Çanakkale Savaşlarının İlk Şehitleri Anıldı - Son Dakika
Güncel

Çanakkale Savaşlarının İlk Şehitleri Anıldı

Çanakkale Deniz Savaşları öncesinde boğaz girişine gelen İngiliz ve Fransız gemilerinden açılan ateş sonucu şehit düşen 5 subay ve 81 er, törenle anıldı.

03.11.2014 13:09  Güncelleme: 14:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Deniz Savaşları öncesinde boğaz girişine gelen İngiliz ve Fransız gemilerinden açılan ateş sonucu şehit düşen 5 subay ve 81 er, törenle anıldı.

Çanakkale Deniz Savaşları'nın yaşandığı 18 Mart 1915 öncesi 3 Kasım 1915'te, Çanakkale Boğazı girişine gelen İngiliz ve Fransız gemilerinden açılan ateş sonucu şehit olan 5 subay ve 81 eri anmak için Gelibolu Yarımadası'ndaki Seddülbahir köyünde bulunan İlk Şehitler Anıtı'nda tören düzenlendi.

Törende, anıta çelenk sunuldu, saygı duruşunda bulunuldu, saygı atışı yapıldı ve İstiklal Marşı okundu.

Vali Ahmet Çınar, törendeki konuşmasında, 100 yıl önce Türkiye'nin "var oluş noktası" Çanakkale'nin bu noktasında, Seddülbahir'de 5 subay ile 81 erin şehit verildiğini söyledi.

Şehitlerin Çanakkale Savaşı'nın "ilk şehitleri" olduğunu aktaran Çınar, "Çanakkale Savaşı, son çağın, dünyayı ve insanlığı en çok etkileyen, en büyük, en çetin savaşlarından bir tanesiydi. Çanakkale Savaşı, saldıranlar açısından çok zalimce bir savaştı. Her yerden, her kesimden insanları bir araya toplayıp, dünyanın öbür ucundan Osmanlı Devleti'ni yok etmek, milletimizin geleceğini karartmak, tarihten bizleri silmek için bu saldırıyı gerçekleştirdiler" dedi.

"Çanakkale 'barışın başkenti'dir"

Çınar, sömürülen ulusların insanlarının hatta Müslüman milletlerin de kandırılıp, Gelibolu Yarımadası'na getirildiğini belirterek, "Bu durum karşısında milletimiz tek vücut olarak bu vatan için canlarını feda etti. Bugün bizim, yarın devam eden nesillerimiz için canlarını verdiler. Çanakkale 'barışın başkenti'dir. Çanakkale Savaşı barış için büyük bir sebeptir. Bundan herkesin ders almış olduğuna inanıyorum" diye konuştu.

Konuşmanın ardından şiir okundu, 86 karanfil anıta bırakıldı. Seddülbahir Müzesi ziyaret edilerek eski köy camisinde şehitler için Kur'an-ı Kerim okundu.

Törene, 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Nihat Doğan, Eceabat Kaymakamı Nurettin Dayan, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Eceabat Belediye Başkanı Adem Ejder, vali yardımcıları Hüseyin Kulözü ve Saim Eskioğlu, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Enver Aydın, Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanı Albay Hasan Tunay, Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, Orman ve Su İşleri 3. Bölge Müdürü İsrafil Erdoğan, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı. - Çanakkale

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çanakkale Savaşlarının İlk Şehitleri Anıldı - Son Dakika

  • CHP Milletvekili: Bireysel Kredi Kartı Borçları Yüzde 155 Arttı
    12:11 CHP Milletvekili: Bireysel Kredi Kartı Borçları Yüzde 155 Arttı

    CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, bireysel kredi kartlarında bankaların takibine düşen borç tutarının son bir yılda yüzde 155 artarak 20,5 milyar TL'ye ulaştığını belirtti. Ateş, vatandaşların yükselen faiz oranlarına rağmen kredi kartlarına mecbur kaldığını ve bu durumun yoksullukta artış ve borç sarmalı riski yarattığını ifade etti. Ayrıca, kredi kartıyla yapılan harcamalarda market ve AVM'lerdeki harcamaların yüzde 87 arttığı, nakit çekimlerin ise yüzde 103 arttığı bilgisi paylaşıldı.

  • Samsun'da Uyuşturucu Operasyonunda 19 Kişi Yakalandı
    12:10 Samsun'da Uyuşturucu Operasyonunda 19 Kişi Yakalandı

    Samsun'da düzenlenen uyuşturucu operasyonunda, aralarında bir hükümlünün de bulunduğu 19 kişi yakalandı. İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, belirlenen adreslere eş zamanlı operasyon düzenledi. Operasyonda, aralarında 'uyuşturucu ticareti yapma' suçundan hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir hükümlünün de olduğu 19 kişi yakalandı. Adresler ve zanlıların üzerlerinde yapılan aramada, 274 sentetik ecza hapı, 80 gram sentetik uyuşturucu, 13,6 gram esrar, ruhsatsız tabanca, fişekler, 4 hassas terazi ile uyuşturucu kullanım aparatları ele geçirildi. Hükümlünün cezaevine gönderildiği, diğer zanlıların emniyetteki işlemlerinin ise sürdüğü bildirildi.

  • İstanbul'da kargo çekleri operasyonu: 102 şüpheli gözaltına alındı
    12:10 İstanbul'da kargo çekleri operasyonu: 102 şüpheli gözaltına alındı

    İstanbul merkezli 19 ilde düzenlenen operasyonda kargoya verilen çekleri çalan ve kurdukları paravan şirketler aracılığıyla da çeklerin tahsilatını yapan 102 şüpheliye yönelik operasyon düzenlendi. Operasyonda 2'si avukat 48 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı.

  • Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara, şehit aileleri ve gazilerle iftar sofrasında buluştu
    12:09 Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara, şehit aileleri ve gazilerle iftar sofrasında buluştu

    Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara, Çanakkale Zaferi'nin yıl dönümü münasebetiyle düzenlenen iftar programında şehit aileleri ve gazilerle bir araya geldi. Vali Buhara, birlik ve beraberliklerinin daim olması temennisinde bulunarak, şehitlerin emanetleri olduğunu ve devletin her zaman yanlarında olduğunu ifade etti.

  • Hatayspor'da 5 futbolcu milli takımlara davet edildi
    12:09 Hatayspor'da 5 futbolcu milli takımlara davet edildi

    Hatayspor, Samsunspor karşısında aldığı 3-0'lık galibiyetin ardından 5 futbolcusunu milli takımlara gönderdi. Kosova, Honduras, Nijerya, Azerbaycan ve Ümit Milli Takımı'ndan davet alan futbolcular milli takımlarının formasını giyecek.

  • Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Şehit ve Gazi Aileleriyle İftar Sofrasında Buluştu
    12:09 Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Şehit ve Gazi Aileleriyle İftar Sofrasında Buluştu

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükklılıç, eşi Necmiye Büyükkılıç ile şehit ve gazi aileleri ile düzenlenen iftar programında bir araya geldi. Programa, AK Parti Kayseri milletvekilleri, Vali, ilçe belediye başkanları ve dernek başkanları da katıldı. Başkan Büyükkılıç, katılımcılara teşekkür ederken, Milletvekili Akar birlik ve beraberlik mesajı verdi ve Vali Çiçek de Çanakkale ruhunun hala devam ettiğini vurguladı.

  • Aydın'da Gençler Ramazan Kampında Buluştu
    12:09 Aydın'da Gençler Ramazan Kampında Buluştu

    Aydın'ın Kuşadası ilçesinde düzenlenen Ramazan Kampı'na lise ve üniversite öğrencileri yoğun ilgi gösterdi. Gençler, çeşitli aktivitelerle eğlenceli bir kamp deneyimi yaşadılar ve yeni arkadaşlar edindiler. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın düzenlediği kamplarla gençlerin ramazan ayını daha anlamlı hale getirmek amaçlanıyor.

  • Antalya'da Hıdırlık Kulesi çevresinde arkeolojik kazı ve seyir terası projesi devam ediyor
    12:08 Antalya'da Hıdırlık Kulesi çevresinde arkeolojik kazı ve seyir terası projesi devam ediyor

    Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan 'Hıdırlık Kulesi Çevresi Arkeolojik Kazı ve Seyir Terası Projesi'nde çalışmalar hızla ilerliyor. Proje kapsamında antik dönem kalıntıları ve diğer yapı kalıntıları cam yüzeylerle izlenebilecek. Restorasyon ve konservasyon çalışmaları da devam ediyor.


Advertisement