Çankaya Belediyesi "Tohum Takas Şenliği" Sona Erdi - Son Dakika
Güncel

Çankaya Belediyesi "Tohum Takas Şenliği" Sona Erdi

Çankaya Belediyesi "Tohum Takas Şenliği" Sona Erdi

Çankaya Belediyesi'nin "Tohum Takas Şenliği" sona ererek, şenlik sayesinde bir araya gelen üreticilerin birçok tohumu takas ederek yeni ve sağlıklı ürünler üretebilmelerinin önü de açılmış oldu.

28.10.2013 10:51  Güncelleme: 10:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çankaya Belediyesi'nin "Sağlıklı Tohum, Sağlıklı Toplum" sloganıyla başlattığı "Tohum Takas Şenliği" sona erdi. Şenlik sayesinde bir araya gelen üreticilerin birçok tohumu takas ederek yeni ve sağlıklı ürünler üretebilmelerinin önü de açılmış oldu…

Bülent Tanık'ın "Tekelleşmeye karşı yerel direnişlerden birisi tohum takasıdır" ifadeleriyle başlattığı şenlik iki gün sürdü…

Ankara – Çankaya Belediyesi'nin "Sağlıklı Tohum, Sağlıklı Toplum" sloganıyla üreticileri bir araya getirdiği 'Tohum Takas Şenliği' iki günün ardından sona erdi. Şenlik kapsamında, yetiştiği bölgenin ekolojisine uyum sağlamış bitkilerden alınan tohumlar el değiştirerek üreticiler arasında takas edildi.

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık'ın "Dünya Ticaret Örgütü ve uluslararası anlaşmaların da dayatmasıyla oluşan tekelleşmeye karşı yerel direnişlerden birisi tohum takasıdır" ifadeleriyle ve sağlıklı tohum ve toplum arayışının büyük bir önem taşıdığına vurgu yaparak başlattığı şenlikte iki gün içinde 3 bin 500 adet zarfla tohum dağıtıldı. 35 tohum üreticisinin tohumlarıyla katıldığı takasta toplam 150 çeşit tohum dağıtıldı. Çeşitli meslek guruplarından yerel tohuma destek veren çok sayıda gönüllü ile Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden onlarca öğrencinin de gönüllü olarak katıldığı şenlikte toplam 400 kişi de takas alanından tohum aldı.

Tüketici Hakları Derneği, Güneşköy, Tahtacı Örencik Doğal Yaşam Kolektifi ve Karahasanlı, Akarlar, Yayla, Kömürcü, Evciler Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin de destek verdiği Tohum Takas Şenliği'nin birinci gününde "Yerel Tohumda Kır-Kent Kardeşliği", "Biyoçeşitlilik, Tohum Islahı", "Sağlıklı Nesiller-Gıda", "Tüketirken Türet" ve "Temiz Hava, Temiz Toprak, Temiz Su" konulu paneller ile çocuklara yönelik film gösterimi, Böcek Okulu, Resim Atölyesi, Dilek Ağacı ve tohum dikimi gibi etkinlikler yapıldı. İkinci gün ise açık hava film gösterimi, söyleşiler, tohum kayıtlarının alınması ve tohumların takas edilmesi gerçekleştirildi. Şenliğin sonunda Çankaya Belediyesi HOY-TUR Halk Dansları Topluluğu güzel bir gösteri sundu.

BÜLENT TANIK: "TEKEL ZİNCİRİNİN KIRILMASINA YÖNELİK HEYECAN VEREN BİR ÇALIŞMA"

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, uzun süredir yürütülen Kır-Kent Kardeşliği Projesi ile yerel üreticileri teşvik ettiklerini ve kırsalın gelişimine katkıda bulunduklarını belirterek, "Büyük ile küçük yerleşmeler arasında dayanışma oluşturmak üzere hayata geçirdiğimiz projemizle oluşan ürünler, Çankaya pazarlarında üreticilerle tüketicilerin aracısız buluşmasını sağlayacak" dedi. Aynı zamanda İç Anadolu Belediyeler Birliği Başkanlığı görevini de yürüten Tanık, İç Anadolu Belediyeler Birliği'nin Anadolu coğrafyasında halkların dayanışmasını örgütlemeyi, tarımı işbirliği halinde geliştirmeyi görev edindiğini de ifade ederek, bu çalışmanın tekel zincirinin kırılmasına yönelik çok heyecan verici bir başlangıç olduğunu belirtti. Tanık ayrıca, "Sağlıklı tohumun sağlıklı toplum oluşturabilmek için çok önemli olduğunu bilen herkes, yerel bitki değerini ve çeşitliliğini koruma çabası içinde" diye konuştu.

VATANDAŞLARDAN KÖY PAZARINA VE BÜLENT TANIK'A BÜYÜK İLGİ…

Tohum Takas Şenliği'nde büyük ilgi gören etkinliklerden birisi de kurulan köy pazarı idi. Sakarya Caddesi üzerine kurulan ve domates salçasından köy peynirine, organik cevizden bitkisel kremlere kadar birçok ürünün sergilendiği köy pazarına vatandaşlar akın etti.

Köy pazarını gezen Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık'a üreticiler ve tüketicilerin yanı sıra vatandaşların da ilgisi büyüktü. Köy pazarını halkın ayağına getiren Başkan Bülent Tanık'ı kucaklayan vatandaşlar bol bol alışveriş yaptılar.

Pazarda, Nallıhan Sarıyar Üreticileri, Kırşehir Kaman Üreticileri, Beypazarı Üreticileri ve Kalecik Üreticileri ürünlerini sergilediler. Ayrıca, Çankaya Belediyesi Kadın Sığınma Evi'nde kalan kadınların el işleri de pazarda yer aldı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Çankaya Belediyesi 'Tohum Takas Şenliği' Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement