Çankırı Belediyesi Masal Müzesi Yapıyor - Son Dakika
Yerel

Çankırı Belediyesi Masal Müzesi Yapıyor

Somut olmayan kültürel miraslarına sahip çıkan Çankırı Belediyesi, çocuklar için Masal Müzesi yapımına başladı.

01.11.2016 15:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Somut olmayan kültürel miraslarına sahip çıkan Çankırı Belediyesi, çocuklar için Masal Müzesi yapımına başladı. Projenin tamamlanması ile birlikte Anadolu'da yüzyıllardır anlatılan anonim masallar, büyük küçük herkese Çankırı'daki Masal Müzesi'nde anlatılacak.

Çankırı Belediyesi Etüt Proje Müdürlüğü tarafından uygulama projesi hazırlanarak Fen İşleri Müdürlüğünce bir ay önce ihaleye çıkılan Masal Müzesi yapımı başladı. Cumhuriyet Mahallesi Şehit Alpay Evirgen Sokak'ta bulunan ve mülkiyeti Çankırı Belediyesine ait olan Kolağası Konağı, röleve, restorasyon ve restitüsyon çalışmalarının ardından Masal Müzesi'ne dönüşecek. Tarihi kent dokusu içerisinde yer alan ve Çankırı evlerinin mimari özelliklerini yansıtacak Masal Müzesi tamamlandığında Anadolu masallarına ev sahipliği yapacak.

Bodrum ve iki kattan oluşan avlulu yapının restorasyon işlemleri bir yıl içerisinde tamamlanacak. Sonrasında Masal Müzesi'ne dönüşecek yapı, çocukları masallarla hayallerindeki yolculuğa çıkaracak. Müzede Anadolu'nun masal kahramanları ziyaretçileri karşılayacak ve odalara geçişte onlara masallar anlatacak.

Masalın sözlü kültür geleneğinin en önemli parçası olduğunu söyleyen Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, restore çalışmaları ile harabeden 'Masal Müzesi'ne dönüşecek projenin bittiğinde Türkiye'ye örnek olacağını kaydetti.

Başkan Dinç, somut olmayan kültürel mirası genç kuşaklara aktarmayı amaçladıklarını belirterek, "Bir varmış, bir yokmuş deyip bu toprakların hikayesini müzemize gelen herkese anlatacağız. Masallar, bizi yine etrafında toplayacak, iyileştirecek, birleştirecek ve yaşadığımız zamanı daha iyi algılamamızı sağlayacak. Vatandaşlarımızın özellikle de çocuklarımızın kendi kültürlerini öğrenmelerini önemsiyoruz. Bu yüzden Masal Müzesi yaparak, zamanı aşan Anadolu Masallarının çocuklarımıza seslenmesini istedik. Çünkü o masallar bir gün bu topraklardan geçti ve şimdi yine bu topraklara, ait oldukları yere geri dönüyor. Anadolu'nun özeti olan Çankırı, kendi kültürüne sahip çıkıyor" ifadelerlini kullandı. - ÇANKIRI

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Çankırı Belediyesi Masal Müzesi Yapıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement