çok uzunmuş gibi hissedildiğini ancak kısa olduğunu vurgulayarak, "Burada, İngiliz Parlamentosu'nda, ortak tarihimizin en ölümcül savaşlarının ardından dostluğun önemine dikkati çekiyoruz" dedi.

Etkinlikte konuşan Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Bilgiç de Çanakkale'de çarpışan tüm taraflardan, toplamda yarım milyondan fazla kişinin hayatını kaybettiğinin altını çizerek, Çanakkale Savaşları'nın ülkeler ile ulusların tarihinde özel bir yeri olduğunu söyledi. Bilgiç, "Çünkü, kuvvetlerin geri çekilmesi bir savaşın son bulmasından öte yeni bir başlangıçtı" dedi.

Çanakkale ile birçok dostluk inşa edildiğini ifade eden Bilgiç, "Hem Türkler hem de müttefikleri, düşmanın da sadece kendileri gibi bir insan olduğunu anladı. Aynı kendisi gibi, et ve kemik" diye konuştu.

"Çanakkale, Avrupa ve Asya, Doğu ile Batı arasında bir köprü. Çanakkale'den gelen en önemli mesaj, barıştır" diyen Bilgiç, eski düşmanların kaybettikleri sevdiklerini yan yana ve omuz omuza andıkları yerin Çanakkale olduğunu söyledi.

İngiltere Savunma Bakanı Yardımcısı ve Lordlar Kamarası Başkan Yardımcısı Earl Howe da, Çanakkale'nin Atatürk'ün kariyerine çok büyük bir katkısı olduğunu belirterek, "Çanakkale biz Birleşik Krallık için stratejik bir fiyaskoydu" ifadesini kullandı.

Etkinlikte, biri Türk asıllı olan iki öğrenci şiir okurken, katılımcılara çay ve pasta ikram edildi. Etkinlikte ayrıca Bilgiç ve İngiltere'nin eski liderinin torunun çocuğu Randolph Churchill bir süre sohbet etti.

ÇAP ile G&DI geçen yıldan bu yana Çanakkale Savaşı'nın 100. yılı etkinlikleri kapsamında döneme ilişkin eğitici ve öğretici bilgilerin paylaşıldığı, şehit ve gazilerin anıldığı çeşitli programlar düzenliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement