Caretta Carettalar Bu Kez İçmeler'den Denize Ulaştı - Son Dakika
Kültür Sanat

Caretta Carettalar Bu Kez İçmeler'den Denize Ulaştı

Caretta Carettalar Bu Kez İçmeler\'den Denize Ulaştı

Muğla'nın Marmaris ilçesinde plaja caretta carettanın bıraktığı yumurtalardan çıkan yavrular, Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eyüp Başkale nezaretinde denize ulaştırıldı.

20.08.2016 23:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla'nın Marmaris ilçesinde plaja caretta carettanın bıraktığı yumurtalardan çıkan yavrular, Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Eyüp Başkale nezaretinde denize ulaştırıldı.

Turistlerin yoğun olarak denize girdiği İçmeler Plajı'nda bir caretta carettanın 50 gün önce bıraktığı yumurtalar için Marmaris Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu üyelerinin 7 gündür tuttuğu gece nöbetinin ardından, yuva açılarak son caretta caretta yavrularının da denize gidişi sağlandı.

Çevrecilerin yanı sıra tatilciler de kaplumbağaların denize gidişini fotoğrafladı. Yuvadaki bütün yumurtalar elden geçirildi, son iki caretta caretta kaplumbağası da denize doğru ışık tutularak, yönlendirildi.

Öğretim Üyesi Doç. Dr. Başkale, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2 Temmuz'dan itibaren yuvanın kuluçka dönemini incelediklerini ve gece nöbetleriyle denize ulaşması için yavruları takip ettiklerini söyledi.

Yumurtaların 45-50 gün kuluçka süresini tamamlamasını beklediklerini ifade eden Başkale, "İlk yavrunun çıkmasından sonra 5-6 gün daha bekledik. Bugün yuvanın kontrol açışını gerçekleştirdik. Yuvanın yavrular ürettiğini gördük. En son kazı aşamasında son iki yavrumuzu biraz insan desteğiyle denize kavuşturduk. Bunların erginleşip tekrar yumurta bırakmasını bekliyoruz." dedi.

Başkale, deniz kaplumbağalarının denizin gerçek sahiplerinden olduğunu kaydetti. İnsanların caretta carettaların alanlarını işgal ettiğini dile getiren Başkale, "Kumsallar onların üreme alanları. Üreme alanlarını işgal ettik. Bugün yavrularımızı denize gönderdik. İçmeler Sahili için bu çok güzel bir olay oldu. Bu kumsala kaplumbağanın yuva yeri seçimi bizi şaşırttı. Olağan bir durum değildi. Buraya kaplumbağalar da gelmeye devam edecektir. Dalyan kadar fazla olmasa da buraya gelmeye devam edeceklerdir." diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Caretta Carettalar Bu Kez İçmeler'den Denize Ulaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement