Çanakkale Şehitler Abidesi'nin Maketini Hazırladı - Son Dakika
Güncel

Çanakkale Şehitler Abidesi'nin Maketini Hazırladı

Bigalı Heykeltıraş Ali Demirkol, Çanakkale Şehitler Abidesi'nin demonte maketini hazırladı.

21.02.2017 17:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bigalı Heykeltıraş Ali Demirkol, Çanakkale Şehitler Abidesi'nin demonte maketini hazırladı.

Demirkol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir'in isteği üzerine bin 56 geçmeden demonte olarak Çanakkale Şehitler Abidesi'nin maketini hazırladığını söyledi.

Bu maketin yurt dışındaki fuarlarda gösterilecek Çanakkale Şehitler Abidesi'nin az yer kaplaması amacı ile matematiksel hesaplar yapılarak oluşturulduğunu ifade eden Demirkol, "Motifleme çalışması uzun sürmedi ama geçme hesapları iki ay sürdü. Bu çalışma için önce Truva Atını inceledik. Poliüretanın üzerine çok sağlam bir malzeme sıkılmış onu araştırıp bulduk. Abidenin önce küçük bir modelini hazırladım. Küçük modelden büyük modelin hesabını yapmak daha kolay oluyor." dedi.

Abidenin üzerinde 36 bin taş bulunduğunu hatırlatan Demirkol, şunları kaydetti:

"Bunları röleveye uygun bire bir çalıştık. Demontesi numaralandı ve rölyeflerin yerlerin hepsi birbirine uyumlu üç parça olarak hesaplandı. Alt ve üst birde taç kısmı bunları monte etmek çok basit olacak. Çalışırken özverili ile çalıştım. Çanakkaleli olmak, dedemin oradan gazi olarak dönmesi boynumun borcu oldu. İstedim ki abideyi insanlar hissetsinler, dokunsunlar."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çanakkale Şehitler Abidesi'nin Maketini Hazırladı - Son Dakika


Advertisement