"Çarık", Modern Çağa Meydan Okuyor - Son Dakika
Yerel

"Çarık", Modern Çağa Meydan Okuyor

Yavuz Karaduman - Eski çağlardan günümüze kullanılan çarıklar, modern çağda yerini ayakkabılara bıraksa da arazideki kullanım rahatlığı nedeniyle halen bazı kesimler tarafından tercih ediliyor.

08.02.2013 11:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yavuz Karaduman - Eski çağlardan günümüze kullanılan çarıklar, modern çağda yerini ayakkabılara bıraksa da arazideki kullanım rahatlığı nedeniyle halen bazı kesimler tarafından tercih ediliyor.

Tekirdağ'ın Karacakılavuz köyünde yaşayan 70 yaşındaki çarık ustası Rafet Oskay'ın iş yerinde ürettiği çarıklar, toprak arazideki kullanım rahatlığı nedeniyle avcıların ve köylülerin tercihi oluyor.

Oskay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çarıkçılığın baba mesleği olduğunu belirterek, 40 yıldır aynı işi sürdürdüğünü söyledi.

Çarıkların rahatlığının kullanılan ham maddeden kaynaklandığını anlatan çarık ustası Oskay, "Çarığın derisini hazır olarak alıyoruz. Manda derisi ve dana derisi kullanıyoruz. Derileri kendimiz kesiyor, deliyoruz. Burada imalat yapıyoruz. Bu çarıklar günümüzde de kullanılıyor, tarlada avcılar ava giderken kullanıyorlar. Alanlar ayakkabıdan, çizmeden rahat olduğunu söylüyorlar" dedi.

Oskay, çarığın ayakkabılar gibi çamur toplamadığını ifade ederek, arazi koşullarında rahat bir yürüme sağladığını belirtti.

Rafet Oskay'ın oğlu Mehmet Oskay da babasının yanında mesleği öğrendiğini ifade ederek, mesleklerinin son temsilcileri olarak çarıkçılığı geleceğe taşımakta kararlı olduğunu söyledi.

Modern zamana rağmen çarığın ayakkabılara direndiğini anlatan Mehmet Oskay,

"Çarıkçılık baba mesleği. Babamdan gördüğüm gibi ben de aynı şekilde devam ediyorum. Çarık, eski zamanda kullanılmış dense de modern hayatta da kullanabiliriz. Deri olduğu için yıpranma daha çabuk olduğundan, asfalt, beton gibi zeminlerde kullanılmaz ama çamurda, toprakta yıpranma olmadığı için çok rahat kullanılıyor" şeklinde konuştu.

Yayıncı: Erdal Turanlı - TEKİRDAĞ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Çarık', Modern Çağa Meydan Okuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement