Çanakkale - Suriyeli Yetimlerden Şehit Dedelerine Vefa Ziyareti - Son Dakika
Güncel

Çanakkale - Suriyeli Yetimlerden Şehit Dedelerine Vefa Ziyareti

Suriyeli yetimlerden şehit dedelerine vefa ziyaretiSURİYE'deki savaşta yakınlarını kaybederek yetim kalan çocuklar, 102 yıl önce Çanakkale Savaşında şehit düşen dedeleriyle buluştu.

12.03.2017 00:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Suriyeli yetimlerden şehit dedelerine vefa ziyareti

SURİYE'deki savaşta yakınlarını kaybederek yetim kalan çocuklar, 102 yıl önce Çanakkale Savaşında şehit düşen dedeleriyle buluştu. Hatay Yayladağ merkezli Anda Kardeşe Vefa Derneği Yetim Çığlığı Merkezi, iki ülkenin ortak tarihini daha iyi anlayabilmeleri için Suriyeli yetim çocukları, Tarihi Gelibolu Yarımadasına getirdi. Suriyeli çocuklar, şehitlikleri ziyaret ederek dedelerinin mezarları başında dua okudu. Savaşın bir an önce bitmesini ve barışın gelmesini temenni edip, bir an önce evlerine dönmek istediklerini haykırdı.

Suriye'deki savaşta yakınlarını yitiren yetim çocuklara, Türkçelerini geliştirmeleri için etüd eğitimi veren ve savaşın olumsuz etkilerinden uzaklaşmaları için çeşitli etkinliklerle rehabilitasyon uygulayan Anda Kardeşe Vefa Derneği Yetim Çığlığı Merkezi, Hatay Yayladağı'ndaki konteyner kentte kalan 314 yetim çocuktan başarılı olan 50'sine, iki ülkenin ortak tarihini daha iyi anlayabilmeleri için Çanakkale gezisi düzenledi; Tarihi Gelibolu Yarımadasına getirdi. "Türkmen Dağı'nın Yetimi Mehmet'in 102 Yıl Önce Çanakkale'de Şehit Düşen Mehmet'le Vuslatı" sloganıyla Çanakkale'ye getirilen Suriyeli yetim çocuklar, Tarihi Gelibolu Yarımadası'ndaki geziye; Eceabat İlçesindeki Kabatepe Çanakkale Destanı Simülasyon Merkezi ile başladı. Burada Çanakkale Savaşlarını anlatan 3 boyutlu gösterimleri izleyen Suriyeli yetim çocuklar, ardından da savaşın yaşandığı alanları görmek üzere yola koyuldu.

İlk olarak Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Silah Arkadaşlarının Anafartalar Zaferi'ni kazandığı Conkbayırı'na giden Suriyeli çocuklar, burada siperleri gezdi. Daha sonra Kilitbahir Köyü'ndeki Seyit Onbaşı Anıtı'nı ziyaret eden çocuklar, ardından Şahindere Şehitliği'ni gezdi. Burada, Çanakkale Savaşını Halep'ten ve Lazkiye'den katılan dedelerinin mezarlarını bulup dua etti. Mezarlara Suriye'den getirdikleri toprakları döküp, Türk bayrağı bıraktı. Suriyeli yetim çocukların bir sonraki durağı Şehitler Abidesi oldu. Buradaki sembolik şehitlikte Halep'ten, Çanakkale Savaşı'na katılıp şehit düşenlerin mezarları başında dua eden çocuklar. duygusal anlar yaşadı. Dedeleri için dua etti. Suriyeli yetim çocukların ortak dileği ise Suriye'de yaşanan savaşın sona ermesi, barışın sağlanması ve evlerine tekrar geri dönmek yönünde oldu. Şehitler Abidesi önünde toplanarak hatıra fotoğrafı çektiren Suriyeli yetim çocuklar hep bir ağızdan önce 'Çanakkale Türküsünü' söyledi. Ardından da 'Sevgili ülkem ismini gökyüzüne yazacağız' isimli ezgiyi kendi dillerinde söyledi.

Yayladağı'ndan geldiklerini ve aslen Suriyeli olduğunu belirten Raha Cundi, "Çok mutluyum. Dedelerimiz gelmiş, burada savaşmış. Şehit olmuş. Biz de buralara gelip dedelerimizi ziyaret ettik. Dua okuduk. İnşallah savaş biter, barış gelir, bizde evlerimize döneriz" dedi.

Suriyeli Ahmad Sohta ise savaşın bir an önce bitmesini dileyerek, "Biz de evimize geri döner, mutlu oluruz" diye konuştu.

Suriyeli Sirin Abdullah, Suriye'deki savaşta babasının ve diğer yakınlarının şehit olduğunu belirterek, "Bizde Suriye'den kaçtık. Yayladağı'na sığındık. Yetim Çığlığı Merkezi'ndeki arkadaşlarımla beraber Çanakkale Şehitliğine geldik. Dedelerimiz Çanakkale'de, babalarımız Suriye'de şehit oldu. Türkiye ve Suriye'nin ortak tarihi var. İki ülkede bizim için önemli" diye konuştu.

Anda Kardeşe Vefa Derneği Başkanı Okan Tosun ise, dernek olarak Yayladağı'ndaki konteyner kentte kalan 314 yetim arasından başarılı olan 50 çocuğu 102 yıl önce Çanakkale'de savaşmış ve şehit olmuş dedeleri ile buluşturmak için Gelibolu Yarımadası'na getirdiklerini söyledi. Tosun, "Türkiye ve Suriye'nin ortak tarihi hakkında kendilerine bilgi veriyoruz. Bu yetim çocukların hepsi Türkmen dağında şehit olmuş Türkmenlerin çocuklarıdır" dedi.

Çanakkale - Suriyeli Yetimlerden Şehit Dedelerine Vefa Ziyareti
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çanakkale - Suriyeli Yetimlerden Şehit Dedelerine Vefa Ziyareti - Son Dakika

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement