Çankırı'da "Yaran Geceleri" Başladı - Son Dakika
Kültür Sanat

Çankırı'da "Yaran Geceleri" Başladı

Çankırı'da Ahilik kültürünün parçası yaran gecelerinin 2014-2015 sezonu, yaran ocağının yakılmasıyla başladı.

04.01.2015 02:12  Güncelleme: 10:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çankırı'da Ahilik kültürünün parçası yaran gecelerinin 2014-2015 sezonu, yaran ocağının yakılmasıyla başladı.

Ahi Yaran Meclisi Kültür ve Dayanışma Derneği bünyesinde büyük başağalığını Serhat Gökçe, küçük başağalığını Hüseyin Gönder'in yaptığı yaran ocağının 2014-2015 sezonu açılışı, Belediye İş Merkezi'ndeki yaran evinde ocağın yakılmasıyla dualarla gerçekleşti.

Geleneklere göre akşam namazından sonra başlayan, sabah namazıyla sona erecek yaran toplantıları kapsamında, maniler okundu, çeşitli oyunlar oynandı.

Yaranın sorumlusu büyük başağa Gökçe, 24 yaren ve 1 çavuştan oluşan yaranda 2014-2015 sezonunun açılışını yaptıklarını ifade etti.

Yaran kültürünün Ahilik geleneğinde önemli yere sahip olduğunu ifade eden Gökçe, "Yaran, Oğuzlar'dan günümüze gelen kültür mirasıdır. Birbirini gönülden seven insanların bir araya geldiği gelenektir" şeklinde konuştu.

Gökçe, bu geleneğin insanların kötü alışkanlıklardan kurtulmasına katkı sağladığına işaret ederek, yaranı gelecek nesillere aktarmak için ellerinden geleni yaptıklarını kaydetti.

Erkeklerin sazlı sözlü vakit geçirdikleri bir esnaf birlikteliği olan yaran gecelerinde, özellikle kış aylarında haftada bir gün bir araya geliniyor. Sadece eğlence değil, bir dayanışma biçimi olarak görülen gecelerde katılanların birbirleriyle küs olmaması gerekiyor. Küsler, bu gecede barıştırılıyor.

Çankırı\'da "Yaran Geceleri" Başladı
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Çankırı'da 'Yaran Geceleri' Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement