Çankaya Sofrası - Son Dakika
Güncel

Çankaya Sofrası

Çankaya Sofrası

Cumhurbaşkanı Gül, "Dünden Bugüne Kırım" konulu yemekte akademisyenlerin Kırım'ın tarihi arka planı üzerindeki değerlendirmelerini dinledi Kırım'ın 18. yüzyıl öncesinde bütünüyle Türk Tatar bölgesi olduğu ve sonrasında da bu ağırlığın devam ettiği belirtilen yemekte, gelecek dönemde Kırım Tatar halkının bölgedeki varlığının her bakımdan dikkate alınması üzerinde duruldu Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kırımlı: "Türkiye'nin, Kırım Tatarlarının ve Kırım Tatar Milli Meclisi'nin arkasında olduğu vurgulandı.

10.04.2014 18:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, bilim insanları ve tarihçilerle bir araya geldiği Çankaya Sofrası'nda, Kırım'ın tarihi arka planı üzerindeki değerlendirmeler paylaşıldı, gelecek dönemde Kırım Tatar halkının bölgedeki varlığının her bakımdan dikkate alınması üzerinde duruldu.

Çankaya Köşkü'nde "Dünden Bugüne Kırım" başlığı altında yapılan ve yaklaşık iki saat süren yemekte Gül, akademisyenlerin Kırım ve Tatarlarla ilgili görüşlerini aldı.

Cumhurbaşkanlığından alınan bilgiye göre, Kırım'da yaşanan gelişmeler konusunda daha önce devlet yetkililerinden gerekli bilgileri alan ve görüşlerini aktaran Gül, bu kez Çankaya Sofrası'nda Kırım tarihi üzerinde çalışmalar yapan akademisyenlerden tarihi arka plan üzerindeki değerlendirmeleri dinledi.

Bilim insanları ve tarihçiler, Kırım'ın 18'inci yüzyıl öncesinde bütünüyle bir Türk-Tatar bölgesi olduğunu, sonrasında da halkın burada ağırlıklı biçimde yaşamaya devam ettiğini vurguladı. Bundan hareketle gelecek dönemde de Kırım Tatar halkının bölgedeki varlığının her bakımdan dikkate alınması üzerinde duruldu.

-"Son durum Kırım Tatarları için endişe verici"

Konuklar arasında yer alan Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Kırımlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yemekte Türkiye'nin, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün korunması ve Rusya'nın işgalini tanımama yönündeki pozisyonunun altının bir kez daha çizildiğini söyledi.

Kırım Tatarlarının bölgenin yerli halkı olduğunun, Rusya'nın 1783'ten sonra bölgeye geldiğinin vurgulandığını ifade eden Kırımlı, son durumun Kırım Tatarları için endişe verici bulunduğunun dile getirildiğini kaydetti.

Yemeğe katılan akademisyenler arasında görüş birliği olduğunu aktaran Kırımlı, "Türkiye'nin, Kırım Tatarlarının ve Kırım Tatar Milli Meclisi'nin arkasında olduğu vurgulandı. Hayati konu bence bu. Kırım Tatarlarının Türkiye'ye göçünün istenmediğini, varlıklarını orada sürdürmelerinin istendiğini hem akademisyenler hem Cumhurbaşkanı Gül dile getirdi" diye konuştu.

-"Bizi de bilgilendirdiler, epey şeyler öğrendik"

Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlber Ortaylı da Çankaya Sofrası'ndan memnun ayrıldığını ifade ederek, toplantının son derece verimli geçtiğini dile getirdi.

Ortaylı, "Mütalaamızı emrettiler, biz de arz ettik. Bizi de bilgilendirdiler, epey şeyler öğrendik, sağolsunlar. Memnunuz bu tip bölgesel (meseleler üzerine yapılan) konuşmalardan. Çağrılmaktan dolayı mütehassis olduk. Elimizden geldiği kadar bölgenin tarihi, coğrafyası, sosyal yapısı üzerine mütalaaları bildirdik" dedi.

Köşk'teki yemeğe Prof. Dr. Ortaylı ve Doç. Dr. Kırımlı'nın yanı sıra Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, Sakarya Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yücel Öztürk, ODTÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşegül Aydıngün, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Nuri Kavak ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fehmi Yılmaz da katıldı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çankaya Sofrası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement