Çanakkale' Oyunu Baden Bölgesindeki Türkleri Büyüledi - Son Dakika
Güncel

Çanakkale' Oyunu Baden Bölgesindeki Türkleri Büyüledi

Çanakkale\' Oyunu Baden Bölgesindeki Türkleri Büyüledi

Çanakkale Savaşı'nı konu alan 'Çanakkale' adlı tiyatro oyunu Almanya'nın Karlsruhe kenti yakınlarındaki Ettlingen kasabasında sahnelendi.

30.11.2015 16:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Savaşı'nı konu alan 'Çanakkale' adlı tiyatro oyunu Almanya'nın Karlsruhe kenti yakınlarındaki Ettlingen kasabasında sahnelendi. Oyun afişleri asıldığı günden itibaren Karlsruhe, Freiburg, Baden Baden Mannheim ve Heidelberg'ten tiyatro severler biletleri günler öncesi tüketti ve yoğun ilginin olduğu tiyatro gösterimi vatandaşların büyük beğenisini topladı.

Tiyatro Ayna oyuncuları tiyatro ekibinin sahnelediği, oyuncu ve yönetmen Necla Koçak tarafından sahnelen ve yönetilen oyunda 25 kişilik büyük bir amatör tiyatro oyuncusu rol alırken, Karlsruhe Başkonsolosu Cem Örnekol'un desteklediği, kapalı gişe oynayan oyun Baden bölgesinde yaşayan Türkler tarafından büyük beğeni topladı.

650 biletin satıldığı akşama, Karlsruhe Başkonsolosu Cem Örnekol, Din Hizmetleri Ataşesi Dr. Mehmet Tekin, Eğitim Ataşesiliğne vekaleten koordinatör öğretmen Kazım Yılmaz, Baden TOAB Fedrasyon Başkanı Kemal Ülker, Karlsruhe Sanatçılar Platformu başkanı Mehmet Söyleyici katıldılar.

"Çanakkale" eserinin alanında "Almanya'da ilk" olduğunu savunan oyunun Sanat Yönetmeni Necla Koçak, eserin, 1915'e damgasını vuran ve Türk tarihine kahramanlar hediye eden Çanakkale Şehitlere ithaf edildiğini belirten Koçak, "Oyunun sahneleniş amacı, Çanakkale Savaşı'nın nasıl gerçekleştiğini anlatmak, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, Seyit onbaşının, yeni gelinlerin, 15 yaşındaki evlatların, kınalı kuzuların, kahraman kadınlarımızın zafer için verdiği mücadeleyi göz önüne sermek ve Çanakkale Şehitlerimizin hatırlanmasını sağlamaktır. Gerçekten de Çanakkale'de gönül telimizi titreten olaylar yaşanmıştır. Ben de insanın yüreğini derinden etkileyen bu olaylardan hareketle tiyatro eserini sahneye koydum." diye konuştu. Farklı bir anlatım ile ele alınan "Çanakkale" tiyatro oyununda sahneler gerçeği aratmıyor. Seyit Onbaşı tarafından taşınan 250 kg'lık top mermisi sahnesindeki o keskin bakışlar, alından akan cesaretleri, okyanus da kabaran dalga ve sonuçta hedefi bulan mermi sesi ile yüreklerin hopladığı sahne. Çanakkale destanında ki tüm ayrıntıların ele alınmaya çalışıldığı sahnelerden bir tanesiydi. Oyunda ajitasyonun zirveye çıktığı noktada sahne alan Dizem Sanat Gurubu oyuncuları keskin bakışlar, kartal gibi açılan kanatlar, çeliğin çelikte çıkardığı ses, atılganlık ve cesaretin örneği Efe Oyunu ile Kurtuluş mücadelesinde ki başarılarını ortaya koydular. Soluksuz izledİğimiz oyunda bir nebzede olsa nefes aldığımız halk oyunları ile ayrı bir tat, bir lezzet oluşmuş. Oyunlar ile seyirci sahneye daha çok bağlanabilmiş. Yüksek gerilim, ajitasyon, silahlar, patlamalar, ağıtların ardından oyundan hiç kopmadan sessizce yapılan espriler, oyunu daha bir çekici yapmış.

Tiyatro yönetmeni Nejla Koçak sergilenen oyunun sadece sanatsal bir gösteri olmadığını belirterek, "bu oyun ile gençlerin kendi tarih ve kültürünü öğrenmelerine vesile olduklarını ve aynı zamanda tiyatroyu sevmelerini arzuluyoruz" dedi.

Programın sonunda Karlsruhe Başkonsolosu Cem Örnekol oyuncuları kutlarken, gecenin anısına oyunun yazarı ve yönetmeni ve oyuncusu Necla Koçak'a çiçek vererek teşekkür etti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çanakkale' Oyunu Baden Bölgesindeki Türkleri Büyüledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement