Çanakkale Türkülere Konu Olan Çarşıda Yok Yok - Son Dakika
Güncel

Çanakkale Türkülere Konu Olan Çarşıda Yok Yok

Çanakkale Türkülere Konu Olan Çarşıda Yok Yok

Çanakkale'nin türkülerine konu olan 127 yıllık tarihi Aynalı Çarşı, yöresel ürünlerin yanı sıra, giyim, yiyecek, içecek, ev tekstili ile hediyelik eşyalardan oluşan ürün yelpazesiyle her gün binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.

21.11.2016 11:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale'nin türkülerine konu olan 127 yıllık tarihi Aynalı Çarşı, yöresel ürünlerin yanı sıra, giyim, yiyecek, içecek, ev tekstili ile hediyelik eşyalardan oluşan ürün yelpazesiyle her gün binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Çarşı'da 1970'den beri esnaflık yapan Ali İhsan Kasım, "Eskiden ürün çeşitliliği azdı. Şimdi ise dışarıdan gelen müşteriler aradıkları bütün hediyelik eşyaları burada bulabiliyor. Müşteriler keyifli bir alışveriş yaparak memnun kalıyor" dedi.

Çanakkale Savaşları sırasında adı Çanakkale Türküsü'yle ölümsüzleşen ünlü Aynalı Çarşı, yerli ve yabancı turistler için en cazip alışveriş merkezlerinden biri haline geldi. Tarihi çarşı her geçen gün yenilenen çehresi, iğneden ipliğe binbir çeşit ürün yelpazesiyle kentin ekonomisine ve turizmine önemli katkı sağlıyor. 127 yıllık bir geçmişi bulunan kent merkezindeki tarihi çarşıda havlu, eşarp, giyim malzemeleri, ayakkabı, şapka, kitap, karpostal, çanak, çömlek, testi, bardak, çaydanlık, ayna, magnet, çakmak, anahtarlık, maket bebek, oyuncak, tesbih, bileklik, takı, saat, sabun, peynir helvası, zeytinyağ, baharat çeşitleri, Truva atı, Şehitler Abidesi ve Seyit Onbaşı maketleri gibi hediyelik eşyalar turistlerin beğenisine sunuluyor.

ESNAF MEMNUN

Aynalı Çarşı'nın gördüğü ilgiden burada bulunan esnaf da memnun. Çarşıda 6 yıldır esnaflık yapan 53 yaşındaki Şennur Özden, en çok yöresel ürünlerin satıldığını söyleyip, "Çeşit bol. Aranılan her şey bulunabilir. Her bütçeye uygun ürünler var. Bir müşteri geldiği zaman çarşıdan eli boş çıkması mümkün değil" dedi. Aynalı Çarşı'da 1970'den beri esnaflık yaptığını anlatan Ali İhsan Kasım ise, "Aynalı Çarşı'da eskiden ürün çeşitliliği azdı. Şimdi ise dışarıdan gelen müşteriler aradıkları bütün hediyelik eşyaları burada bulabiliyor. Manifatura, hediyelik eşya, havlu yada tatlı çeşitlerinden alan müşteriler keyifli bir alışveriş yaparak memnun kalıyor" dedi.

ADI AT GÖZLÜKLERİNDEN GELİYOR

Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde de geçen Aynalı Çarşı, 2'nci Abdülhamid'in 1889 yılındaki padişahlığı sırasında, Çanakkale'nin önde gelen Yahudi ailelerinden birinin üyesi İlya Halyo tarafından yeniden inşa ettirildi. Çarşı,1915'te Gelibolu çıkarması sırasında tahrip oldu. Çarşı içinde eskiden atlar için koşum ve süs eşyası yapan dükkanlar yer alıyordu. Çarşı, 'ayna' denilen at gözlüklerinin satılması nedeniyle 'Aynalı Çarşı' adıyla anılıyor. Aynalı Çarşı'dan söz edilen Çanakkale Türküsü'nü ise ilk kez Çanakkale Savaşları'na katılan Kastamonulu bir askerin söylediği biliniyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Çanakkale Türkülere Konu Olan Çarşıda Yok Yok - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement